PNL-ul una spune, alta vrea

Preşedintele PNL al României, Klaus Iohannis, şi preşedintele PNL pe ţară, Ludovic Orban, au tăbărît pe PSD, după ce Guvernul a anunţat că se va reveni la votul nominal în cazul alegerilor preşedinţilor de consilii judeţene.

Preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a tăcut. Şi o să tacă în continuare în legătură cu acest subiect, pentru că domnului Flutur îi convine votul nominal. Îi convine pentru că are notorietate şi ştie să-şi facă o imagine bună, şansele sale pentru cîştigarea alegerilor fiind mai mari în comparaţie cu contracandidaţii săi, indiferent de nume şi indiferent de partidul din care fac parte. Argumentul domnului Iohannis cum că „nu există un popor al judeţului”, şi, deci, preşedintele nu trebuie ales uninominal, este ridicol. În ceea ce priveşte argumentul domnului Orban, acesta nu există, liderul PNL apelînd la un slogan politicianist: Guvernul este în continuare „prizonierul baronilor roşii, a celor care de fapt taie şi spînzură în PSD şi care nu vor accepta ca partidul acesta să fie condus democratic şi guvernul să acţioneze în interesul cetăţeanului, şi nicidecum să dea reglementări cu dedicaţie pentru interesul baronilor judeţeni”.

PSD a revenit la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene uninominal de teamă să nu vină valul USR şi să-i măture din funcţii pe social-democraţii care conduc consiliile judeţene. De aceea, PSD vrea ca electoratul să voteze omul, şi nu partidul, pentru că s-ar putea întîmpla ca la europarlamentare, atunci cînd USR-ul a cîştigat alegerile şi în localităţi în care n-are membri de rînd, darămite lideri cu greutate. Şi PNL gîndeşte la fel, numai că spune cu totul altceva. Pot să pun pariu că şi domnul Iohannis, şi domnul Orban sînt de acord cu decizia Guvernului PSD, dar nu pot să se abată de la direcţia pe care s-au încadrat, aceea de a critica absolut tot ce fac social-democraţii.

Oricum, domnul Iohannis şi PNL vor ieşi cîştigaţi de două ori: o dată pentru că lucrurile vor rămîne aşa cum a stabilit Guvernul PSD, adică alegerile vor fi uninominale, iar a doua oară pentru că ei demonstrează că sînt consecvenţi în ceea ce priveşte atitudinea faţă de PSD.

Referitor la Suceava, am să spun din nou că decizia Guvernului PSD îl avantajează puternic pe preşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.   

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!