Obraznicul ministru Costache, misiune îndeplinită

La ora la care scriu aceste rînduri Victor Costache este încă liber. Adică nu este ocupat să le explice anchetatorilor cum a scris şi cu cine ordonanţa care a deschis larg uşile visteriei ţării pentru spitalele private, pentru ca acestea să-şi bage adînc mîna în banii alocaţi programelor naţionale de sănătate, dar şi în cei destinaţi sistemului medical de urgenţă.

Nu este ocupat, pentru că anchetatorii, lucrînd la comandă politică, nu-şi pot permite luxul de a-l ancheta pe un membru al echipei aflate la cheremul profesorului de la Sibiu care în campania electorală a promis, la mişto, o Românie normală. Ministrul Sănătăţii nu este ocupat să dea explicaţii nici în faţa celor de la Agenţia Naţională de Integritate, pentru că aceştia, lucrînd la comandă politică, nu-şi pot permite luxul de a-l întreba pe acesta cum şi-a permis el să dea o ordonanţă care avantajează sistemul privat de sănătate din moment ce el este unul dintre cei care care lucrează în acest sistem.

După ce a bulversat sistemul de sănătate, bulversare care se va vedea bine de tot în lunile viitoare, domnul Costache, cu obrăznicia celor care ştiu că au spate şi de aceea îşi pot permite orice, a vorbit despre necesitatea semnării unui pact pe sănătate, astfel încît acest domeniu să nu mai poată fi aruncat în vîltoarea luptelor politice: „Ar trebui ca sănătatea să transceadă certurilor şi disputelor politice şi majoritatea partidelor politice să ajungă la un acord în care în centru să fie pacientul român şi să avansăm cu toţii şi să modernizăm sistemul sanitar, să creăm un cadru legislativ care să permită modernizarea sistemului sanitar. Cu cît restricţionăm cadrul legislativ, cu atît rămînem în aceeaşi situaţie în care sîntem şi astăzi”.

Cam două lămîi trebuie mîncate imediat, şi fără zahăr, după citirea acestor vorbe slinoase. Întrebat de ce, ca un laş, nu a fost prezent la şedinţa de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa cu privire la împlîntarea spitalelor private în spatele fondurilor publice alocate programelor naţional de sănătate, obraznicul Costache a spus că a fost într-o deplasare în Franţa şi că „sînt şi ministru al Sănătăţii, dar şi medic”.

În primul rînd, Victor Costache ar fi trebuit să spun că este liber şi să se bucure pentru asta. Liber deocamdată, fiindcă s-au văzut dosare făcute după ani de zile de la comiterea unor fapte. Domnul Costache este obraznic rău de tot, dacă şi-a permis să plece în Franţa şi să nu fie prezent la o importantă şedinţă a unui guvern din care face parte. Şi dacă nu poate fi ministru cu normă întreagă, atunci se poate dedica numai meseriei de medic în sistemul privat. Şi poate să o facă oricînd şi oriunde, pentru că şi-a îndeplinit misiunea, iar sistemul îi va rămîne veşnic recunoscător.

Fiţi sociabili!