Pătlăgica Montană

Cîteva zeci de specialişti în turism au participat în perioada 5-8 septembrie a.c. la un tur de promovare a potenţialului turistic din judeţul Suceava. Turul de promovare a avut ca temă „Turismul Rural în Bucovina” şi a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism. Şeful Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Suceava, Dănuţ Burgheaua, a precizat că la acest infotur au participat 34 de reprezentanţi ai agenţiilor de turism, ai mass-mediei din ţară şi străinătate, bloggeri de turism, lideri de opinie şi reprezentaţi ai partenerilor externi ai judeţului Suceava. Burgheaua a spus că pe parcursul celor trei zile, participanţii au vizitat muzee, mănăstiri şi structuri de primire turistică, respectiv Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, din Gura Humorului, Muzeului Ouălor Încondeiate „Letiţia Orşivschi” şi Pensiunea „Mugur de Fluier”, din Vama, Centrul de Echitaţie „Forest Ecvestru”, Popasul Turistic Bucovina şi Centrul de Agrement din Suceviţa, Salina Cacica, Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni, pensiunile „La Filuţă” şi „Nedeia” din Mălini şi Mănăstirile Suceviţa, Probota, Slatina, Rîşca şi Dragomirna. Dănuţ Burgheaua a arătat că participanţii la acest tur de promovare au fost primiţi în spiritul tradiţiei bucovinene, ei participînd şi la diverse momente artistice susţinute de grupurile folclorice locale. În cadrul aceluiaşi eveniment, în data de 7 septembrie a.c., conf. univ. dr. Carmen Chaşovschi a susţinut un seminar intitulat „Satul ca destinaţie turistică” în cadrul căruia participanţilor la infotur le-a fost prezentat proiectul „Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o casă”.  

Tăvălugul protestelor împotriva proiectului de la Roşia Montană a ajuns şi la Suceava. Peste o sută de persoane, majoritatea tineri, au participat la un miting de două ore. Acţiunea a început în faţa Prefecturii Suceava, la ora 17.00, iar de aici participanţii la miting au plecat spre sediul Primăriei Suceava, de unde au revenit în punctul iniţial. Dotaţi cu steaguri naţionale, cu pancarte şi portavoci, protestatarii s-au exprimat împotriva deschiderii exploatării de la Roşia Montană, considerînd că acest proiect aduce doar deservicii, atît în plan economic, cît şi pe linie de protecţia mediului. „Este un proiect criminal, pentru că distruge o moştenire istorică şi culturală lăsată de strămoşii noştri. 200 de mg de cianură este cantitatea suficientă pentru a ucide un om, dar acolo vor fi lacuri de cianuri, ceea ce ar însemna uciderea naturii şi a vietăţilor din zonă. Vor fi ploi acide şi se va ajunge la distrugerea mediului”, a mărturisit Petru Juravlea, un tînăr de numai 18 ani. Acesta şi-a exprimat convingerea că protestul va da roade, iar dacă numărul celor care vor ieşi în stradă va creşte, la Roşia Montană nu se va mai produce un dezastru ecologic. Mitingul a plecat cu cîţiva biciclişti care s-au rotit în cerc în faţa Palatului Administrativ, în timp ce protestatarii s-au despărţit în două şi au strigat „Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Vrem natură, nu cianură” sau „Nu corporaţia face legislaţia”. De la Prefectură s-a plecat spre Primăria Suceava, coloana de manifestanţi fiind însoţită de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari. Pe traseu s-au mai auzit şi alte scandări, cum ar fi „Salvaţi Roşia Montană!”, „Roşia Montană nu e de pomană!”, „Politicienii pleacă, cianura rămîne!”, „Vrem apă şi păduri, NU aur şi cianuri”, ori „Revoluţia începe cu Roşia Montană!”. În fruntea coloanei de manifestanţi s-au aflat trei tineri cu un banner pe care scria „Zi de luptă pentru Roşia Montană”.

Peste 300 de persoane  au participat, în Parcul Izvor din Bucureşti, la un protest referitor la problema cîinilor vagabonzi, cerînd ridicarea acestora de pe străzile Capitalei, pentru siguranţa locuitorilor. Participanţii, de toate vîrstele, au venit cu pancarte pe care sînt scrise mesaje printre care „A.S.P.A., asumă-ţi!”, „Nu sînt hrană pentru cîini!”, „Strada mea nu e coteţ” şi „Vrem «legea lui Ionuţ»!”. La protest au fost aduse, de asemenea, fotografii ale primarului general Sorin Oprescu şi ale primarilor de sector, cu mesajul „Asumă-ţi!”, precum şi pancarte cu poza lui Ionuţ Anghel – copilul de patru ani decedat după ce a fost muşcat de cîini vagabonzi în Capitală -, cu mesajul „De ce?”. Prin acest protest, participanţii cer autorităţilor să ia măsuri imediate şi eficiente pentru asigurarea dreptului la viaţă şi siguranţă, într-un oraş „liber” de cîini vagabonzi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că premierul Victor Ponta a dus o „viaţă bună” pînă acum cu el şi cu PNL, deoarece au fost un „partener ireproşabil” din punct de vedere politic, menţionînd că liberalii nu susţin PSD pentru că le-ar tremura „chiloţeii la prezidenţiale”. Antonescu a fost întrebat într-o emisiune la Antena 3 cum apreciază afirmaţia lui Victor Ponta legată de faptul că în trei ani de zile nu l-a atacat pe liderul PNL în public. Crin Antonescu a ţinut să sublinieze că declaraţia premierul nu trebuie interpretată în sensul că el l-ar fi atacat constant în trei ani de zile şi Victor Ponta ar fi avut o viaţă grea. „A dus o viaţă bună (Victor Ponta – n.r.), a avut un partener ireproşabil din punct de vedere politic, cum n-a mai întîlnit şi nu o să mai întîlnească în lunga sa carieră politică – îndrăznesc să mai fac o previziune – şi din punctul acesta de vedere nu l-am atacat. Am avut o divergenţă majoră legată de coabitare, am spus-o, am trecut peste ea, dar trebuie să înţeleagă următorul lucru: că duce viaţa bună, şi trebuie să înţeleagă tot PSD, că primul-ministru pesedist şi PSD duc o viaţă bună cu aliatul lor PNL şi Antonescu nu pentru că ne-ar tremura chiloţeii că nu o să ne mai susţină la prezidenţiale, ci pentru că acest Guvern trebuie să reuşească, ci pentru că acest Guvern şi această majoritate trebuie să-şi respecte cuvîntul faţă de români. Dacă pot înţelege asta, va fi bine. Dacă nu, nu mă vor susţine la prezidenţiale şi, cu asta, multă sănătate şi mulţumim pentru colaborare”, a afirmat Antonescu.

 

 

Scena 1

 

(Crîşmarul stă în genunchi şi freacă o bucată de tablă cu un spălător.)

Costică: Ce mai lustruieşti?

Crîşmarul: Iaca, lustruiesc şi eu ce pot. Ce să fac?

Costică: Da pentru ce? Se merită în ziua de azi?

Crîşmarul: Se merită, nu se merită, eu lustruiesc. Tu n-ai treabă?

Costică: De ce mă întrebi?

Crîşmarul: Poate-mi dai o mînă de ajutor.

Costică: Ce să-ţi fac?

Crîşmarul: Apucă-te de pătlăgica de-acolo.

Costică: Ce să fac cu pătlăgica?

Crîşmarul: S-o lustruieşti. Eu cu cine vorbesc?

Costică: Da tu ce lustruieşti?

Crîşmarul: Îmi lustruiesc blogu.

Costică: Care blog?

Crîşmarul: Blogu de crîşmă. N-ai văzut că nu mai atîrnă afară?

Costică: Nu m-am uitat, că eram plin de glod şi mă ştergeam pe picioare.

Crîşmarul: Apucă-te de pătlăgică, dacă vrei să m-ajuţi.

Costică: Mă apuc, mă apuc, da lămureşte-mă ce-i cu blogu.

Crîşmarul: Bă, blogu-i ruginit de la ploi. Ce mai vrei?

Costică: Şi dacă-i ruginit, ce?

Crîşmarul: Vreau să scriu altceva, că nu se mai vede ce scrie pe dînsu.

Costică: Şi ce? Nu mai nimereşte sătenii la crîşmă?

Crîşmarul: Nimereşte ei. Da cu turiştii ce faci?

Costică: Care turişti? A lu Flutur?

Crîşmarul: Turiştii, bă, de la centru de informare.

Costică: Care informare?

Crîşmarul: Turistică, bă. Şi nu mă mai ţine pe loc.

Costică: Stai să mă lămuresc. O angajat turişti la centru de informare?

Crîşmarul: I-o angajat, nu i-o angajat, nu-i treaba mea. Da ei vine.

Costică: Cînd vine?

Crîşmarul: Mîine, pe înserate.

Costică: Şi dacă-i pe înserate, nu-i întuneric afară?

Crîşmarul: Eşti deştept, bă! Ce dacă-i întuneric pe înserate?

Costică: Nu se mai vede blogu că-i ruginit, nici ce scrie pe dînsu.

Crîşmarul: De neoane n-ai auzit? Că pun neoane pe el.

Costică: Ce te complici? Cheltuială îţi trebuie ţie?

Crîşmarul: Tu ori eşti prost, ori te prefaci?

Costică: Nu-mi spune aşa, că mă supăr.

Crîşmarul: Blogăru de turism ce-o să spună? Îl lămureşti tu?

Costică: Ce să-l lămuresc?

Crîşmarul: De ce nu se vede ce scrie pe blogu de la intrare.

Costică: Ăsta-i un fel de inspector de control?

Crîşmarul: Cine, bă?

Costică: Blogăru de turism.

Crîşmarul: Da tu ce credeai? Plus liderii de opinie. Îţi dai seama ce opinie-şi face?

Costică: În locu tău eu i-aş pofti să intre prin spate.

Crîşmarul: Şi ce să le zic? Că-n faţă s-o inundat?

Costică: Îi pofteşti la un tur prin livadă, să vadă natura. Şi fentezi intrarea din faţă.

Crîşmarul: Să deie cu nasu de dezastru ecologic de-acolo?

Costică: Unde-i dezastru? N-ai cosit astă vară?

Crîşmarul: Dezastru-i la pătlăgele, că o dat mana în ele.

Costică: Mare scofală, că nici n-avem specific la pătlăgele.

Crîşmarul: Cum n-avem? Asta ce-i?

Costică: Asta care mi-ai dat-o s-o lustruiesc?

Crîşmarul: Nu mai făcea pe deşteptu, dacă n-ai chef de treabă.

Costică: Stai să mă lămuresc. Asta-i pătlăgică din livadă la tine?

Crîşmarul: Da de unde credeai? Dau eu bani pe pătlăgele turceşti?

Costică: Şi ce are asta în plus? Nici nu-i coaptă ca lumea!

Crîşmarul: Nici nu trebuie, că de asta-i specifică bucovineană.

Costică: Turcească, bucovineană, nu tot pătlăgică se cheamă?

Crîşmarul: Se cheamă, da asta-i pătlăgică montană. N-ai auzit de vestita pătlăgică montană?

Costică: De Roşia Montană am auzit, da de pătlăgica montană n-am pomenit.

Crîşmarul: Acuma ai pomenit. Aşa că apucă-te de lustruit, să nu ne trezim cu proteste pe uliţă.

 

Scena 2

 

(Ionică intră foarte agitat, închide uşa şi se lipeşte cu spatele de ea.)

Ionică: Aicea n-o început protestările?

Costică: Puşchea pe limba ta. Vrei să ne surprindă liderii de opinie cu manifeste pe uliţă?

Ionică: Care lideri de opinie? De unde i-ai scos?

Costică: Vine liderii de opinie mîine la crîşmă, să vadă blogu din faţă. Şi nişte reporteri şi nişte turişti reprezentanţi.

Ionică: Reprezentanţi de la cine?

Costică: De la informarea turistică. Uite ce fain am lustruit pătlăgica asta!

Ionică: Ascunde-o, pînă nu se află pe-afară.

Costică: De ce s-o ascund? Nu-i mîndrie de pătlăgică montană bucovineană?

Ionică: Nu mai ai voie cu roşii şi pătlăgele. Tu n-ai aflat sau eşti prost?

Costică: Ce să aflu? De unde să aflu? Pentru ce să aflu?

Ionică: Ce se mai strigă, ce se scandează, ce se mai vîntură pe la noi prin ţară.

Costică: Cu cîinii ştiu ce se strigă.

Ionică: Ia să aud dacă ştii.

Costică: Nu corporaţia face legislaţia!

Ionică: Asta nu-i de la cîini.

Costică: Da de la cine?

Ionică: Asta-i o treabă între Ponta şi Antonescu. Adica i-o trage peste obraz.

Costică: Antonescu lu Ponta?

Ionică: Taman pe dos. Ponta lu Antonescu. Adica cum ar veni nu Antonescu face legea pe-aicea.

Costică: Da cine? Nu-i dînsu şef la Senat? Cine s-o facă?

Ionică: S-o facă, adica, da să ştim şi noi, Ponta adica.

Costică: Da el Ponta, de ce se bagă dacă nu se pricepe la legi?

Ionică: Cum să nu se priceapă? Nu el o făcut şi coabitarea?

Costică: Aicea chiar m-ai blocat. Va să zică se strică prietenia.

Ionică: Fiindcă Antonescu vrea să blocheze.

Costică: Ce să blocheze?

Ionică: Roşia Montană în Parlament. Şi de-aicea scandal şi proteste.

Costică: Va să zică de asta mi-ai spus să ascund pătlăgica?

Ionică: De asta. Tu vrei să te trezeşti cu scandări?

Costică: Nu vreau eu. Crîşmaru mi-o spus.

Ionică: Nici el nu-i cu boii acasă. Păi nu-ţi dai seama ce se poate-ntîmpla?

Costică: Chiar nu-mi dau seama, în iureşu ăsta legislativ.

Ionică: În primu rînd, cu cîinii maidanezi încă nu s-o rezolvat.

Costică: Încă se mai scandează?

Ionică: Şi încă cum. Şi hodoronc-tronc peste asta, pac Roşia Montană!

Costică: Acuma încep să-mi dau seama. Împăratu intitulat nu poate face nimica?

Ionică: Ce mai poate să facă?

Costică: Să intervină financiar.

Ionică: Cum să intervină, dacă-i strigă în faţă protestatarii?

Costică: Ce-i strigă în faţă neruşinaţii?

Ionică: Vrem natură, nu cianură! Tu în locu lui ce-ai face? Ţi-ai schimba culoarea peste noapte?

Costică: M-aş da la fund. Ai dreptate.

Ionică: Şi nici cu ăştialalţi nu mi-i ruşine.

Costică: Care ăştialalţi? Că m-ai încîlcit.

Ionică: Da tu crezi că eu mai ştiu? Nici eu nu-i mai deosebesc.

Costică: N-ai fost la miting? Cine să ştie mai bine?

Ionică: Ba am fost, da erau mai multe protestări deodată.

Costică: Cum aşa?

Ionică: Unii scanda că politicienii pleacă şi cianura rămîne, alţii striga aşa nu, nu se poate, iar alţii că strada mea nu e coteţ. Tu ce mai pricepi?

Costică: Da tu ce pricepi?

Ionică: Eu pricep că-i mai bine să stai încuiat în casă, la căldurică.

Costică: Crîşmaru nu ştie. Hai să-l chemăm şi pe el înăuntru.

Ionică: Da unde-i crîşmaru?

Costică: Lustruieşte blogu de la intrare.

Ionică: Şi ce scrie pe blog? Că deja m-am îngrijorat.

Costică: Scrie Crîşma Pătlăgica Montană.

Ionică: Cheamă-l repede înapoi, că ne bagă-n pericol!

 

Epilog

(Crîşmarul vine în fugă de-afară, răsuflînd din greu.)

Ionică: Tu eşti nebun ori te faci?

Crîşmarul: Nu-s nebun şi de făcut mă fac tur operator de turism.

Ionică: Cu pătlăgica montană?

Crîşmarul: Şi ce?

Ionică: Vrei să atragi manifestări sau turişti?

Crîşmarul: Vreau turişti, că pînă acuma nu ştiu cum arată la faţă.

Ionică: Vrei un sfat?

Crîşmarul: Vreau, că tu eşti umblat.

Ionică: Omoară cîinele şi pătlăgica îngroap-o. Am zis!

Crîşmarul: Şi turism cum mai fac?

Ionică: Ne încuiem în crîşmă şi bem, pînă trece protestele.

Crîşmarul: Ce să bem, dacă n-am?

Ionică: Apă ai?

Crîşmarul: Cum să n-am?

Ionică: Atuncea fă cum ţi-am zis. Am nişte cianură la mine şi prefacem apa în mitilic.

 

 

Fiţi sociabili!