Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA

Cu mulţi, foarte mulţi ani în urmă, apărea pe piaţă primul număr al Jupânului. Apărea pe prima pagină cu un jupân de jupîn desenat de Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA. Ani de zile, trimiterile de prima pagină din această gazetă erau însoţite de mici desene făcute de BOA. Totodată, paginile Jupânului erau împănate cu caricaturi ale artistului. Agenda încărcată a lui Ovidiu, dar şi modificările suferite de Jupânu’ au făcut ca drumurile noastre să se despartă. Asta nu înseamnă că noi nu am urmărit activitatea graficianului şi a pictorului BOA şi că nu ne-am bucurat de reuşitele acestuia.

Pe pagina oficială a lui Ovidiu scrie că „participările la concursurile naţionale de grafică satirică i-au adus peste zece premii, obţinînd în anul 2006 Marele Premiu George Gavrilean la Festivalul de umor <Umor la… Gura Humorului>. Peste hotare, caricaturile lui BOA au ajuns la nenumărate concursuri de gen, fiind înscris în expoziţii şi în cataloage de grafică satirică (Serbia, Portugalia, Turcia, Italia…). BOA a încercat să îi obişnuiască pe amatorii de caricaturi din Suceava cu organizarea în fiecare an (începînd din anul 2000) a unor expoziţii personale în care nu au lipsit portretele caricatură ale politicienilor suceveni, mofturile şi capriciile oamenilor care conduc, surprinzînd destul de bine penibilul situaţiei”.

La cei aproape 50 de ani de viaţă şi cei 23 de ani de caricatură pe care-i are, BOA s-a gîndit ca pe 15 ianuarie 2020 să ne bucure cu o expoziţie organizată la Muzeul de Istorie, în care vor putea fi admirate 50 de lucrări de grafică satirică realizate în ultimii doi ani în acuarelă pe carton. Felicitări, Ovidiu, şi la cît mai multe lucrări şi expoziţii!

Fiţi sociabili!