PISA

Reporter: Sînt sigur că aţi auzit de testele PISA şi despre faptul că elevii români s-au dovedit incapabili să răspundă corect la aceste teste, fapt care cică dovedeşte că mulţi dintre ei sînt analfabeţi funcţional. Pe chestia asta, un sociolog de-al nostru a spus că cică educația românească se află în hazna. Sînteţi de acord cu această apreciere defăimătoare la adresa învăţămîntului românesc?

Politician: Ce legătură are această bazaconie cu sărbătorirea Zilei Naţionale a României, care tocmai a avut loc cu succes pe tot cuprinsul României?

Reporter: Are legătură cu viitorul nostru. Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor este o evaluare standardizată internaţional organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Acțiunea are scopul de a măsura cît de bine sînt pregătiţi elevii de 15 ani să facă faţă provocărilor vieţii active sau vieţii educaţionale, fie că se vor confrunta curînd cu piaţa muncii, fie că îşi vor continua studiile.

Politician: Poţi să-mi dai un exemplu de piaţa asta de care n-am auzit?

Reporter: Din ce vreţi să vă dau un exemplu? Din matematică, din ştiinţe, din aria continentului, din plimbare cu maşina sau din graffiti?

Politician: Dă-mi din ce vrei, dar aş prefera din plimbare cu maşina, că la bază sînt şofer amator cu permis şi om de ştiinţă cu diplomă la fără frecvenţă la Spiru Haret.

Reporter: Dacă-mi permiteţi o întrebare suplimentară, cine-i Spiru Haret ăsta?

Politician: Asta-i o universitate la care plăteşti şi-ţi dă diplomă pentru studii superioare, ca să fii şef la partid.

Reporter: Atunci să vă pun o întrebare din plimbare cu maşina, dacă spuneţi că sînteţi specializat cu studii superioare şi pe deasupra şofer amator. Ar trebui să fie floare la ureche pentru dumneavoastră.

Politician: Vrei să zici că la şcoala asta de şoferi amatori am învăţat după ureche sau ce?

Reporter: Nu vreau să spun, dar haideţi să-mi răspundeţi la un test în acest sens. Vă rog aşadar să-mi răspundeţi la următorul test: Carina pleacă să facă o plimbare cu maşina. În timp ce ea conduce, o pisică ţîşneşte în faţa maşinii. Carina frînează brusc şi evită pisica. Puţin dezorientată, Carina se hotărăşte să se întoarcă acasă. Întrebarea 1: care a fost viteza maximă a maşinii pe durata acestei plimbări?

Politician:  Pe Carina asta nici n-o cunosc, nici ce viteză bagă de obicei, nici n-am auzit de dînsa şi nici ce hram poartă.

Reporter: Nu contează. Se bifează că n-aţi ştiut să răspundeţi. Şi acum, atenţie, întrebarea numărul 2: la ce oră Carina a frînat brusc pentru a evita pisica?

Politician: Dacă-i fată cuminte, pe la zece, dacă nu, după miezul nopţii. Depinde ce hram poartă şi cu cine s-a înhăitat. Sau dacă-i pesedistă sau nu.

Reporter: N-aţi răspuns la obiect şi la subiect, deci se consemnează că de fapt n-aţi răspuns. Şi acum vine a treia întrebare: distanţa parcursă de Carina pentru a ajunge acasă este mai scurtă decît distanţa pe care a parcurs-o de acasă pînă la locul unde s-a produs incidentul cu pisica?

Politician: După părerea mea avizată, asta depinde de cît a tras la măsea sau cît a tras pe nas Carina asta. Ţi-am spus că nici n-o cunosc şi nici ce hram poartă.

Reporter: Răspuns greşit şi oarecum incomplet. Cu alte cuvinte, la disciplina asta aţi rămas corigent sau cum spune PISA v-aţi dovedit incapabil să răspundeţi corect la acest test, fapt care cică dovedeşte că sînteţi un analfabet funcţional. Vreţi să trecem la alt domeniu sau disciplină?

Politician: La care domeniu sau disciplină?

Reporter: De exemplu, să trecem la graffiti.

Politician: Ce-i asta graffiti?

Reporter: Graffiti este un gen de pictură ilegală sau de scriere pe pereţi sau oriunde în altă parte.

Politician: Adică un fel de campanie electorală? La asta da, mă pricep. Dă-i înainte.

Reporter: Iată o părere de la un cetăţean: după părerea mea, clădirile, gardurile şi băncile din parc sînt şi ele opere de artă. Este chiar jalnic să strici arhitectura cu graffiti şi mai mult decît atît această metodă distruge stratul de ozon. Sincer, nu pot să înţeleg de ce aceşti artişti criminali se mai obosesc dacă operele lor de artă sînt mereu îndepărtate imediat.

Politician: Aşa-i în campania electorală. N-ai ce-i face: vin noaptea ca hoţii şi-ţi dezlipesc afişele tale şi le pun pe-ale lor. Am răspuns corect sau iarăşi mă faci analfabet?

Reporter: Nu vă fac eu. PISA vă face. Şi fiindcă tot n-aţi răspuns la obiect nici de data asta, vă mai pun o întrebare ajutătoare: persoanele care pun panouri publicitare vă cer permisiunea? Nu. Atunci pictorii de graffiti ar trebui să facă la fel? Nu este totul doar o problemă de comunicare – propriul tău nume, numele găştilor şi opere de artă mari pe stradă?

Politician: Ştii ceva? Pictorii de graffiti ar trebui să-şi bage minţile-n cap. Şi vorba ministrului nostru de educaţie şi a specialiștilor noştri în educație, chestiile astea nu sînt relevante, pentru că sistemul de învățămînt din România este diferit față de modul în care sînt testate cunoștințele în sistemul PISA! Nu mai bine o lăsăm baltă cu testele astea şi mergem amîndoi la o piţa? Fac eu cinste.

Fiţi sociabili!