O apă şi-un pămînt

Reporter: Mie îmi pare nespus de rău că s-a terminat centenarul, fiindcă pînă la următorul centenar o să treacă o sută de ani.

Politician: Şi de ce-ţi faci tu griji de pe-acuma? Mai este pînă vor trece o sută de ani, aşa că linişteşte-te. De ce eşti aşa de neliniştit?

Reporter: Mă întreb ce-o să facem noi de-acuma încolo. Ce-o să fac eu, ce-o să faceţi dumneavoastră. Dar mai ales mă întreb despre ce-o să mai vorbim noi în exclusivitate.

Politician: Nu te teme, că avem noi ce vorbi. Uită-te numai ce se întîmplă în lumea asta largă. În fiecare zi se întîmplă cîte ceva.

Reporter: A propos: dumneavoastră ştiţi cine-a zis şi despre care preşedinte a zis că citez din memorie: „Ne-a făcut să zburăm înalt, ne-a motivat mereu şi a făcut acest lucru cu bunătate şi modestie, lucru rar întîlnit într-o persoană cu statutul şi realizările sale”?

Politician: Cine să fie? Musai Iohannis al nostru a zis, că alt preşedinte n-avem.

Reporter: Ia mai gîndiţi-vă bine, vă rog!

Politician: Mă tot gîndesc şi degeaba. N-a zis tot el mai recent că citez: „Aniversarea celor 100 de ani ai ţării noastre ne găseşte la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar”?

Reporter: El a zis, asta-i clar. Vi se pare corect şi bine ce-a zis?

 

Politician:  Mi se pare foarte, foarte bine ce-a zis. Poţi tu să zici mai corect şi mai bine ca el?

Reporter: Eu iată ce zic: România nu are doar 100 de ani, cum crede preşedintele Iohannis! Cînd vorbim de „centenar”, ne referim la 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dar Mica Unire s-a făcut la 24 ianuarie 1859, cînd s-au unit două dintre provinciile româneşti, Moldova şi Ţara Românească, iar numele Romania a apărut în 1866, la Constituţia lui Carol I. Şi nici aşa nu se poate spune că România ar avea doar 159 de ani, căci, în anul 1600, Mihai Viteazul a realizat prima unire a celor trei provincii româneşti care poartă azi numele „România”. Nici chiar unirea lui Mihai Viteazul nu poate fi considerată act de naştere al României, căci data de naştere a ţării noastre vine mult mai de departe, chiar dacă provinciile româneşti purtau diferite denumiri! Altfel, cui aparţin Aeticus Histricus sau Dionisie Exiguul, Decebal, Neagoe Basarab, Mircea cel Bătrîn, Ştefan cel Mare, Dimitrie Cantemir şi chiar Mihai Eminescu?

Politician: Bine că eşti tu deştept! Mă întrebi tu pe mine, va să zică pe mine din opoziţie, cui aparţin Aeticus Histricus sau Dionisie Exiguul, Decebal, Neagoe Basarab, Mircea cel Bătrîn, Ştefan cel Mare, Dimitrie Cantemir şi chiar Mihai Eminescu? Şi pe deasupra, îl ataci verbal pe Iohannis?

Reporter: Nu-l atac. Vreau să spun doar că a spune că România există de la 1 Decembrie 1918 este ca şi cum ai spune, de pildă, că Germania există doar de la 18 ianuarie 1871, cînd, după Războiul franco-prusac, la Versaille a fost proclamat „Imperiul German”, ceea ce ar anula o mare parte din istoria Germaniei, scoţîndu-l în afara culturii germane pe însuşi Immanuel Kant, care a murit în anul 1804 la Königsberg, localitate în… Prusia Răsăriteană, sau pe Ludwig van Beethoven, care a murit în anul 1827!

Politician: Nu-ţi permit să te iei de Germania şi nu-ţi permit să-l amesteci aici în tărîţe pe Ludwig van Beethoven, că chem DNA să te ia! Şi nici Immanuel Kant n-are ce căuta în tărîţea asta penală.

Reporter: Cu tot respectul vreau să adaug că mulţi fac această confuzie, potrivit căreia România s-ar fi născut în 1918, după terminarea Primului Război Mondial, ca şi cum ar legitima ideea că, la fel ca Iugoslavia sau Cehoslovacia, România ar fi fost un stat artificial, creat prin voinţa Marilor Puteri! Ceea ce este complet fals, dovadă fiind chiar faptul că după 1989 România nu s-a separat, spre deosebire de Iugoslavia sau Cehoslovacia.

Politician: Nu-ţi permit să-i dai apă la moară lui Dragnea şi penalilor lui din Guvern, că naiba te ia!

Reporter: Parcă ziceaţi că vine DNA să mă ia!

Politician: Ai să vezi tu cine vine să te ia!

Reporter: De fapt, am vrut să spun că sper că doar fără voie, din necunoaştere şi nu intenţionat, Klaus Iohannis dă, în acest fel, apă la moară celor care susţin că România nu trebuie să mai fie considerată „stat unitar şi indivizibil”, aşa cum stă scris în Constituţie!

Politician: Iar faci pe deşteptul cu mine? Faci apropou la Curtea Constituţională, care-i o clică de penali de rang înalt? Faci apropou la Europa care vrea să ne îndrepte pe drumul cel bun, în timp ce penalul de Dragnea vrea amnistie şi graţiere? Te porţi lipsit de respect faţă de şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918?

Reporter: Vreau doar să spun că la această şedinţă solemnă ne-am aflat în plin analfabetism, căci numai un om care nu cunoaşte decît foarte superficial sensul cuvintelor poate să vorbească despre „următorul centenar”, căci primul centenar este şi ultimul, pentru că nu există un al doilea sau al treilea centenar!

Politician: Bine că eşti tu deştept, bine că ştii tu mai bine ce există şi ce nu există! Pe Viorica Dăncilă n-ai auzit-o?

Reporter: Viorica Dăncilă face deseori greşeli de limbă, de exemplu „orice om îi este teamă”, deci cum se spune pe la noi, toţi o apă şi-un pămînt!

Politician: Şi-ţi mai spun eu ceva, fără teamă, de pe la noi, din opoziţie: hai sictir cu limba asta română!

Fiţi sociabili!