Pe lege l-aţi omorît, da’ cu Ursu ce-aţi avut?

În timp ce doamnele Olguţa şi Viorica vorbesc despre o lege a salarizării echitabilă şi despre creşteri salariale, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a rămas fără 2.600 de lei la salariu şi are un venit comparabil cu cel al unui dansator de muzică populară sau instrumentist cu liceul la bază. Vai de mine, dar cum puteţi spune aşa ceva? Sînt numai creşteri, creşteri şi iarăşi creşteri. Şi încă ce creşteri! Cînd i s-au arătat datele Institutului Naţionale de Statistică, doamna Viorica, adică premierul Dăncilă, a spus că informaţiile cuprinse în raportul INS reprezintă o comparaţie cu alte luni şi cu alţi ani, şi că nu poate fi vorba despre scăderi salariale, ci doar despre creşteri. Bine că nu a zis că reprezintă o comparaţie şi cu alte lumi. Doamna Olguţa, adică ministrul Muncii Vasilescu, cea care de mai bine de un an ameţeşte lumea cu o lege care ar fi trebuit să aducă o împărţire echitabilă a cîştigurilor, vorbeşte şi ea numai despre creşteri. Dar, gata, spune doamna Olguţa cu mîinile în şold, gata cu creşterile deocamdată, pentru că nu mai sînt bani. Cît a fost, v-am dat, zice doamna Olguţa: „Toată lumea se compară cu medicii acum. Toată lumea vrea să crească la nivelul de salarizare al medicilor. Toată lumea vrea să crească direct pe grila din 2022. Bugetul de stat nu îşi permit aceste creşteri. Dacă ne permiteam aceste creşteri, puneam de la început, nu mai era nici o creştere etapizată. Puneam la toţi cît apare în căsuţa din 2022 şi era reglat, era perfect echilibrat sistemul. Dar este o lege a creşterilor salariale. Anul trecut am avut 22% creşteri în sistemul bugetar, pe medie. Anul acesta, fiind acest transfer al contribuţiilor, este cel mai greu an din punct de vedere al legii salarizării. Dar creşterile vor fi în perioada următoare. Bugetul de stat îşi permite să crească cu aproximativ 12 miliarde anual. Nu mai mult. Pot să fie 7.000 de greve. Este acelaşi lucru. Nu sînt bani mai mulţi”. E clar? Dar, dacă tot a vorbit doamna Olguţa despre comparaţii, amestecînd perele din educaţie cu merele din sănătate, o să facem şi noi o comparaţie, dar numai între gutui, alea cu puf galben ca de pui. Gutuile din domeniul cultural-artistic.

U-iu-iu şi u-iu-iu, să trăiască Guvernu’

Foaie verde de lămîi, doamna Olguţa să rămîi,

Să rămîi la guvernare cîte zile o fi soare!

Foaie verde de alun, domnu’ Liviu e om bun

Şi foaie verde de mărar, Viorica e un dar.

Zi-i, băiiii!

Şi cum să nu-i zică, dacă doamna Olguţa, sub atenta îndrumare a domnului Liviu, i-a făcut unui dansator cu liceul la bază angajat la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” un salariu brut de 6.914 lei, iar unui instrumentist cu un alt liceu la bază un salariu la fel de brut de 7.011 lei? Netul se calculează tăind cam 45 de procente din brut. Şi atunci cum să nu ne declare directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, om cu doctoratul la bază: „În Anul Centenar au fost « executate » bibliotecile şi muzeele, care sînt instituţii ale memoriei neamului, fiindcă, probabil, noi nu sîntem prezenţi pe marile scene electorale ale ţării”?

În ţara doamnelor Olguţa şi Viorica şi a domnului Liviu, salariul brut al domnului Ursu a scăzut la 1 ianuarie 2018 cu 3.000 de lei! E drept că de la 1 aprilie 2018 a crescut, dar numai cu 400 de lei! Mişcarea seamănă pe undeva cu cea făcută de magazine în preajma sărbătorilor, atunci cînd acestea bagă scumpiri, după care urmează nişte mici scăderi de preţuri pe care le prezintă drept importante reduceri. În prezent, domnul Ursu primeşte în mînă 4.900 de lei. La Muzeul Bucovinei, un şef de serviciu cu doctorat şi cu vechime are un salariu mai mic decît cel al unui dansator sau al unui instrumentist, acesta fiind de 6.543 de lei brut.

Înainte de a încheia acest articol pentru a da fuga la televizor ca să vedem ce mai spun doamnele Olguţa şi Viorica şi domnul Liviu despre creşterile salariale, vă mai anunţăm că sporul de toxicitate de 15% pe care-l primeau restauratorii încă de pe vremea regimului comunist a fost eliminat. După ce le urmăriţi pe doamnele şi pe domnul înainte amintiţi, vă poftim la joc şi la voie bună!  

 

Fiţi sociabili!