Ora Pămîntului Strămoşesc

Reporter: După cum observăm cu toţii, pe toate planurile se produc schimbări peste schimbări. Şi peste toate, ca să nu spun colac peste pupăză, se apropie şi alegerile europarlamentare, unde mi-a atras atenţia un banner cu poza dumneavoastră alături de ziaristul cu batistă la piept, bannerul fiind spînzurat de-a curmezişul unui drum plin de gropi din judeţul nostru turistic. Aş dori să vă întreb prima dată ce părere aveţi despre aceste schimbări pe care le trăim în clipa de faţă.

Politician: Exact, aşa este. După cum am precizat şi cu alte ocazii, eu urmăresc cu mare îngrijorare, alături de Comisia Europeană, evoluţiile privind statul de drept în România şi subliniez că România trebuie să se reîntoarcă urgent pe drumul reformei. Asta înseamnă a merge înainte, nu înapoi, şi să se abţină ciuma roşie de la a face vreun pas care să răstoarne progresul înregistrat în ultimii ani.

Reporter: Totuşi, ciuma roşie nu s-a abţinut să schimbe legile justiţiei, s-o împiedice pe doamna Laura Kovesi să ajungă procuror general european şi iată că zilele trecute a schimbat pînă şi ora pămîntului, schimbînd peste noapte, ca hoţii, ora de iarnă cu ora de vară, fără să-i consulte pe cei afectaţi.

Politician: Exact, aşa este. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii forţaţi de ciuma roşie îşi dau ceasul cu o oră înainte şi în felul acesta România trece, vrînd-nevrînd, la ora de vară. Mai exact, în noaptea de 30 martie spre 31 martie 2019, toate ceasurile din România au fost date cu o oră înainte. Ora 03:00 a devenit, astfel, ora 04:00, ceea ce este un motiv întemeiat să depunem o nouă moţiune de cenzură împotriva acestui guvern.

Reporter: Totuşi, Ora Pămîntului este un eveniment care se sărbătoreşte peste tot în lumea largă şi nu are de-a face cu ciuma roşie. Dumneavoastră cum aţi sărbătorit această Oră a Pămîntului, avînd în vedere importanţa pămîntului nostru strămoşesc şi apropierea alegerilor europarlamentare?

Politician: Exact, aşa este. În toată ţara şi mai ales în Bucovina au avut loc mai multe evenimente şi activităţi organizate pentru a sărbători Ora Pămîntului, precum stingerea luminii, ture cu bicicletele, concerte în aer liber şi nu numai. Pe plan internaţional, ne-am alăturat simbolic la peste 180 de ţări şi teritorii pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, dar şi pentru a inspira oameni, comunităţi, companii, guverne să acţioneze pentru a stopa declinul biodiversităţii şi atacul fără precedent a ciumei roşii asupra statului de drept.

Reporter: Împotriva invaziei de ploşniţe prin liceele bucovinene cum aţi acţionat? Credeţi că tot ciuma roşie a adus ploşniţele sau credeţi că este o simplă coincidenţă a istoriei, pentru a marca Ora Pămîntului Strămoşesc?

Politician: Exact, aşa este. Numai că eu sunt politician, nu e treaba mea să mă ocup de ploşniţele din şcoli. Voi cere consilierilor locali care fac parte din Consiliul de Administraţie al colegiului să verifice, să vadă despre ce este vorba acolo.

Reporter: Vă spun eu precis că este vorba de ploşniţe pur şi simplu.

Politician: Exact, aşa este. Situaţia de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din municipiul Suceava, al cărui cămin a trebuit să fie închis pentru a scăpa de ploşniţe, este în întregime responsabilitatea conducerii instituţiei şcolare. Dar nu exclud nici implicarea ciumei roşii în această operaţiune de denigrare a opoziţiei în preajma alegerilor europarlamentare.

Reporter: Ca să combateţi aceşti dăunători, cum ar fi ciuma roşie, ploşniţele şi alte insecte aduse de la ruşi de coaliţia de la guvernare, ce măsuri veţi lua în cadrul opoziţiei?

Politician: Deşi mă deranjează întrebările tale, eu n-am să procedez ca Ministerul Justiţiei  de la ciuma roşie, care a refuzat solicitările de acreditare pe 2019 pentru două instituţii de presă motivînd prin nerespectarea clauzelor de acreditare, potrivit unor anunţuri făcute pe reţelele de socializare de jurnalişti. Eu am să te las să pui cîte întrebări vrei. Altă întrebare, că mă grăbesc!

Reporter: Deputatul dumneavoastră de Suceava Bogdan Gheorghiu consideră că singura soluţie pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă este construcţia de autostrăzi. El a declarat că principala problemă a judeţului Suceava o reprezintă lipsa locurilor de muncă, ceea ce a dus la o masivă migraţie către Uniunea Europeană a forţei de muncă disponibile. El a mai arătat că un efect dureros al acestei migraţii a fost acela al despărţirii părinţilor de copii, statisticile arătînd că în România aproximativ 90.000 de copii cresc fără părinţi, care muncesc în străinătate.

Politician: Exact, aşa este.

Reporter: Este acuma la modă să vă puneţi candidaţi la europarlamentare din rîndul ziariştilor, ceea ce se întîmplă şi la ciuma roşie. Pe mine de ce nu m-aţi propus pe listele dumneavoastră? Întreb pentru un prieten.

Politician: Exact, aşa este.

Reporter: Am auzit că cineva de la ciuma roşie a luat cuvîntul în şedinţă şi v-a spus că la toate şedinţele aveţi unanimitate ceea ce ar trebui să vă bucure deoarece, ca oricărui vechi comunist, vă plac unanimităţile.

Politician: Exact, aşa este.

Reporter: Şi atunci de ce nu m-aţi pus şi pe mine pe lista dumneavoastră de candidaţi la europarlamentare?

Politician: Cît eşti de penibil! Se învîrt bunicii unora dintre noi în mormînt să vorbim de cuvîntul comunist, cînd tu îl ai în redacţie. Cum putem să ne permitem aşa ceva? Strămoşi de-ai noştri au făcut puşcărie din cauza acelui regim. Vă faceţi de rîs singuri cu ziarele voastre. Trebuie să avem mai multă demnitate şi să nu derapaţi, că voi reacţiona.

Reporter: Ce ar trebui să fac mai precis, ca să mă puneţi şi pe mine pe o listă oarecare?

Politician: Eu cred că e bine să-ţi păstrezi calmul la proiecte, nu să ieşi afară la proiectele pentru dezvoltarea judeţului. Important este să stai la punctele unde poţi să critici ciuma roşie. Pentru că există şi posibilitatea de a te face de râs. Opinia publică ştie, se informează direct de la noi. Iar pentru mine cel mai mare pericol nu este ora de vară, nu sînt ploşniţele şi nici autostrada lui Mandache. Pentru mine cel mai mare pericol sînteţi voi, ziariştii ca tine acreditaţi de la ciuma roşie.

Fiţi sociabili!