Papă-lapte

Reporter: Vă mulţumesc pentru faptul că nu aţi plecat la bufet şi aţi acceptat să mai stăm de vorbă puţin despre situaţia Bucovinei în momentul de faţă. Între timp observ că vi s-a uscat noroiul de pe dumneavoastră, dar aveţi o faţă ca şi cînd aţi fi în continuare plin de necazuri. Aveţi în continuare multe necazuri sau numai vă prefaceţi necăjit în continuare?

Cetăţeanul sinistrat: Tot aşa îţi zic. Cîteodată parcă sînt plin de necazuri şi cîteodată parcă mă prefac necăjit, după caz.

Reporter: Nu vă scuturaţi un pic de noroiul uscat de pe haine?

Cetăţeanul sinistrat: De ce să mă mai scutur dacă s-o anunţat iarăşi cod galben şi portocaliu de ploi şi de inundaţii? Mă scutur degeaba.

Reporter: Poate că vine în vizită electorală vreun politician şi vă vede în acest hal fără de hal. Ce-o să zică acest politician cînd vă vede plin de noroi uscat şi cu faţa asta de om necăjit?

Cetăţeanul sinistrat: Treaba lui ce-o să zică. Nu-i treaba mea ce-o să zică.

Reporter: Poţi să-i spui că eşti necăjit din cauza laptelui de la Dorna. Voi în satul ăsta prăpădit creşteţi vaci cu lapte?

Cetăţeanul sinistrat: Ce să facem cu ele? De ce să le creştem? La bufet nu bem lapte, că ne strică la maţe.

Reporter: Mă gîndeam că dacă aveţi vaci cu lapte vă înfrăţiţi cu alte localităţi unde mai sînt vaci cu lapte şi faceţi împreună o fabrică de lapte. Sau poate vă înfrăţiţi cu mai multe localităţi şi înfiinţaţi chiar un concern. Aţi auzit că francezii de la concernul Lactalis au închis fabrica de la Vatra Dornei?

Cetăţeanul sinistrat: La Dorna se bea lapte la bufet? Aşa le trebuie că s-o închis concernu. Cred că-s toţi stricaţi la maţe din cauza francejilor.

Reporter: Îl cunoaşteţi sau măcar aţi auzit de președintele Organizației Județene Suceava a PSD, Ioan Stan?

Cetăţeanul sinistrat: Nu-l cunosc neam şi nici n-am auzit. Ce-i cu el?

Reporter: El spune că de vină-i președintele PNL, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur.

Cetăţeanul sinistrat: Nici pe ăsta nu-l cunosc neam şi nici de el n-am auzit. Ce-i cu el?

Reporter: Ăsta, cum îi zici tu fără respect, a spus că a avut o discuție la Ministerul Agriculturii, urmînd să vină la Suceava un secretar de stat care să cîntărească situația și să vadă ce se poate face pentru salvarea fabricilor, dar mai ales pentru viitorul producției de lapte și derivate din județul nostru.

Cetăţeanul sinistrat: Mai mult ca precis ăştia doi, cum zici că-i cheamă pe ei, s-o stricat la maţe mai demult. Da eu zică să nu vină pe-aici nici secretarul ăsta cu cîntarul, că şi el se poate strica şi la maţe, dacă nu-i gata stricat.

Reporter: Va să zică dumneavoastră sînteţi de părere ca aceşti politicieni de stînga şi de dreapta s-o lase baltă cu fabrica de lapte de la Dorna?

Cetăţeanul sinistrat: Cîteodată sînt de părere, cîteodată nu sînt de părere.

Reporter: Cum aşa?

Cetăţeanul sinistrat: Aşa, după caz.

Reporter: Apropo, dumneavoastră sînteţi de stînga sau de dreapta?

Cetăţeanul sinistrat: Cîteodată-s de stînga şi cîteodată-s de dreapta. După caz.

Reporter: Iar acum, că se apropie alegerile locale, cu cine o să votaţi? Cu un candidat de stînga sau cu un candidat de dreapta?

Cetăţeanul sinistrat: Mă mai gîndesc cînd ajung la bufet. După caz.

Reporter: Cînd ajungeţi la bufet, poate discutaţi acolo şi problema cu vacile şi cu laptele din Bucovina. Că uite ce zice, pe bună dreptate, un comentator de pe Facebook: să încurajăm un producător local, care respectă o reţetă şi nu bagă rahaturi în ceea ce produce.

Cetăţeanul sinistrat: Poate.

Reporter: Ce poate?

Cetăţeanul sinistrat: Poate discut sau poate nu discut problema asta cu laptele la bufet. Depinde.

Reporter: De cine depinde? De ce zice domnul Stan sau de ce zice domnul Flutur?

Cetăţeanul sinistrat: Depinde cît rachiu am băut.

Reporter: Uite, eu vă dau o sacoşă cu mai multe cutii şi sticle cu lapte. Cînd ajungeţi la bufet, le puneţi pe masă şi-i întrebaţi pe tovarăşii de pahar: care vă place? Laptele LaDorna, laptele SIM, laptele Zuzu, laptele Covalact, laptele Olympus sau laptele Bucovina? Sînteţi de acord să facem împreună acest sondaj printre tovarăşii de pahar?

Cetăţeanul sinistrat: Şi mie ce-mi iese la afacerea asta?

Reporter: Ce să vă iasă? Nu vă iese nimic, dar măcar aşa află şi politicienii noştri care-i părerea poporului despre laptele bucovinean. Şi poate se urnesc, în sfîrşit, şi autorităţile locale să facă ceva pentru viitorul producției de lapte și derivate din județul nostru.

Cetăţeanul sinistrat: Dacă tot nu-mi iese nimic la afacerea asta, mai bine vă spun părerea poporului despre rachiu: autorităţile locale să facă ceva pentru viitorul producției de rachiu.

Fiţi sociabili!