O voce nu este de-ajuns

Bună declaraţie a făcut deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. I-auziţi aici: „Ministrul Transporturilor, dar și actuala conducere a TAROM trebuie să explice românilor cum s-a ajuns ca o călătorie în interiorul României să aibă un preț de lux, deși românii plătesc atît bilete, cît și subvenții directe sau indirecte către compania de stat. Prețul biletelor pentru o călătorie cu avioanele TAROM este cel mai bun indicator al ineficienței acestei companii. Spre exemplu, un bilet dus-întors de la Suceava sau de la Iași pînă la București ajunge și la peste 300 de euro, adică de două sau chiar de trei ori mai scump decît un bilet până în Marea Britanie, Germania sau Spania. Această situație nu o poate explica nici un om serios atîta vreme cît distanțele interne sînt de cinci – şase ori mai mici decît cele externe, avioanele TAROM care operează pe rute interne sînt aparate de mici dimensiuni, cu un consum redus de carburanți, iar locurile în avioane sînt ocupate de fiecare dată!”.

Bine le-a mai zis-o domnul Balan celor de la TAROM.

Numai că mi-aş permite o uşoară corectură: preţurile nesimţite sînt doar la Suceava, nu şi la Iaşi. Asta pentru că în timp ce la Iaşi TAROM-ul are concurenţa companiilor low-cost şi trebuie să scadă preţul ca să facă faţă concurenţei, la Suceava singura companie aeriană care operează pe ruta Bucureşti este TAROM şi de aceea îşi permite să vină cu preţuri nesimţite.

În altă ordine de idei, situaţia e veche, nefiind de ieri, de alaltăieri. Însă, niciodată nu e prea tîrziu şi e bine că domnul Balan îi cere socoteală ministrului PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc. Numai că nu este suficientă doar o voce, ci e nevoie de un cor pentru a putea spera la schimbarea situaţiei. Iar acest cor trebuie alcătuit din toţi parlamentarii de Suceava, însă e greu să se întîmple asta. În primul rînd pentru că deputaţii şi senatorii circulă gratis cu avionul şi, deci, n-au nici un interes să se agite. Apoi, colegii de partid ai domnului Cuc nu se vor lua de acesta, pentru că un atac la adresa lui poate fi considerat un atac la adresa partidului. Şi de ce să se pună ei rău cu partidul care s-ar putea să nu-i mai treacă pe liste la alegerile parlamentare de anul viitor? 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava (104 FM şi radiotop.ro)

Fiţi sociabili!