„Oraşul meu natal”, de Matei Vişniec

Dramaturgul Matei Vişniec, al cărui nume este purtat de teatrul sucevean, a stat de vorbă cu scriitorul Cristian Teodorescu. Discuţia a fost transcrisă pe hîrtie, pe una din paginile celui mai recent număr al săptămînalului „Caţavencii”.

La un moment dat, scriitorul a întrebat „cum ai lăsat orașul tău natal, Rădăuți, și cum e azi?”. Iar dramaturgul a răspuns: „Profit de întrebarea ta pentru a reaminti întregii lumi că oraşul Rădăuţi este un epicentru cosmic de poezie, un oraş cu un farmec subtil, avînd şi accente suprarealiste. Mai mult decît atît, prin el trece axa de simetrie a lumii deghizată în cale ferată, care era să moară, dar a reînviat întrucît, după ani şi ani de paralizie, trenul a început din nou să circule pe ruta Suceava-Putna. Oraşul meu natal a fost întotdeauna centrul lumii pentru mine şi mă încarc cu energii noi ori de cîte ori mă întorc acolo. Sigur, marele spectacol pe care mi-l oferă oraşul se derulează vara, cînd este invadat de maşini cu număr de Italia sau de bucovinenii care se întorc acasă cu maşinile lor. Am atunci în faţa ochilor nişte scene de ambuteiaj demne de marile capitale ale lumii şi o febrilitate consumistă care mă lasă perplex. În restul anului, oraşul se mai linişteşte, îşi găseşte ritmul de mic prinţ de provincie, cu tabieturi şi momente de tihnă. Celor care trec prin Rădăuţi le sugerez să viziteze Mănăstirea Bogdana unde doarme întemeietorul Moldovei, Muzeul etnografic şi Herghelia, unde toţi caii se hrănesc cu jar”.

Ei, spusele domnului Vişniec ar fi trebuit să fie urcate imediat pe pagina de internet a Primăriei Rădăuţi. Ar fi trebuit postate pe pagina de Facebook a municipalităţii. Ar fi trebuit ca Primăria Rădăuţi să-l citeze pe Matei Vişniec într-un comunicat de presă. Vorbele frumoase nu cresc pe toate drumurile. Şi mai ales vorbele rostite de cineva cu greutate. Numai că şi vorbele astea trebuie culese, însă mai întîi ele trebuie văzute. Dar pentru asta trebuie să fii mereu informat, şi nu doar cu ce întîmplă în oraşul tău cel strîmt.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!