Pentru că aşa e omul, inclusiv medicul

Vasile Rîmbu a demisionat din funcţia de manager al Spitalului Judeţean Suceava după ce la începutul crizei sanitare fusese suspendat din funcţie de către Consiliul Judeţean condus de Gheorghe Flutur, la presiunea opiniei publice, a televiziunilor şi a Ministerului Sănătăţii. Odată cu încetarea stării de urgenţă, domnul Rîmbu s-ar fi putut întoarce în funcţie, însă probabil că acesta a observat că valul de furie care se manifestă pe reţelele de socializare încă nu s-a potolit şi a realizat că televiziunile l-ar fi luat în primire imediat, iar Ministerul Sănătăţii nu ar fi putut să rămînă nepăsător. Prespunînd că domnul Rîmbu şi-ar fi reluat funcţia acum, acesta nu ar fi rezistat prea mult, pentru că şi aşa o parte însemnată a opiniei publice româneşti şi-a dat ochii peste cap fiindcă Suceava a fost scoasă din carantină. Or, revenirea lui Vasile Rîmbu ar fi reînviat valul iniţial de indignare.

Apoi, cu siguranţă că nici Gheorghe Flutur nu a insistat ca Vasile Rîmbu să revină, cu toate că în vremuri de „pace”, datorită a ceea ce s-a făcut la spital sub managementul demisionarului, preşedintele Consiliului Judeţean a avut nenumărate ocazii să se împăuneze cu fel de fel de realizări şi să se fotografieze cu fel de fel de distincţii. Cu siguranţă că Gheorghe Flutur nu l-a băut la cap pe Vasile Rîmbu să se întoarcă pentru că s-a gîndit că va trebui ca dumnealui şi partidul pe care-l reprezintă, PNL, să plătească un preţ electoral foarte mare la primele alegeri. Oricum, domnul Flutur abia a reuşit să se smulgă din încleştarea cu furia populară şi să se reabiliteze în ochii publicului cît de cît şi este preocupat să-şi vadă lui de grijă.

Încă nu e clar care au fost cauzele, toate cauzele, care au dus la izbucnirea focarului de COVID la Spitalul Judeţean şi la trecerea Sucevei pe harta neagră a României, însă se poate intui că este vorba despre un amestec între sosirea necontrolată a stranierilor acasă, lipsa de pregătire a spitalului, greşeli de management şi ghinion. Orice s-ar spune, sub conducerea lui Vasile Rîmbu, care a fost instalat în funcţie în 2008, spitalul sucevean a înflorit. Numai rău voitorii ar putea spune altceva. S-au făcut investiţii masive, s-au construit noi corpuri de clădire, s-au modernizat clădirile vechi, s-a achiziţionat aparatură performantă, s-au făcut angajări şi s-a introdus disciplina în spital, adică medicii nu mai puteau doar să facă o vizită prin saloane de o oră, iar după aceea să o şteargă la cabinetele lor private.

Pe de altă parte, Vasile Rîmbu este acuzat că s-a descotorosit prea uşor de nişte oameni foarte buni, că s-a înconjurat de yesmeni, că nu mai avea ochi să vadă şi urechi să audă şi că avea uneori ieşiri dictatoriale, o parte a personalului medical urîndu-l, pur şi simplu.   

Spitalul Judeţean Suceava a fost vizitat şi lăudat de medici şi miniştri, indiferent de culoarea lor politică, şi a fost premiat de preşedintele României, Klaus Iohannis. Nu de puţine ori cînd trebuiau să dea exemple de realizări ale administraţiei locale PNL, liberalii din toate colţurile ţării vorbeau cu gura plină despre spitalul sucevean aflat în subordinea consiliului condus de Gheorghe Flutur. După ce spitalul a devenit oaia neagră a sistemului sanitar românesc, liderii PNL nu au scos o vorbă despre managementul unităţii medicale, concentrîndu-se pe spălarea imaginii lui Gheorghe Flutur. Cu mici excepţii, şi aici mă refer în primul rînd la deputatul liberal Ioan Balan, cei care s-au împăunat de-a lungul timpului cu spitalul, indiferent de culoarea lor politică, nu au ieşit public pentru a-i lua cît de cît apărarea lui Vasile Rîmbu. Însă, activiştii de partide sînt activişti de partide, iar principala lor preocupare este aceea de a face pe plac publicului votant.

Medicii şi asistenţii medicali au tăcut şi ei. Medicii şi asistentele care au avut conflicte cu Vasile Rîmbu era normal să tacă sau chiar să iasă public şi să-l facă ferfeniţă, aşa cum s-a întîmplat în cîteva cazuri. Însă, cadrele medicale cărora li s-au mărit salariile consistent şi care au primit aparatura solicitată şi diferite funcţii au tăcut şi ele. Nu trebuiau să fie absurzi şi să încerce să-l scoată basma curată pe Vasile Rîmbu, pentru că ar fi fost imposibil, dar măcar ar fi putut să arate că dracul nu-i chiar atît de negru. Şi că a fost o vreme cînd acesta nici măcar nu era drac, ci un manager pe care ei îl lăudau pentru că le-a făcut curat pe secţie şi le-a dat aparatură, funcţii, salarii şi sporuri. Dar aşa e omul, inclusiv medicul. Cînd cineva este căzut la pămînt nu-l ajută să se ridice, ci trece pe lîngă el, grăbit să ajungă la serviciu şi să-l salute respectuos pe noul şef!

Fiţi sociabili!