Pe chinezeşte

Reporter: Sînt foarte fericit că putem realiza un dublu interviu cu doi politicieni liberali de vază ai judeţului şi municipiului Suceava pe tema turismului în Bucovina. Şi sînt fericit că acest turism creşte an de an şi pe zi ce trece şi de asta am să vă întreb pe rînd, cum va mai creşte în continuare acest turism în Bucovina şi cîţi turişti şi din care colţuri ale lumii veţi mai atrage în acest colţ de rai?

Politician 1: Municipiul reşedinţă de judeţ, Suceava, se va înfrăţi cu capitala Regiunii Autonome Ningxia Hui din China, Yinchuan, un oraş cu peste 2,5 milioane de locuitori.

Oraşul, cu o suprafaţă de aproape 9.000 de kmp, are şi o istorie bogată, fiind fosta capitală a Imperiului Xia de Vest a populaţiei Tangut.

Reporter: Impresionant! De ce aţi mers atît de departe ca să atrageţi turişti chinezi în Bucovina?

Politician 1: Fiindcă Yinchuan este şi o importantă platformă internaţională de schimburi economice şi culturale între China şi ţările arabe, precum şi unul dintre cele mai bine dezvoltate tehnologic oraşe din lume, cu o mulţime de tehnologii uimitoare implementate, de la plata călătoriilor cu transportul în comun direct prin softuri de recunoaştere facială, pînă la holograme care oferă asistenţă celor care vin la primărie cu diferite probleme.

Reporter: Consideraţi că şi Suceava dispune de tehnologii uimitoare implementate, ca să-i uimiţi pe turiştii chinezi cînd vor veni în ospeţie?

Politician 1: Şi municipiul Suceava dispune de o uimitoare platformă de gunoi ecologic la Moara în zona metropolitană şi face schimburi economice şi culturale cu zona metropolitană din jur, cum ar fi Plopeni, Mitoc, Ipoteşti şi altele.

Reporter: Vorbiţi-mi vă rog despre acele tehnologii uimitoare implementate la Suceava, ştiind că aţi avut şi dumneavoastră nişte idei uimitoare în această direcţie, mai ales în ce priveşte transportul electric în comun.

Politician 1: Te referi desigur la autobuzele electrice care vor circula prin municipiu, iar turiştii chinezi cînd le vor vedea vor rămîne muţi de uimire?

Reporter: Mă refer la ce vreau eu, dar mai întîi vă rog să-mi povestiţi despre marea dumneavoastră victorie cu producătorul sucevean de energie termică Bioenergy despre care cu puţini ani în urmă spuneaţi că dispune de o tehnologie uimitoare care este în stare să producă energie termică din orice.

Politician 1: Producătorul de energie termică Bioenergy este acum într-o situație delicată, din cauză că de luni bune nu i se mai decontează nici unul din cele două tipuri de certificate verzi.

Reporter: Va să zică producătorul sucevean de energie termică Bioenergy, pe lîngă paie, surcele şi balegă arde şi acele certificate verzi şi astfel produce căldură pentru suceveni? Am înţeles bine sau am înţeles greşit?

Politician 1: Ai înţeles bine, dar şi greşit. Fiindcă în aceste condiții există riscul închiderii celei mai moderne centrale termice din România.

Reporter: Şi ziceţi că asta o să-i uimească de tot pe turiştii chinezi din Yinchuan, în paralel cu autobuzele electrice?

Politician 1: Asta nu ştiu, zău, fiindcă, din păcate, pe lîngă toate problemele care erau acolo prin modificarea acelui ordin de ministru prin care lemnul de foc nu mai este recunoscut ca biomasă, astăzi, cei de la Garda Forestieră nu mai avizează lemnul pe care îl consumă cei de la Bioenergy. Acest lucru este foarte important, pentru că ei trebuie să dovedească la Transelectrica că 90% din lemnul care se consumă acolo este biomasă și numai 10% trebuie să fie alți combustibili. Așa spune legea. Or instalațiile de la Bioenergy nu pot consuma alt combustibil pe acele cazane decît biomasă.

Reporter: Dacă lemnul de foc nu mai este recunoscut ca biomasă, de ce nu recurgeţi şi dumneavoastră la tehnologia chineză de recunoaştere facială a lemnului de foc?

Politician 1: Pînă la recunoaşterea facială a lemnului de foc, am lansat un  apel disperat către instituțiile statului să ia măsurile necesare pentru a nu se ajunge la închiderea centralei Bioenergy. Fiindcă eu cred că parcă cineva dorește în mod intenționat să închidă centrala Sucevei.

Reporter: Şi acum am să-l rog pe celălalt politician să spună pentru cititorii noştri cum s-a gîndit să atragă mai mulţi turişti în Bucovina şi de unde anume.

Politician 2: În primul rînd, vreau să subliniez că am primit marţi, la Palatul Administrativ, vizita Excelenţei Sale Jiang Yu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, care efectuează o vizită oficială în judeţul Suceava.

Reporter: Tot pe chinezi, va să zică, vreţi să-i aduceţi în Bucovina pe post de turişti?

Politician 2: Desigur, fiindcă, avînd în vedere populaţia Chinei, se doreşte creşterea semnificativă a numărului de turişti care să viziteze Bucovina şi judeţul Suceava, avîndu-se în vedere punerea în valoare a oportunităţii pe care o reprezintă aeroportul sucevean. Pe modelul folosit de China pentru a promova Croaţia ca destinaţie turistică, judeţul Suceava va fi vizitat de o delegaţie cu responsabili în turism, de la agenţii de turism şi din presă, urmînd a se face şi un film de promovare pentru atragerea turiştilor chinezi.

Reporter: Aveţi şi dumneavoastră în vedere nişte tehnologii uimitoare implementate în judeţ?

Politician 2: Am în vedere turismul montan şi de agrement, cu aprecieri privind peisajele şi pîrtiile de schi din judeţ.

Reporter: Şi cum veţi face în mod concret cu acest turism montan şi de agrement, privind peisajele şi pîrtiile de schi din judeţ?

Politician: Cum să fac? Am aranjat să fiu invitat să particip în luna septembrie în China la Conferinţa Alianţei Internaţionale a Turismului Montan, unde chiar am să merg.

Reporter: Şi cu asta, basta?

Politician 2: Ba nu. Voi lansa o serie de propuneri care să contribuie la dezvoltarea relaţiilor dintre judeţul Suceava şi regiuni din China pe mai multe domenii de interes: turism, agricultură şi educaţie.

Reporter: Şi cu asta, basta?

Politician 2: Ce n-ai înţeles? Vorbesc chinezeşte sau ce?

Fiţi sociabili!