Ochi în ochi

Reporter: Am aflat că aţi fost invitat la micul dejun pe hol la domnul preşedinte Iohannis, ca să-i raportaţi cum stăm şi ce-aţi preconizat cu centenarul de anul acesta la Suceava. Ne puteţi spune şi nouă cum stăm cu centenarul şi ce-aţi preconizat în acest sens, dacă nu vă supăraţi?

Politician: Nu este cazul să vorbesc momentan despre asta, dar să ştii că de fapt cu centenarul stăm bine, să nu insistăm, că n-au intrat zilele-n sac şi uite ce vreme-i afară, că nu se mai vede din nămeţi nici centura Sucevei, ca să nu mai spun că nu se văd nici autostrăzile preconizate de Rădulescu şi premierul Viorica Dăncilă, cum ar fi autostrada Bucureşti – Suceava, autostrada Iaşi – Tîrgu Mureş şi toate autostrăzile din Nord-Est spre Balcani îngropate în promisiuni.

Reporter: Eu de fapt am vrut să dezbatem un subiect cultural şi dumneavoastră mă aruncaţi în politică. Chiar aşa de înzăpeziţi în zăpadă sîntem în clipa de faţă, că nu putem vorbi despre asta?

Politician: Înzăpeziţi în zăpadă, dar mai înzăpeziţi în minciuni cum n-am fost niciodată. Că uite ce zice doamna prefect cu tupeu, că pe drumurile naționale au intervenit peste 50 de oameni cu 56 de utilaje şi că au avut 800 de tone de material antiderapant și 80 de tone de clorură de calciu şi că s-a acționat toată noaptea.

Reporter: Noaptea ca hoţii de clorură de calciu, dacă-mi permiteţi să intervin în sensul celor spuse de dumneavoastră.

Politician: Exact. Şi-i ţine isonul un alt pesedist, care cică-i mulțumit de modul în care s-a făcut deszăpezirea pe drumurile naționale, Ovidiu Laicu, șeful Regionalei Iași a Companiei Naționale de Drumuri. Ovidiu ăsta Laicu a spus că doar tirurile care nu erau echipate corespunzător pentru iarnă nu au putut să traverseze Mestecănișul. Dar ca să nu-i crească nasul, a adăugat că le cere scuze șoferilor în situația în care au existat aceste probleme. Păi, au existat sau n-au existat aceste probleme?

Reporter: Mă întrebaţi pe mine sau întrebaţi retoric în gol?

Politician: Nu te întreb pe tine, că n-ai de unde să ştii treaba asta cu pesediştii, cu liberalii şi cu zăpezile de azi, de ieri şi de altădată. N-ai de unde să ştii, că eşti mic şi neînsemnat şi umbli numai după ştiri de rahat.

Reporter: Mă scuzaţi. Dacă n-aş fi ziarist tînăr şi neliniştit şi aş fi un pensionar cu pensie nesimţită, aş sta şi eu pe o bancă în parc şi nu v-aş mai bate la cap pentru ştiri de rahat. Din păcate, nici pensie n-am şi nici un parc mai de Doamne ajută nu avem la Suceava. Ce-mi sugeraţi?

Politician: Să ai un pic de răbdare, fiindcă azi la Suceava s-au făcut primii pași privind constituirea și administrarea unui parc industrial lîngă aeroportul de la Salcea.

Reporter: Staţi aşa că asta-i o ştire de mare senzaţie, nu de rahat. Dacă nu v-am supărat prea tare, aş vrea să-mi răspundeţi precis la întrebările specifice ziaristului de investigaţie prin rahat: unde, cînd, cum şi de ce?

Politician: Hai că-ţi zic, că te văd amărît: am avut discuții pe această temă cu primarii din Suceava, Salcea și Adîncata, Ion Lungu, Ilie Lungu şi, respectiv, Viorel Cucu. Parcul industrial se va întinde pe o suprafață de 13 hectare, iar în ședința de săptămîna viitoare a deliberativului județean vor fi stabilite etapele de parcurs pentru înființarea obiectivului. Şi mai adaug ceva important şi incendiar: am salutat decizia celor trei primari de a susține proiectul.

Reporter: Tot aşa îmi spuneaţi şi despre autostrăzi anul trecut şi despre centura Sucevei şi văd că nimic. Cum comentaţi situaţia asta de rahat?

Politician: Mai bine ne întoarcem la începutul discuţiei noastre de senzaţie, cînd ai vrut să dezbatem un subiect cultural.  Fiindcă eu nu uit şi mă ţin de promisiuni. Îţi dezvălui faptul că s-a deschis la Suceava o expoziţie internaţională realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Liechtensteinului intitulată „Oul de Paşte, de la cult la artă”. A fost deschisă luni, la Muzeul de Istorie din Suceava. În expoziţie sînt incluse opt ouă Faberger originale şi două copii, piese care au aparţinut ţarilor Rusiei. Acestea sînt expuse pentru prima oară în România.

Reporter: Pe lîngă cele opt ouă sovietice copiate de pesedista fa Berger asta, de care n-am auzit neam, nişte ouă originale, închistrite de bucovinencele noastre nu sînt?

Politician: Ce vrei să insinuezi?

Reporter: Că numai eu ştiu cîteva gospodine vestite şi originale la închistrit: fa Lenuţa din Pojorîta, fa Viorica din Mănăstirea Humorului, fa Safta din Brodina, fa Ilenuţa din Suceviţa şi aşa mai departe. Ce ne trebuie nouă să vină o pesedistă ca fa Berger asta de nicăieri, cu nişte copii de rahat, la muzeul lui Ştefan cel Mare?

Politician: Văd că nu înţelegi, aşa că îţi sugerez să ne întoarcem din nou la politica de senzaţie, de unde izvorăsc toate cele ce sînt şi mîine vor rîde la soare.

Reporter: Care politică? Fiindcă tocmai mi-aţi relatat că pesediştii ne-au îngropat în promisiuni şi minciuni şi au furat toată clorura de calciu de pe Mestecăniş.

Politician: Ca să pricepi, hai să ne uităm în ochi unul la altul şi să vedem ce am greşit în 2016 cînd l-am lăsat pe Dragnea să facă aşa un scor.

Reporter: Mă iertaţi, dar eu nu mă pot uita în ochii dumneavoastră, că ameţesc. Şi eu n-am greşit cu nimic, să moară PSD-ul dacă vă mint.

Politician: Vrei să-ţi spun ceva incendiar despre centenar? Că tot m-ai întrebat cum stăm cu centenarul şi ce am preconizat în acest sens!

Reporter: Vreau, dar să-mi spuneţi pe înţelesul tuturor, să înţeleagă toţi cititorii mei de rahat tot ce spuneţi.

Politician: Scrie aşa: la centenar trebuie să vorbim mai mult de zestrea liberală lăsată României acum 100 de ani. Să ne uităm în ochi unii la alţii şi noi, liberalii, trebuie să fim uniţi pentru a putea cîştiga viitoarele alegeri.

Fiţi sociabili!