Piatră peste piatră

Reporter: Împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei a fost sărbătorită prin mai multe manifestări care au avut loc în Cetatea de Scaun a Sucevei. Vă rog să vă referiţi.

Politician: După cum aţi anticipat, împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei a fost sărbătorită, chiar de curînd, prin mai multe manifestări care au avut loc în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Reporter: Aţi sărbătorit cu surle şi trîmbiţe sau ca de obicei cu tropoţelele tradiţionale?

Politician: La cetate am sărbătorit cum scrie la carte, cu luări de cuvînt, cu citirea documentului de atestare documentară şi pe urmă am sărbătorit cu muzică cîntată de Carla şi cu jocuri de artificii pe explanadă.

Reporter: Esplanadă se zice.

Politician: Intenţionat am folosit un regionalism autoplagiat dintr-o scrisoare, dar nu mai contează în acest context aniversar mai mult decît centenar.

Reporter: Tot pomeniţi de o scrisoare. La ce fel de scrisoare vă referiţi?

Politician: Mă refer la Scrisoarea Principelui Moldav Petru I Mușat adresată regelui Poloniei, Vladislav II Jagello, care după părerea mea-i scrisă într-o limbă de lemn, dovadă că şi pe vremea aceea existau politicieni şi comunicate de presă.

Reporter: Scrisoarea aţi citit-o cap-coadă sau pe sărite?

Politician: Nu eu am citit-o. Scrisoarea s-a citit singură. De ce nu citiţi presa locală să vă informaţi ca atare?

Reporter: Eu de mic copil am alergat după ştiri şi n-am avut timp să citesc niciodată nimic. Ce scrie în presa locală, dacă vreţi să reluaţi din memorie?

Politician: Uite-aşa scrie: deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc cu citirea documentului de atestare documentară. Mai mult ce mai vreţi?

Reporter: Ce să mai vreau? O şaorma şi un contract de publicitate.

Politician: N-avem.

Reporter: Atunci, vă rog să vă referiţi pe uscat la scrisoarea cu pricina şi la conţinutul dintr-însa.

Politician: Mă cam întristează acest conţinut. Dar asta vă rog să nu consemnaţi, fiindcă-i  părerea mea personală de-acasă. În rest, toate bune şi frumoase la ceas aniversar.

Reporter: Ce anume v-a întristat din scrisoare, dacă-mi permiteţi să insist cu nesimţire?

Politician: Că este menționat în scrisoare marele împrumut financiar de trei mii de ruble de argint frîncesc din fonduri europene, bani care nu se mai regăsesc în ziua de azi.

Reporter: Unde ar trebui să se regăsească?

Politician: În investiţii, în infrastructură, în buzunarele cetăţenilor, în firmă la mine. Dovadă că şi pe-atunci se fura noaptea ca hoţii şi nimeni nu reacţiona şi nici nu exista un stat paralel care să le facă dosare penale la pesedişti.

Reporter: S-a referit cineva la situaţia asta strigătoare la cer în luările de cuvînt?

Politician: Primarul Lungu s-a referit, însă pe ocolite, ca să nu creadă  invitaţii de la Soroca şi din Polonia că Suceava de azi a ajuns la sapă de lemn şi de asta s-au şi mărit taxele şi impozitele la cetăţeni.

Reporter:  Vă rog să-mi citaţi cu cît mai multă exactitate luarea de cuvînt a domnului primar Lungu, să o trimitem sub formă de scrisoare documentară hăt peste veacuri.

Politician: Domnia sa a spus cam aşa, cu exactitate: „Cetatea Sucevei se prezintă falnică și măreață, iar acest lucru se datorează faptului că în ultimii ani au fost realizate lucrări importante de restaurare prin intermediul unui proiect european”.

Reporter: Pesemne că dumnealui nu ştia sau mai mult se făcea că nu ştie despre situaţia ca atare cu banii europeni atraşi de Principele Moldav Petru I Mușat şi furaţi noaptea ca hoţii de pesediştii din vremea aceea.

Politician: Asta-i treaba DNA, să vină să-i ia. Nu-i a mea. Cum nu-i nici a voastră, nici a urmaşilor şi urmaşilor voştri, în veacul vecilor.

Reporter: Amin!

Politician: Mai vreţi să mă întrebaţi ceva sau pot să mă retrag în anonimat?

Reporter: Mai voiam să ştiu la final cum rămîne de-aici peste veacuri.

Politician: Rămîne cum spunea Eminescu. Spunea Mihai Eminescu … să ne împărtășim din aceste amintiri ale trecutului așa cum ne împărtășim cu sîngele Mîntuitorului nostru Hristos. Cu pace, cu împăcare, nu cu învrăjbire, spunea Mihai Eminescu. Simțul istoric și patriotismul însemnă iubirea trecutului, mai spunea Mihai Eminescu. Acestea asigură dăinuirea peste veacuri a poporului nostru”, a spus arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Reporter: Cine spunea? Că n-am înţeles din aceste cuvinte binecuvîntate…

Politician: Nici eu nu mai ştiu, dar să nu uităm ce-am zis eu.

Reporter: Ce-aţi zis dumneavoastră?

Politician: Am zis că dacă noi astăzi nu știm exact numele celui care a spus că e liber la luat piatră din zidurile cetății, ca să-l dăm pe mîna DNA, cu siguranță știm numele celor care au hotărît să pună piatră peste piatră. Aşadar să rămînem aici lîngă cetate să aşteptăm să vină DNA şi să-i ia!

Fiţi sociabili!