Numărul de testări contează

Conform Direcției de Sănătate Publică Suceava, pînă pe 7 septembrie, 12 angajați ai unităților de învățămînt din județ fuseseră depistați pozitiv la testul COVID. Este vorba despre cadre didactice și personal auxiliar de la grădinițe, școli generale și licee din Suceava, Rădăuți și Vatra Dornei. În municipiul Suceava, primăria s-a angajat să plătească testele pentru toți educatorii, învățătorii și profesorii care vor să le facă. Probabil că și în alte localități din cele 114 primăriile îndeamnă cadrele didactice să se testeze, promițîndu-le decontarea analizelor. Dar și fără implicarea primăriei cred că sînt destui profesori care fac testul PCR pe cheltuiala lor și fără să le ceară cineva acest lucru. Asta e bine, pentru că astfel se reduce pericolul de transmitere a bolii la începutul anului școlar.

Nici universitatea suceveană nu stă cu mîinile în sîn, ci își ține mîinile în buzunare, fiind pregătită să scoată niște bani pentru testări. Prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare”, Mihai Dimian, a declarat pentru Radio Top: „Noi vom deconta contravaloarea unui test Real Time PCR la începutul anului universitar, dar și a unui test pentru detectarea anticorpilor împotriva COVID-19. Este important de știut, chiar dacă în momentul de față nu ai boala, anticorpii îți spun, poate ai avut-o în ultimele trei luni. Și-atunci poate ești mai sigur pe tine cînd vii la studii, știind că ai trecut deja prin boală, chiar dacă nu ai avut simptome grave sau au fost simptome foarte ușoare și nu ți-ai dat seama că ai avut boala”. Logic, mai multe testări vor însemna și mai multe cazuri COVID.

Așa stînd lucrurile, e foarte posibil ca municipiul Suceava, dar nu doar el, să treacă pragul de un infectat la mia de locuitori și să bage școlile în scenariul galben, dacă nu chiar roșu. Ceea nu prea este corect, în condițiile în care în alte localități profesorii nu sînt încurajați să se testeze. Poate că ar trebui luat în calcul și numărul de testări făcute în fiecare localitate. Adică, una e să ai un bolnav la mia de locuitori din 100 de teste și alta e să ai un bolnav la mia de locuitori din 1.000 de teste. Iar pragul acesta de 1 la mie e foarte important, pentru că de el depinde modul cum se face școală.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava

Fiţi sociabili!