Pesta porcină

Reporter: Am auzit recent că pesta porcină africană este virală, se răspîndeşte rapid, chiar pe calea aerului, şi că nu trebuie să ignorăm nici un risc. Şi că orice mortalitate, orice suspiciune trebuie verificată prin examen de laborator. Şi că cu cît se identifică boala mai din vreme, cu atît şi pierderile politice şi economice pot fi mai reduse. Este adevărat ce am auzit?

Politician: Este şi nu este adevărat, dar ce rost are întrebarea asta faţă de mine?

Reporter: Fiindcă am auzit că deşi este pestă porcină africană, se manifestă şi în mediul politic şi social şi economic de la noi, chiar acum, în anul nostru centenar.

Politician: Am să-ţi răspund printr-o gafă de exprimare intenţionată, ca să nu mă mai confunzi cu cei de la guvernare, că pesta asta porcină nu s-a răspîndit de la noi, cei din opoziţie, ci s-a răspîndit de la coaliţia de guvernare în vigoare, care boală provine pe cale de consecinţă din ciuma roşie care şi asta-i o boală porcină sovietică de la ruşi. Aşa că răspunsul meu la întrebarea ta mizerabilă este următorul: pesta asta porcină românească nu este transmisibilă la opoziţie, însă poate produce adevărate dezastre politice şi economice şi este o boală infecţioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează toate speciile de pesedişti. Simptomele pestei porcine româneşti sînt febră ridicată de 40 – 42 grade, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi moartea subită a penalilor.

Reporter: Va să zică ziceţi că pesta asta porcină românească este o boală benefică pentru opoziţie şi malefică pentru coaliţia de guvernare?

Politician: Ca să mă exprim printr-o altă gafă de exprimare intenţionată, îţi răspund că lipseşte vaccinul de bază pentru astfel de boală porcină, respectiv că în perspectiva Euro douăzeci-douăzeci este mare criză de imunoglobină şi fără imunoglobină ăştia de la guvernare sînt condamnaţi la moarte politică.

Reporter: Dar voi cum o mai duceţi? Că am auzit din sursele mele că iarăşi vreţi să vă despărţiţi în două şi să aduceţi la putere fostul partid PDL ca să-l susţineţi la prezidenţiale pe Iohannis.

Politician: Aşa cum ţi-am mai spus şi data trecută şi n-ai priceput, nu există două partide, PDL şi PNL, există doar PNL, iar PNL trebuie să răspundă unor mari provocări şi să explice ce vrea să facă cu pesta asta porcină şi cu ciuma roşie atunci cînd va ajunge la putere. Noi trebuie să le explicăm oamenilor, să vadă că avem coerenţă şi că avem un program de vaccinare. Sînt cîteva provocări mari la care PNL trebuie să răspundă. Una dintre ele este discrepanţa uriaşă între pesta porcină din regiunile istorice din Moldova, Transilvania şi sudul ţării.

Reporter: Am observat că cînd v-aţi întîlnit la sediul vostru de partid PNL că parcă şi liderul vostru Ludovic Orban manifesta pe scări febră ridicată de 40 – 42 grade, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi dădea semne de moartea subită. La voi nu-i criză de imunoglobină?

Politician: Noi simptomele astea le punem pe seama gripei aviare, pe care o moştenim de la fostul PDL, nu pe seama pestei porcine, iar la gripa asta a şefului nostru, care nu seamănă deloc cu pesta porcină, a fost ceva sănătos şi s-a manifestat numai la sediul nostru de partid. Şi ca să faci ordine cu România trebuie să ai ordine în casă şi la sediu. Şi ca să ai ordine în casă trebuie să pui cărţile pe masă la sediu.   

Reporter: Vă referiţi la cărţile de poker sau la cărţile de şeptic?

Politician: La toate cărţile de care sîntem în stare.

Reporter: Ca să sar de la una la alta, vă semnalez că cel puţin pe o stradă din municipiul Suceava coşurile de gunoi stradale au dispărut complet, ca urmare a actelor de vandalism haştag rezist. O situaţie de acest gen a fost semnalată de către un cititor pe strada 6 Noiembrie, unde, de la intersecţia cu strada Mihai Viteazul şi pînă sus, dincolo de sediul PNL, nu mai există nici un coş de gunoi pe stîlpii de pe marginea arterei de circulaţie. Situaţii similare cică se înregistrează în mai multe zone ale oraşului, adeseori coşurile de gunoi, din plastic, fiind ţinta teribiliştilor şi a celor încinşi de aburii politicii. Are asta vreo legătură cu pesta porcină pesedistă sau are legătură cu gripa aviară pedelistă de altădată?

Politician: Iată, îţi dau o bombă de presă cum n-ai mai pomenit: Consiliul Judeţean Suceava intenţionează să angajeze o casă de avocatură pentru a rezolva problemele apărute în derularea programului judeţean de gestionare a deşeurilor politice pesediste şi trebuie să pregătim o apărare puternică pentru a rezolva aceste probleme apărute în derularea proiectului de gestionare a deşeurilor pesediste în cadrul căruia au fost construite două gropi ecologice de deşeuri pesediste infectate cu pestă porcină şi cu ciumă roşie, una la Moara şi una pe Mestecăniş.

Reporter: O să încapă acolo atîta amar de deşeuri pesediste?

Politician: Eu sînt convins că o să încapă, numai că la groapa de gunoi de la Moara a fost depistată o fisură în conducta de evacuare a scursurilor pesediste, iar în momentul de faţă se lucrează pentru remedierea acestei situaţii.    

Reporter: Ca să mă exprim sub formă de aluzie guvernamentală, vă rog să faceţi un exerciţiu de imagine şi să vă puneţi în locul meu de ziarist amărît şi infectat cu toate bolile astea porcine şi aviare. Ce-aţi zice să uitaţi de bolile astea şi să luaţi exemplu de la primăriţa capitalei, care dezvoltă o strategie Smart City care va aduce capitala României în rîndul marilor oraşe europene, pornind de la nevoia oraşului de a furniza servicii de cea mai înaltă calitate atît cetăţenilor săi cît şi investitorilor, antreprenorilor locali şi turiştilor, prin dezvoltarea tehnologică a oraşului, astfel încît bucureştenii să beneficieze de infrastructură de transport public şi drumuri adecvate, servicii de calitate prin infrastructuri moderne, noi locuri de muncă, siguranţă publică, reducerea emisiilor de CO2 şi a poluării. De ce să nu faceţi la fel şi în Bucovina noastră scumpă şi dragă?

Politician: Am să-ţi mai răspund o dată, ca data trecută, că văd că nu ţii minte de la mînă pînă la gură şi mă repet răspunzînd cu vorba poetului nepereche şi fost şef de partid, Lucian Blaga, de la PDL: mai e pînă atunci. Mai e mult pînă departe.

Fiţi sociabili!