Părerea Danei Gîrbovan şi a românilor nu contează

Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, pe care preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o numească în funcţia de ministru al Justiţiei pentru că nu purta basca, dar şi pentru că nu s-ar fi purtat ca o slugă în faţa celui care şi-a subordonat Justiţia, a vorbit într-un interviu acordat agenţiei Mediafax despre încrederea românilor în Justiţie. A spus doamna Gîrbovan că „încrederea în justiție a fost afectată negativ de abuzurile făcute de DNA și de interferența serviciilor în justiție, după ce acestea au fost făcute publice începînd cu 2015, iar sondajele de opinie demonstrează acest lucru. Referitor la SIIJ (Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie – n.a.), se poate spune că aceasta a influențat pozitiv încrederea în justiție, dacă ne raportăm la faptul că după înființarea și operaționalizarea acesteia, la începutul anului 2019, încrederea în justiție a început să crească încet. Conform sondajului Eurobarometru făcut de Comisia Europeană pe întreg cuprinsul UE, între 2015 și 2016 încrederea în justiție în România a scăzut brusc cu 13%. A fost cea mai mare scădere de încredere într-o instituție la nivelul întregii Uniunii într-un singur an. Încrederea în justiție trebuie însă corelată și cu încrederea în DNA, în condițiile în care justiția din România a fost identificată în plan public cu lupta împotriva corupției. Sondajele din România arată că în 2015 încrederea în DNA era de 63%, pentru ca în 2018 încrederea în DNA să se prăbușească la 30%. (…) Referitor la SIIJ e important de notat că un sondaj recent de opinie arată că cetățenii nu susțin desființarea SIIJ. Astfel, 64% dintre respondenții la sondajul CURS au spus că SIIJ nu ar trebui desființată. Acest sondaj confirmă că cetățenii văd în SIIJ o garanție a independenței judecătorilor, așa cum de altfel a statuat și Curtea Constituțională”.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis este chitit să desfiinţeze această secţie cu ajutorul Guvernului PNL pe care-l conduce de fapt. SIIJ reprezintă un pericol real pentru cei care au făcut abuzuri inimaginabile, iar aceştia trebuie apăraţi, pentru că ar urma şi alţii la rînd. Ar urma la rînd şi cei care direct sau indirect au închis ochii la modul cum s-a îmbogăţit familia Iohannis şi care l-au sprijinit pe capul familiei să cîştige un nou mandat şi au demolat PSD-ul, permiţînd ascensiunea la putere a PNL-ului. Klaus Iohannis îi este dator aparatului care l-a salvat de răspunderea penală şi care i-a făcut cadou un nou mandat de preşedinte şi un guvern al lui, iar acesta îşi plăteşte parte din datorie prin desfiinţarea SIIJ-ului. Fără acest organism de control, procurorii şi judecătorii vor putea să-şi facă în continuare de cap şi vor răspunde prompt solicitărilor de a executa pe unul sau pe altul fără a avea vreo emoţie că vor păţi ceva. Justiţia la vîrf, repet, Justiţia la vîrf, în general, şi DNA, în special, vor fi iarăşi ce-au fost şi mai mult decît atît.

De ce oare de cînd a fost înfiinţat SIIJ-ul n-am mai văzut la televizor miniştri, parlamentari şi oameni importanţi de afaceri defilaţi cu cătuşe la mîini sau tîrîţi pe holurile tribunalelor, aceştia fiind judecaţi în stare de libertate ori sub control judiciar? A curăţat DNA-ul toată ţara de corupţi sau procurorii au intrat în cazărmi speriaţi că vor plăti dacă vor face abuzuri? Sau poate că DNA-ul s-a blegit dintr-o dată fiindcă a rămas fără farul călăuzitor, Laura Codruţa Kovesi? Laura Codruţa Kovesi, pe care politicienii de la Bruxelles au salvat-o de SIIJ, pentru că ştiu că şi ei o vor putea folosi la fel de eficient ca aparatul construit de Traian Băsescu şi care în prezent îi dictează paşii, pas cu pas, lui Klaus Iohannis.

De aceea, orice ar spune Dana Gîrbovan şi românii în sondajele de opinie nu contează.

Fiţi sociabili!