Ochelarii europeni

Antonescu a afirmat, vineri seară, la Iaşi, întrebat de jurnalişti dacă absenţa lui Victor Ponta de la manifestările din oraş s-a datorat temerii acestuia de a nu fi huiduit, că un om politic trebuie să fie pregătit să fie huiduit, dar că nu crede că acesta este motivul pentru care premierul nu a mai venit la Iaşi. „Nu cred că un om politic la nivelul domniei sale (Victor Ponta – n.r.) poate să trăiască această frică. Un om politic trebuie să fie şi pregătit să fie huiduit, oamenii se manifestă, evident, nu e plăcut, dar nu cred că acesta este motivul absenţei sale. Cred că este vorba de şedinţa Comandamentului cu măsuri pentru fenomenele meteorologice la care premierul a participat. Noi cînd venim la Iaşi nu venim să fim aplaudaţi, să fim îmbrăţişaţi. Ne place, dar venim pregătiţi ca atunci cînd eşti la putere să fii şi fluierat”, a spus Antonescu. Liderul PNL a mai spus că nu l-a surprins atmosfera din Piaţa Unirii din Iaşi din timpul manifestărilor oficiale, cînd s-au auzit huiduieli în timpul discursurilor oficialităţilor. „Nu m-a surprins atmosfera. Există un grup de protestatari de inspiraţie ecologistă, deşi nu ştiu dacă ecologist e cuvîntul potrivit, care se manifestă. E dreptul lor s-o facă, cît timp o fac în condiţiile legii. Nu m-a surprins deloc” , a adăugat preşedintele PNL. El a mai spus că şi liderii Opoziţiei ar fi trebuit să fie pe scenă, vineri dimineaţă, în Piaţa Unirii din Iaşi, motivînd că „măcar o oră, în astfel de momente, ar fi bine” să fie toţi „în acelaşi loc”.

 

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputînd fi salvată. Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Ulterior, medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria răspundere, marţi după-amiază, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungînd în Capitală la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunînd că datorită lui Adrian Iovan sînt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi „ne-am recules”.

 

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Principatelor în care afirmă că evenimentul care a avut loc în urmă cu 155 de ani este fără îndoială „actul politic fondator al ţării noastre”, care trebuie să ne facă să înţelegem importanţa solidarităţii. „Celebrăm astăzi Ziua Unirii Principatelor Române, un eveniment istoric care îşi păstrează forţa spirituală pentru noi toţi, cei care sîntem în România sau în comunităţile din afara graniţelor. Am amintit cu prilejul fiecărei sărbători dedicată momentului Unirii faptele istorice extraordinare care au pregătit-o, dar şi figurile politice fără de care nu ar fi fost cu putinţă Unirea românilor într-un singur stat care să le asigure identitatea şi viitorul naţional”, arată preşedintele în mesaj. Potrivit şefului statului, „această zi este cel mai bun prilej să reflectăm împreună la semnificaţiile Unirii, la sensul profund al acestui mare ideal devenit realitate, care a marcat naşterea României moderne”. „Unirea rămîne, fără îndoială, actul politic fondator al ţării noastre. Dar, dincolo de dimensiunea politică, nu trebuie să uităm de forţa acesteia de a ne aduce împreună”, consideră preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului mai transmite că poporul român a reuşit, prin voinţa celor profund dedicaţi, să realizeze unitatea naţională. „De aceea, consider că această vocaţie dovedită într-un moment istoric trebuie să ne facă să înţelegem importanţa solidarităţii în interiorul marii noastre familii care este România. Dacă vom cultiva aceste principii, vom putea să transmitem generaţiilor viitoare adevăratul sens al unităţii şi forţa Unirii care a călăuzit poporul român în 1859 şi care rămîne, peste ani, un testament atît de valoros”, transmite preşedintele.

 

Avertizarea de cod portocaliu de viscol a fost extinsă la 18 judeţe din sudul şi sud-estul ţării, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Potrivit noii avertizării ANM, se află sub cod portocaliu de viscol judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vîlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dîmboviţa, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Vrancea şi Galaţi. Viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi zonele montane aferente, precum şi în nordul Dobrogei, informează ANM. În aceste regiuni vîntul va sufla în rafale de peste 70 – 80 km/h, ninsoarea va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

 

Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, a spus că liderii USL au nevoie de ochelari europeni pentru a putea citi recomandările Comisiei Europene din raportul MCV.

 

Scena 1

 

(Costică îl vede îngîndurat pe crîşmar şi caută să-l aducă la realitate.)

Costică: Ce stai pe gînduri, crîşmare?

Crîşmarul: Să mă dumiresc. Şi tu nu mai fă gălăgie, că mă întrerupi.

Costică: Şi eşti cam nervos, bag de seamă.

Crîşmarul: Cum să nu fiu? Tu nu vezi ce se petrece aicea?

Costică: Nu văd, bă. Ce se petrece aicea?

Crîşmarul: Tu nu vezi că sîntem izolaţi?

Costică: Cum izolaţi?

Crîşmarul: Izolaţi şi ignoraţi de guvern, bă. Tu-ţi dai seama ce este?

Costică: Nu-mi dau seama. Ai nebunit?

Crîşmarul: Ai văzut ce-i afară?

Costică: Am văzut. Ninsoare, omăt, ca la carte.

Crîşmarul: Cum ca la carte? Ţie ţi se pare normal?

Costică: Normal, bă. Nu-i iarnă afară? Cînd vrei să fie iarnă? La vară?

Crîşmarul: Nici chiar aşa, da fii atent la ce-ţi spun.

Costică: Spune, crîşmare, că-s numa ochi şi urechi.

Crîşmarul: Guvernu lu Ponta. Pricepi?

Costică: Ce-i cu el?

Crîşmarul: Ce-o dat el, guvernu lu Ponta ieri la popor?

Costică: O dat Ziua Unirii.

Crîşmarul: Şi ce? Ziua Unirii e-a lui? Nu se pune. Altceva ce-o mai dat?

Costică: O dat afară nişte miniştri, nişte directori şi ce-o mai fi dat.

Crîşmarul: Cu asta-s de-acord, că prea se prăbuşesc avioane în ultima vreme.

Costică: Şi-atunci? Ce nu-ţi convine? O dat şi el ce-o putut.

Crîşmarul: Şi cod galben şi portocaliu de ce nu ne-o dat?

Costică: Cum n-o dat? Ba eu ştiu că o dat.

Crîşmarul: O dat pe criterii politice şi vezi că la noi n-o ajuns.

Costică: Cum n-o ajuns?

Crîşmarul: N-o ajuns, bă, că o dat la baroni. Şi la noi ce-o ajuns?

Costică: Ce-o ajuns?

Crîşmarul: Numa o informare. Ţi se pare corect?

Costică: Da poate nu-i cazu. Nu ne-am săturat noi de portocalii?

Crîşmarul: Te-i fi săturat tu. Şi poate şi eu. Da tot nu-i corect.

Costică: Ce nu-i corect?

Crîşmarul: Fii atent, că-ţi citesc: se află sub cod portocaliu de viscol pînă duminică seară judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vîlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dîmboviţa, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Vrancea şi Galaţi.

Costică: Şi care-i treaba?

Crîşmarul: Cum care-i treaba? Noi unde sîntem?

Costică: Poate că ne dă altă dată.

Crîşmarul: Păi ştii tu ce-o spus Băsescu pe chestia asta?

Costică: Ce-o spus?

Crîşmarul: Despre naşterea României moderne. Nici atîta nu ştii?

Costică: N-am auzit, bă, de unde să ştiu?

Crîşmarul: De la discurs. Că românii profund dedicaţi o realizat unitatea naţională.

Costică: Texte, bă. Ce vrea să zică adica?

Crîşmarul: Dacă eşti mai atent, vrea să zică de coduri. Unde-i unitatea naţională?

Costică: Asta-i istorie, bă. Ce ne priveşte pe noi Cuza şi ale chestii de astea?

Crîşmarul: Şi cînd vii la ziua de azi nu se pune? Unde-i azi unitatea naţională?

Costică: La Iaşi.

Crîşmarul: Vezi că te-ai prins? O fost Ponta la Iaşi sau n-o fost?

Costică: Habar n-am.

Crîşmarul: Ei bine, n-o fost. Şi oare de ce n-o fi fost?

Costică: Habar n-am.

Crîşmarul: Ca să nu-l huiduiască. Şi-atuncea n-am eu dreptate?

Costică: Ce vrei să spui?

Crîşmarul: Că nici la Iaşi n-o dat coduri. Şi-atuncea unde-i unitatea naţională?

Costică: Dacă consideri aşa, ai dreptate să-l huiduiască.

Crîşmarul: Şi-acuma întrebarea care se pune ştii care-i?

Costică: De unde să ştiu?

Crîşmarul: Ţi-o spun eu. Întrebarea care se pune este noi cu cine votăm?

Costică: Cum aşa?

Crîşmarul: Votăm cu cine ne dă sau cu cine se face că plouă, în loc să se facă că ninge?

Costică: Ai dreptate, crîşmare, mama lor de golani!

 

Scena 2

 

(Ionică se întoarce trudit şi îngheţat din altă călătorie şi se trînteşte pe laviţă.)

Costică: Tot umbli şi umbli neobosit. De data asta pe unde-ai mai fost?

Ionică: Am umblat cu afaceri.

Costică: Ce fel de afaceri pe viscolu ăsta?

Ionică: Prelevări de organe, că asta-i la ordinea zilei afacerea de succes.

Costică: Ce fel de organe, Ionică?

Ionică: Nu avem noi copitele de cai morţi şi n-avem ce face cu ele?

Costică: Şi ce te-ai gîndit?

Ionică: M-am gîndit să le prelevez din cămară şi să le vînd cu profit.

Costică: Poţi să le iei că şi-aşa pute, că s-o împuţit.

Ionică: Le-aş preleva eu, da n-am cu ce să le duc.

Costică: N-ai o remorcă, ceva?

Ionică: Remorcile n-are voie să circule.

Costică: Cum să nu circule?

Ionică: N-ai aflat că s-o dat informare de la judeţ să nu circule?

Costică: Asta în loc de coduri. Mi-o spus mie crîşmaru ceva.

Ionică: Aşa că n-am ce să mai prelevez.

Costică: Da tu cu ce-ai ajuns, dacă remorcile n-are voie să circule?

Ionică: Cu un avion de mici dimensiuni.

Costică: Cît de mici?

Ionică: Mici de tot, că abia am încăput eu şi pilotu.

Costică: Şi avionu unde l-ai tras? Că în faţă nu-l văd.

Ionică: N-ai cum să-l vezi, că l-am prăbuşit în pădure.

Costică: De ce l-ai prăbuşit? Nu-i păcat? Mai bine-l aterizai în faţă la crîşmă.

Ionică: L-aş fi aterizat eu, da nu erau coordonate de zbor.

Costică: Ce-i astea coordonate?

Ionică: Ca un fel de hartă prin telefon care vine de la Bucureşti.

Costică: Şi de ce n-o venit?

Ionică: Eu de unde să ştiu? N-o venit, treaba lor. Aşa că l-am prăbuşit.

Costică: Cum ai făcut? Pilotul o vrut?

Ionică: I-am tras un pumn în ureche şi-o adormit.

Costică: Pilotu unde-i acuma?

Ionică: În avion. Cred că doarme şi-acuma.

Costică: Şi mă rog, de ce n-o venit harta asta de la Bucureşti?

Ionică: O fi venit da pe noi nu ne-o nimerit, că era ceaţă.

Costică: Va să zică n-ai văzut nici Hora Unirii din Iaşi. Mare păcat!

Ionică: Nu-ţi spun că era ceaţă? De unde să văd?

Costică: Nu ţi-o trecut prin cap să aduci măcar nişte coduri?

Ionică: Ce fel de coduri?

Costică: Coduri de iarnă. Că Ponta nu ne-o trimis.

Ionică: La asta nu m-am gîndit. De unde să ştiu că s-o făcut bulangiu?

Costică: S-o făcut, bă. Nici la Iaşi n-o trimis, măcar din respect pentru Cuza.

Ionică: Şi voi cum vă descurcaţi fără coduri?

Costică: Ne descurcăm cum putem cu nişte informări amărîte.

Ionică: Cine le-mparte?

Costică: Sinescu, da n-ajunge la toţi, aşa că le dă pe sprînceană.

Ionică: Voi aţi primit?

Costică: Da de unde? N-are el clientela lui de partid? Ce-ţi închipui?

Ionică: Nasol, bă. Sîntem cam izolaţi în clipa de faţă.

Costică: Aşa spunea şi crîşmaru. Şi ştii de unde se trage?

Ionică: Cam bănuiesc.

Costică: Ia spune ce bănuieşti tu, să văd dacă ştii.

Ionică: Eu cred că de la marţea neagră se trage.

Costică: Ce marţea neagră visezi?

Ionică: Cînd o modificat parlamentarii codu penal.

Costică: Ştii tu precis treaba asta?

Ionică: Cum să nu ştiu? Am văzut cum te văd.

Costică: Şi crîşmaru cum de nu ştie şi el? El de ce n-o văzut treaba asta?

Ionică: Că n-are ochelari europeni, uite, ca ăştia.

Costică: Da tu de unde îi ai?

Ionică: I-am şutit de la parlamentaru Luhan.

 

Epilog

(Crîşmarul se arată surprins cînd îl vede pe Ionică purtînd ochelari.)

Crîşmarul: Tu de cînd porţi ochelari, bă Ionică?

Ionică: De cînd i-am şutit. Da tu ce arăţi aşa de scîrbit?

Crîşmarul: S-o împuţit copitele de cai morţi din cămară.

Ionică: Lasă-le-n boală, că te scap eu de ele la primăvară.

Crîşmarul: Şi pînă la primăvară ce facem?

Ionică: Punem de altă afacere. Ne apucăm de făcut ochelari.

Crîşmarul: Şi la ce-ţi foloseşte?

Ionică: Îi vindem la populaţie, ca să vadă cu dînşii.

Crîşmarul: Ce să vadă aşa special?

Ionică: Realitatea înconjurătoare, să ştie cu cine votează la europarlamentare.

 

 

Fiţi sociabili!