Pauza bucovineană

Reporter: Profit de faptul că şeful dumneavoastră de partid şi de stat este plecat în landul austriac Stiria din Austria să facă rost şi să aducă în Bucovina o grămadă de proiecte comune între cele două regiuni, dar să şi discute cu un parlamentar liberal austriac cu origini din zona comunei Cîrlibaba despre alegerile care se apropie. Deci profit de acest fapt notoriu şi plin de semnificaţii ca să vă întreb ce urmăriţi să faceţi sau să demaraţi, cum se spune, în acest teritoriu bucovinean, în timp ce lipseşte din peisaj şeful dumneavoastră de partid şi de stat.

Politician: Ca să fiu sincer de tot, nu prea ştiu să răspund la această întrebare directă şi cu subînţeles, dar am să mă străduiesc să-mi dau cu presupusul, aşa cum fac toţi politicienii de marcă de la televizor şi deci presupun că urmărim să demarăm bine tot ce este necesar pentru bunul mers al iniţiativelor din toate sectoarele de activitate.

Reporter: V-aţi gîndit ce veţi face cu viitoarele proiecte comune între cele două regiuni cînd va reveni pe meleaguri şeful dumneavoastră de partid şi de stat? Aici mă refer desigur la faptul că odată întors în Bucovina, chiar de a doua zi vă va trimite la treabă ca să puneţi pe roate şi să demaraţi învăţămîntul dual, învăţămîntul în domeniul gestionării staţiunilor de schi sau a celor care au ape termale.

Politician: Ca să fiu iarăşi sincer de tot, nu prea ştiu să răspund nici la această întrebare directă şi cu subînţeles. Pe de altă parte, vreau să subliniez de faţă cu toţi cititorii dumneavoastră că noi nu ne ferim de treabă şi dacă-i nevoie neapărat vom duce la bun sfîrşit atît învăţămîntul dual cît şi învăţămîntul în domeniul gestionării staţiunilor de schi sau a celor care au ape termale. Şi în plus, vom demara treaba şi în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă care domnul preşedinte a discutat despre o colaborare şi în acest domeniu.

Reporter: Alegerile europarlamentare care ne bat la uşă fac parte şi ele din situaţiile de urgenţă la care vă referiţi, avînd în vedere că domnul preşedinte a discutat în landul austriac Stiria din Austria cu un parlamentar liberal austriac cu origini din zona comunei Cîrlibaba?

Politician: Ca să fiu iarăşi sincer de tot, iarăşi nu prea ştiu să răspund la această întrebare directă şi cu subînţeles, dar am să mă străduiesc iarăşi să-mi dau cu presupusul menţionînd că domnul preşedinte, deşi este din Botoşana sau din Cajvana, nu ştiu precis, a transmis că ei, adică austriecii, ştiu foarte multe lucruri despre Bucovina şi este optimist în vederea deschiderii unor legături puternice, aşa cum a făcut şi cu regiunea Schwaben, din Germania. Iar din cîte ştiu de la televizor, atît Germania cît şi Austria este pe locul întîi în privinţa alegerilor europarlamentare, ceea ce domnul preşedinte este optimist în deschiderea unor legături puternice. 

Reporter: Mi-aţi răspuns foarte elaborat la întrebare, pentru care vă mulţumesc, dar aş vrea să mai rămînem în spaţiul austriac şi să vă mai daţi cu presupusul asupra la parteneriatele în domenii cum ar fi învăţămîntul, aeroportul, turismul, silvicultura, administraţia publică sau pentru camerele de comerţ.

Politician: Vreţi pe rînd sau pe toate de-a valma?

Reporter: Ar fi bine pe rînd, ca să nu omitem vreuna şi să ziceţi că am comis vreun feicniuz, Doamne fereşte, cum se întîmplă tot mai des prin America.

Politician: Şi eu sînt foarte dezamăgit de ce se întîmplă prin America, dar ca să revenim la oile noastre, cum se spune pe-aici, nu cred că este cazul să vorbim chiar pe rînd, ca să nu ne cuprindă şi pe noi febra aurului care vedeţi cum a cuprins clasa politică pesedistă sau nu care cumva să alunecăm fără voie în discuţii fără obiect, fiindcă nota pentru dezastrul din economie o va deconta cetăţenii.

Reporter: Aici aţi cam amestecat vorbele lui Iohannis cu vorbele Ciumei Roşii, rostite pe după piersic, dacă nu mă înşel.

Politician: Ca să fiu iarăşi sincer de tot, nu prea ştiu să răspund nici la această întrebare directă şi cu subînţeles, dar am să vă răspund cu un răspuns care mi-a plăcut la televizor şi anume că Guvernul e disperat să facă rost de bani şi inventează măsuri care sfidează nu numai logica economică, ci şi bunul simţ. Iar faptul că apar peste noapte iniţiative precum OUG lăcomiei sau mai nou intenţia disperată a PSD de a pune mînă pe rezerva de aur a României, arată că nici măcar PSD nu are încredere că bugetul lor poate fi realizat şi de aceea se caută noi şi noi soluţii extreme pentru a face rost de bani.

Reporter: Domnul preşedinte al nostru care acum este plecat în landul austriac Stiria din Austria, nu are şi el nevoie de bani pentru a pune pe roate şi a demara învăţămîntul dual, învăţămîntul în domeniul gestionării staţiunilor de schi sau a celor care au ape termale? Sau pentru autostrăzi nu are nevoie de bani?

Politician: Desigur că are nevoie de bani, dar vezi că Ciuma Roşie rămîne surdă la apelurile domnului preşedinte şi nu alocă nici un ban pentru drumurile şi autostrăzile din Bucovina.

Reporter: Înainte de a pleca în landul austriac Stiria din Austria, domnul preşedinte i-a scris ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, că drumurile naţionale care tranzitează judeţul Suceava sînt într-o stare avansată de degradare din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ repetate în iarna 2018-2019. Credeţi că în Austria se întîmplă la fel din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ?

Politician: Ca să fiu sincer de tot, nu prea ştiu să răspund la această întrebare directă şi cu subînţeles, dar ţin să reamintesc cititorilor că nicăieri în Austria n-o să vedeţi niciodată oameni de afaceri ca Ștefan Mandachi care a inaugurat primul metru de autostradă, realizat din fonduri proprii şi care a ieșit cu o inițiativă bine făcută.

Reporter: Ce credeţi că va urma în Bucovina noastră după această iniţiativă bine făcută de Ştefan Mandachi?

Politician: Acuma ştiu să răspund. Va urma „Paştele în Bucovina”, „Hora Bucovinei”, „Luna Diasporei”, Festivalul Ştefanian, Festivalul Medieval, Tîrgul „Hai în Bucovina”, „Crăciun în Bucovina” şi pe urmă, la îndemnul lui Ştefan Mandachi, va urma o pauză de 15 ani, cînd va fi suspendată activitatea în toate afacerile şi în toate instituţiile din Bucovina.

Fiţi sociabili!