Pierdut simțul măsurii. Găsitorului recompensă

Procurorii au anunțat încă de la începutul crizei sanitare că au deschis un dosar penal ”in rem” pentru ceea s-a întîmplat la Spitalul Județean Suceava, iar cînd rem-ul ăsta a fost răzuit, au început să se vadă niște nume. Iar numele nu puteau fi ale unor infirmiere, asistente sau doctorițe, ci ale șefilor. Bine, poate va veni și rîndul unor simpli salariați să fie trecuți în categoria suspecților, alături de fostul manager, Vasile Rîmbu, fostul director medical, Mircea Macovei, fosta asistentă șefă, Doina Chirap, și medicul epidemiolog Cătălina Zorescu. Ancheta va fi de lungă, de foarte lungă durată dacă este să ne uităm la ce se întîmplă cu dosarele infinit mai simple, care zac cu anii prin sertarele procurorilor. Ca să nu mai vorbim despre ce urmează: zăcutul dosarele în dulapurile judecătorilor. În cazul de față vor trebui audiați zeci, poate sute de martori, vor trebui urmărite actele emise de Guvern și deciziile luate de conducerea spitalului într-un context nemaiîntîlnit pînă acum nici la Suceava, nici în România și nici în lume. Așadar, mai e mult pînă departe.

Mult mai aproape, într-un fel, au fost cele trei elicoptere care s-au învîrtit deasupra Spitalului Județean Suceava și din care au fost aruncate flori. Așa s-au gîndit elicopterele militare de la baza ”Alexandru Șerbănescu” din Bacău să-și exprime recunoștința față de cadrele medicale. De fapt, nu elicopterele au hotărît asta, și nici piloții, ci comandanții unității, probabil în înțelegere cu niște șefi din Ministerul Sănătății. Poate cu secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Ionel Oprea, generalul în rezervă care pentru o vreme a fost în fruntea echipei militare care a coordonat activitatea unității medicale de la Suceava. Dar dacă e nevoie de un elicopter, nu de trei, care să transporte niște bolnavi în stare gravă de la un spital la altul, oare se găsește? Sau și elicopterele sanitare sînt plecate prin țară la aruncat flori peste ”eroii în alb”?

Totuși, de ce s-a cheltuit atîta carburant pentru ca trei elicoptere să facă circ la Suceava? Spitalul Județean Suceava a fost declarat spital COVID, iar pacienții necovidați nu au mai fost tratați, fiind trimiși pe la alte spitale. Unii dintre medici s-au dat loviți, refuzînd să vină la serviciu de teama COVID-ului și pentru că ar fi trebuit să muncească pînă la epuizare. Nu trebuie să uităm cum în punctul maxim al crizei sanitare autoritățile sucevene făceau apel la cadrele medicale sănătoase să revină la serviciu, iar acestea numai nu și nu. Pentru munca depusă, ”eroii în alb” și-au încasat salariile lor frumoase și urmează să primească, dacă nu au primit deja, bonusul de 2.500 de lei din partea Guvernului. În plus, ”eroii în alb” au depus un jurămînt pe care trebuiau să-l respecte.

Nu spune nimeni că cei care și-au riscat sănătatea, mai ales la începutul crizei, și care au muncit, unii dintre ei, pînă le-a dat sîngele pe nas, cum se pune, dar poate și la propriu, nu trebuie felicitați și nu trebuie respectați pentru ce-au făcut. Dar de aici și pînă a le spune ”eroi în alb”, a le face temenele și a le oferi flori din înaltul cerului e prea mult. Așa cum s-a putut observa și cu alte ocazii, la noi s-a pierdut simțul măsurii. Și cel al ridicolului.

Fiţi sociabili!