Poate titlurile l-ar sensibiliza

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea duminică. Conform basilica.ro, evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări aniversare la împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradei, 325 de ani de la menționarea ei și a ierarhului său în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei după Marea Unire. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în 1993.

În 2015, la 25 de ani de începerea lucrării, se făcea prima sfințire a Catedralei ”Nașterea Domnului” din Suceava, al treilea cel mai înalt lăcaș de cult din România, cu 80 de metri, după Catedrala Mînturii Neamului din București – 130 de metri și Catedrala Mitropolitană Timișoara – 90 de metri. Slujba de sfințire de la Suceava, la care au asistat aproximativ 10.000 de oameni, a fost oficiată de un sobor de 60 de preoți și diaconi, însă soborul nu a fost condus de Prea Fericitul Daniel.

Patriarhul nu a fost nici la înmormîntarea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfinția Sa Pimen.

Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Române nu a fost la Suceava nici pentru întronizarea lui Calinic Botoșăneanul, noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

PF Daniel nu a fost la sfințirea Catedralei în octombrie 2015, în schimb, în noiembrie 2015, acesta a fost la sfințirea Bisericii Mănăstirii ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Rădăuți, ocazie cu care Consiliul Județean i-a oferit titlul de cetățean de onoare al județului Suceava pentru sprijinul acordat judeţului.

Are ceva cu sucevenii Preafericitul, din moment ce nu a participat la evenimentele importante pentru creștin-ortodocșii din zonă? Probabil că nu, iar în ultima vreme o fi fost speriat de noul coronavirus, care în județul nostru și-a cam făcut de cap. Și mai e ceva: spune-se că relația Prea Fericitului cu Pimen Suceveanul nu a fost una dintre cele mai bune.

Poate cînd se va termina criza sanitară PF-ul își va face drum și pînă la Suceava, mai ales că noul arhiepiscop a ajuns în funcție cu sprijinul său. Dacă municipiul Suceava îi va pregăti titlul de cetățean de onoare sau Universitatea ”Ștefan cel Mare” se va gîndi să-l facă Doctor Honoris Causa, atunci mai mult ca sigur că Prea Fericitul va fi cît se poate de fericit să-i întîlnească față în față pe enoriașii suceveni.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava

Fiţi sociabili!