Paul McCartney live (I)

Paul, al treilea Sir pe 2018

Vă imaginați, cred, că de mai bine de cinci luni încoace n-a fost zi în care să nu mă rog ca bunul Dumnezeu să ne țină în viață, pe Sir Paul McCartney și pe mine, astfel încît să ne putem întîlni, pe 3 decembrie, la Cracovia.

Și să știți că nu-i glumă, fiindcă atunci cînd unul are 76 de ani (el), iar celălalt aproape 65, orice zi de întîrziere poate conta enorm. Ca să n-avem vorbe: am fost, am văzut, am socotit: Paul McCartney este al treilea Sir pe care l-am văzut și ascultat în acest an, după Sir Ringo Starr (20 iunie, Stadthalle, Viena) și Sir Rod Stewart (23 septembrie, Piața Constituției, București). Asta e tot ce am văzut în 2018, și nu cred că îți poți dori mai mult și mai bine de atît… fiindcă de fapt nu se poate! Iar pentru că visez o întîlnire cu măcar unul din Beatles de vreo 56 de ani, iar în acest an mi-a fost dat să-i văd pe ambii supraviețuitori, mă simt obligat și să extind povestea concertului de la Cracovia pe cîteva episoade, fiindcă zău că merită: cele 72 de ore, cît a durat întreaga aventură, fiind realmente fabuloase în întreaga lor desfășurare. Și se leagă și de clasica zicere că arta cere sacrificii.

Am pornit, așadar, duminică dimineață, pe la ora 3, pe un ger demențial: minus 19,5 grade, astfel că pînă pe la Vatra Dornei nici nu se încălzise motorul, deci nici interiorul microbuzului! Noroc că în boxe se auzeau cam nouă rock’n’roll-uri din fiecare 10 piese, care ne încălzeau cît de cît! Am aflat însă că se putea și mai rău: partenerul deja clasic de concerte, Luci Bucătaru (care a fost și la Ringo, la Viena) plecase cu familia cu o zi mai devreme, pentru a urmări la Satu Mare… concertul Phoenix de Ziua Națională! În aer liber și la „doar” minus 17 grade! Iar frigul nu-i mai ieșise din oase nici după 48 de ore, la concertul lui Sir Paul.

Ca să închei cu povestea horror a drumului, la întoarcere am venit astfel: pe ceață de nu vedeai la 30 de metri, pe o ploaie zdravănă și continuă, cu un ștergător făcut flenduri, fără faza lungă (moartă din blocul de lumini), ba și fără faza scurtă la becul din dreapta, unde se rupsese o sîrmuliță!

Despre concertul în sine, cred că nici în episodul următor. Vă zic acum, ca să vă stîrnesc, că Sir Paul, la 76 de ani, a stat pe scenă 2 ore și 59 de minute, din care 2 ore și 49 a cîntat, în celelalte 10 aducînd pe scenă o fătucă care vroia o îmbrățișare, dar și oficiind un fel de logodnă, băiatul avînd un afiș pe care scria „Help me to propose”, iar fata fiind gata să leșine de emoție.

Fiţi sociabili!