Ori cu el, ori fără el, tot aia e

De frica Bruxelles-ului, a ambasadorului SUA la Bucureşti, a Străzii, aia de la Piaţa Victoriei, şi a DNA-ului, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu le-a făcut nimic Laurei Codruţa Kovesi şi lui Augustin Lazăr. Bine, i-a muştruluit un pic, aşa cum face un învăţător de la ţară cu elevii care le-au tras pe fetiţe de codiţe şi cu elevele care le-au pus plastilină în păr altor fetiţe, însă nu a cerut demiterea acestora.
Nu a făcut-o pentru că oricum ştia că solicitarea sa nu va fi agreată de preşedintele Klaus Iohannis, în pixul căruia stă soarta profesională a celor doi, iar în acest caz s-ar fi făcut şi mai tare de rîs. Mai tare decît s-a făcut după ce la finalul celor 45 de minute în care a vorbit despre cum au încălcat cei doi Constituţia a afirmat că nu este necesar ca aceştia să-şi părăsească birourile. 
Timp de 45 de minute, domnul Toader s-a explicat şi s-a justificat, subliniind din minut în minut că legile îi permit să facă evaluarea celor doi mari şefi ai procurorilor, lăsînd impresia că o face pentru ca nu cumva să fie înhăţat de Parchetul General sau de DNA. Orice şef de instituţie din România, fie el ministru, secretar de stat sau director, dacă ar fi greşit atît de grav precum au făcut-o doamna Kovesi şi domnul Lazăr, ar fi fost daţi afară în secunda 2. Sau dacă nu, ar fi demisionat de ruşine.
Numai şefii Parchetelor sînt de neclintit. Ei sînt de neatins pentru că sînt stăpînii cătuşelor, dar şi fiindcă în spate le stau nişte ambasadori, care, evident, apără interesele ţărilor pe care le prezintă, şi Strada. Strada care este împărţită între cetăţeni bine intenţionaţi, cetăţeni cu chef de socializare, protestatari de profesie şi cetăţeni mînaţi în luptă de diferite interese. Altele decît cele care au legătură cu binele comun.
Un ministru pe care-l cheamă Tudorel, nişte legi proaste, cîteva seturi de cătuşe agitate şi nişte grupuri de interese mai mult sau mai puţin legitime, au întors România cu mulţi ani în urmă, ţara trecînd de RSR, Republica Socialistă România, şi revenind la RPR. Numai că nu-i vorba despre Republica Populară România, ci despre Republica Procurorilor România. Procurorii fiind Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, singurele persoane de pe faţa pămîntului care sînt de neînlocuit. 

Pe de altă parte, dacă ştia că nu le poate face nimic celor doi, la ce s-a mai pus domnul Tudorel pe evaluat? Şi dacă tot a făcut evaluarea, la ce bun a mai spus că cei doi au călcat Constituţia în picioare dacă tot i-a lăsat în funcţii? N-au plecat doamna Kovesi şi domnul Lazăr, dar cineva tot ar trebui să plece. Iar acel cineva nu poate fi decît domnul Tudorel. Ori cu el, ori fără el, tot aia e.   

Fiţi sociabili!