O lume cu fundul în sus

Fotbal şi politică, pentru că la fotbal şi la politică se pricepe toată lumea. Despre faultul grosolan din finala Supercupei Spaniei şi consecinţele acestuia scrie în acest număr, la rubrica sport, şi colegul Doru Octavian Popovici. Pe scurt, pe finalul minutelor de prelungire, Valverde de la Real Madrid l-a faultat pe un jucător de-al lui Atletico care scăpase singur cu mingea la picior spre poartă. Firesc, tînărul jucător al Realului a primit cartonaş roşu, însă faultul acestuia a fost foarte util echipei sale. La 0-0, un eventual gol înscris de Atletico ar fi putut pune capăt partidei. Scorul a rămas egal după 120 de minute, iar loviturile de la 11 metri au dat cîştig de cauză Realului. La final, în loc să fie beştelit de organizatori şi adversari, Valverde a fost felicitat de antrenorul Diego Simeone şi a fost declarat jucătorul meciului! Adică, jucătorul meciului nu a fost unul din cei doi portari pentru paradele lor, vreun fundaş pentru intervenţiile sale spectaculoase, vreun mijlocaş pentru pasele sale inspirate sau vreun atacant pentru modul cum a pus la grea încercare apărarea adversă. Nu, omul meciului a fost declarat un cotonogar, care prin faultul cu premeditare comis a viciat rezultatul întîlnirii.

Şi-acum să facem saltul la politică. Purtătorul de cuvînt al PNL, Ionel Dancă, una dintre cele mai asurzitoare trompete ale liberalilor, a declarat: „Obiectivul nostru este să scoatem PSD din Parlament și, prin formula angajării răspunderii, pe cale parlamentară a unor proiecte de lege pe care PSD nu și le dorește, îi vom pune, practic, la încercare. Dacă sînt în stare să facă față demersului nostru și noi reușim să ne angajăm răspunderea și să trecem proiectele respective de lege cu atît mai bine pentru țară. Dacă se încăpățînează și depun moțiune de cenzură pentru a ne bloca acțiunea noastră guvernamentală, atunci să fie război, la anticipate, și să vadă românii că România, în acest moment, are nevoie de un Parlament nou, care să susțină niște acțiuni guvernamentale de amploare, pentru a repara ceea ce a stricat PSD”.

Deci, scopul PNL nu este acela de face investiţii în infrastructura mare, aşa cum s-a angajat, ci să faulteze PSD-ul şi să-l scoată pe targă din Parlament, iar pentru asta forţează anticipatele. O parte a publicului spectator şi telespectator îl aplaudă pe Ionel Dancă pentru că se pregăteşte să intre prin alunecare, din spate, la PSD. Este vorba despre publicul care iubeşte faulturile şi sîngele, în loc să-şi dorească o fază de construcţie, un atac spectaculos sau o foarfecă frumoasă. O lume cu fundul în sus. Şi în fotbal, şi în politică.  

Fiţi sociabili!