Poiana Bucovinei

Reporter: După cum se vede, am trecut cu bine peste cumpăna dintre ani şi a venit prilejul să păşim sănătoşi în anul care a venit şi să vă urez tradiţionala urare de la mulţi ani şi fie ca şi sărbătorile pe stil vechi să le petreceţi cu sănătate şi cu bucurie în suflet şi să mai păşiţi încă o dată sănătoşi în anul pe stil vechi şi fie ca alegerile europarlamentare să vă aducă mult belşug şi prosperitate ca şi alegerile prezidenţiale. Şi, dacă-mi permiteţi o întrebare incomodă, vă întreb cu ce gînduri aţi păşit în acest nou an.

Politician: Ca să fiu sincer aşa cum ai fost şi tu, am păşit în acest an nou cu gînduri noi, fiindcă mi-am luat gîndul de la acele autostrăzi şi drumuri rapide care le visam anul trecut prin care să legăm Bucovina noastră de toate punctele cardinale din univers şi nu numai.

Reporter: Dacă nu sînt indiscret, puteţi să ne spuneţi care sînt gîndurile cele noi cu care aţi păşit în acest nou an plin de frămîntări electorale generate de dispariţia statului paralel subteran care ţinea sub control scena politică şi de instaurarea unui climat de scandal şi dezordine în care pînă şi statul major a rămas fără şef şi deci în clipa de faţă nu mai are cine face faţă la situaţia actuală?

Politician: Gîndurile mele încep cu un gînd care m-a săgetat la cumpăna dintre ani şi anume că Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei ar urma să se asocieze într-o Asociație Montantă de Turism, care va avea numele „Poiana Bucovinei”, unde iarna să ne putem da cu schiurile, iar vara să încingem hore şi să chiuim.

Reporter: Este o idee frumoasă şi plină de avînt. Cum va îmbunătăţi această idee nivelul de trai al bucovinenilor?

Politician: Este o asociație în care eu cred foarte mult, cu domeniu schiabil în toate cele trei stațiuni. Gura Humorului are pîrtie, Cîmpulungul are de astăzi o pîrtie și are și Vatra Dornei pîrtii de schi. Cred că o ofertă inteligentă, grupată și să gestionăm împreună aceste stațiuni turistice va face să cîștigăm așa cum Sinaia, Azuga, Bușteni, pe Valea Prahovei au făcut deja. Și asta pentru că avem nevoie aici, în Bucovina, de revigorarea turismului.

Reporter: Cu alte cuvinte, această asociaţie montană de turism va creşte nivelul de trai al turiştilor.

Politician: Aşa este. Din punct de vedere al zonei, dacă ne gîndim la punerea în valoare a Muntelui Rarău, a Pietrelor Doamnei, la rezervația de aici, la faptul că la 12 kilometri avem rezervația UNESCO Codrii seculari de la Slătioara, la faptul că anul acesta Cîmpulungul va demara renovarea Muzeului Lemnului, eu consider că se mișcă ceva pe turism.

Reporter: Dar pe bunăstarea bucovinenilor care nu schiază şi nu încing hore se mişcă ceva?

Politician:  Pentru bunăstarea acestora, eu îi îndemn să salute această investiție de 15 milioane de euro. Şi e bine ca ei să știe lucrurile pînă la capăt. Din 15 milioane de euro, 12 milioane de euro au dat Guvernul Boc și Guvernul Cioloș, două milioane de euro a plătit Primăria Cîmpulung Moldovenesc și 750.000 de euro actualul Guvern. Se putea cu șase ani în urmă să fie finalizată această investiție, în 2012. Dar nu vreau să mă mai uit în urmă, asta este situația. E bine ca bucovinenii să știe adevărul. Eu mă bucur că am putut face ceva pentru Bucovina. Îl felicit pe primarul Mihăiță Negură care a făcut lucruri extraordinare, s-a luptat și nu a fost singur. De aici încolo trebuie, inteligent, să aducem turiști.

Reporter: Aţi spus mai demult, înainte de inaugurarea pîrtiei, că atunci cînd e vorba de Bucovina haina politică trebuie dată jos pentru a fi găsite soluții de finanțare a zonei. Eu văd că încă aveţi haina pe dumneavoastră şi chiar sînteţi îmbumbat pînă la gît.

Politician: Tu nu simţi gerul de-afară sau ai tras zăpadă pe nas de pe pîrtie şi eşti amorţit?

Reporter: Eu nu fac decît să vă amintesc faptul că cei de la PSD şi-au dezbrăcat toate hainele de pe ei şi spun că dacă v-aţi finalizat proiectele de constituire a unor asociații fanteziste (Alianța Nord-Estului, de exemplu) să vă puneţi la dispoziție toată energia pentru rezolvarea concretă a unor probleme ale județului precum: reabilitarea celor opt drumuri județene (finanțate prin PNDL de Guvernul PSD), modernizarea legăturii rutiere Suceava-Iași (prin proiectul cu finanțare europeană demarat de fosta conducere PSD a Consiliului Județean) sau transformarea Centrului Economic Bucovina într-un terminal pentru aeroport (idee promovată tot de fosta conducere PSD a Consiliului Județean Suceava).

Politician:  Uşor de spus, greu de făcut cu acest guvern condus de Dăncilă. Nu vezi că numai vorba-i de ei? Şi-ţi mai repet o dată, să ştie şi cititorii: din 15 milioane de euro, 12 milioane de euro au dat Guvernul Boc și Guvernul Cioloș şi două milioane de euro a plătit Primăria Cîmpulung Moldovenesc.

Reporter: Văzînd treaba asta, o să vă suflecaţi haina politică de pe dumneavoastră şi o să vă apucaţi de rezolvarea concretă a acestor probleme ale județului enumerate de dezbrăcaţii ăştia de la PSD?

Politician: Cum am mai spus, o şi repet: în zilele următoare voi adresa o invitație primarilor din Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei pentru a înființa Asociația Montană de Turism „Poiana Bucovinei”, care este o asociație în care eu cred foarte mult, cu domeniu schiabil în toate cele trei stațiuni. Iar dezbrăcaţii ăştia de la PSD să-i dea zor cu aprobarea bugetului, să avem şi noi soluții de finanțare a zonei.

Fiţi sociabili!