O ţară de bîl-bîl-bîlbîiţi

Acum vreo trei-patru săptămîni, atunci cînd COVID-ul după ce-şi făcuse de cap prin China luase calea Europei, iar fostul primar al Sibiului încă se mai gîndea cum să facă el anticipate ca să pună mîna pe toată puterea, preşedintele României, Klaus Iohannis, spunea că nu avem de ce ne teme, pentru că este vo-vo-vorba, nu-nu-nu-mai des-despre o-o-o si-si-si-mplă ră-ră-răceală.

În ăst timp, românii plecaţi la muncă în străinătate se întorceau acasă cu avioanele, maşinile, autocarele, tractoarele, vapoarele şi plutele din cele patru zări în care plecaseră să găsească tinereţea fără bătrîneţe şi viaţa fără de griji. Bîl-bîl-bîiala autorităţilor coordonate de împăratul de la Cotroceni, care în loc să-i bage în carantină imediat pe toţi cei intraţi în ţară i-a lăsat să zburde, a făcut ca România, cu Suceava în frunte, să fie infectată de la Est la Vest şi de la Nord şi Sud. Pînă să se ia măsurile împotriva răspîndirii coronavirusului, România fusese bine infectată pentru că stranierii se împrăştiaseră pe la casele lor, pe la rudele lor, pe uliţele lor, prin bisericile şi barurile lor. La un moment dat şi-a făcut apariţia specialistul Adrian Streinu Cercel, care a spus că, de fapt, spi-spi-spirtul nu e bu-bu-bun şi că de-de-degeaba ne dăm pe mîi-mîi-mîini cu el. După aceea, alţi specialişti au afirmat că spirtul e bun şi că în lipsa biocidelor care dispăruseră de pe rafturi putem să-l folosim cu încredere. Uitasem să amintesc că, la recomandarea CNA, radiourile şi televiziunile au difuzat o vreme spoturi în care se spunea că masca nu trebuie purtată permanent şi de toată lumea. După cîteva săptămîni a fost retrasă această recomandare, iar, rînd pe rînd, comitetele locale de urgenţă din ţară au început să impună obligativitatea purtării măştilor, iar în lipsa acestora acoperirea nasului şi a gurii cu fulare sau eşarfe.

Staţi aşa că n-am terminat. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a ieşit zilele trecute şi a spus că fu-fu-fularul sau ba-ba-batista nu asigură pro-pro-protecţie împo-împo-împotriva CO-CO-COVID. Aşa ţa-ţa-ţară, aşa con-con-conducători, aşa spe-spe-specialişti, aşa bîl-bîl-bîlbîiţi.

Fiţi sociabili!