Numai să reziste și să nu o strice anturajul

Are 30 de ani, este născută în Suceava, a făcut liceul la Suceava, a urmat cursurile unei facultăți din Iași și s-a întors la Suceava. Și nu s-a întors cu mîna goală, ci cu un început de afacere pe care a găsit-o navigînd pe net și pe care a reușit să o dezvolte pînă în punctul în care produsele firmei ei se vînd în străinătate și prin intermediul marilor lanțuri de magazine care s-au instalat în țara noastră.

Are 25 de angajați, deocamdată, și acesta este doar începutul, după cum povestește tînăra cu entuziasm. O tînără care vorbește cu pasiune despre munca pe care o face și care-și exprimă nemulțumirea că tot mai mulți tineri iau calea străinătății în speranța unei vieți mai bune. Depopularea satelor, dispariția unor meserii, scăderea alarmantă a efectivelor de păsări și de animale și lipsa condițiilor de viață în unele zone din județul Suceava o supără peste măsură pe tînără, care este hotărîtă să schimbe lucrurile. Sau măcar să încerce să le schimbe. De aceea, s-a decis să intre în politică și nu a făcut-o oricum, ci angajîndu-se din prima în lupta electorală pentru cucerirea funcției de președinte al Consiliului Județean Suceava.

Alexandra Samsonescu este o prezență inedită în peisajul politic sucevean. Pe lîngă faptul că este tînără și are o afacere de succes (firma sa produce utilaje pentru confecționarea pernelor și pilotelor și face perne și pilote), Alexandra arată bine și are vorbele la ea. Deci, are calitățile necesare pentru a ocupa o funcție reprezentativă. Numai că într-un județ în care unele mentalități sînt învechite mai ceva ca țuica de prune îngropată de un gospodar în grădină la nașterea fiicei, pentru a avea ce le pune pe masă nuntașilor atunci cînd aceasta va crește și se va mărita, faptul că este vorba despre o femeie, care e și tînără pe deasupra, constituie un dezavantaj. Nici partidul din care face parte, Pro România, nu o prea ajută, fiind vorba despre o formațiune politică mică.

Așadar, șansele ca Alexandra Samsonescu să cîștige alegerile sînt minime. Însă, într-un interviu acordat Radio Top, aceasta a spus că indiferent de rezultatul alegerilor va continua în politică, pentru că este hotărîtă să contribuie la schimbarea în bine, astfel încît tineri ca ea să nu mai plece din țară și să rămînă aici pentru a construi și dezvolta. Astea nu sînt lozincile unui om politic, pentru că Alexandra Samsonescu nu este om politic, ci vorbele sincere ale unui om. Un om care a intrat de curînd în politică.

De oameni pregătiți și dedicați are nevoie politica românească. Alexandra poate reprezenta viitorul în politica românească. Numai că tînăra trebuie să aibă tăria de a rezista într-un sistem extrem de complicat și de viciat. Dar să reziste așa cum e ea acum, pentru că dacă o strică anturajul, adică activiștii de partid mai vechi, atunci n-am făcut nimic. Dacă Alexandra Samsonescu va rămîne în politică și va fi ca acum, atunci va fi un cîștig pentru societate, însă dacă, cu sau fără voia ei, va fi modelată după chipul și asemănarea celor care fac parte în prezent din clasa politică, degeaba. Încă un talent mort speranță.  

Fiţi sociabili!