Nu-s meseriași, nu-s investitori, nu-s bani

Dan Ioan Cușnir este, cred, singurul candidat la Primăria Sucevei care are un site construit special pentru campania electorală. La secțiunea ”Locuri de muncă și competitivitate economică” acesta scrie: ”Sectorul privat reprezintă motorul de dezvoltare al orașului, iar rolul primăriei este de a pune în valoare potențialul economic al zonei. Cetățenii orașului au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Companiile sucevene au nevoie de condiții pentru a fi productive. Rolul municipalității va fi de eliminare a barierelor inutile în calea succesului și de furnizare a infrastructurilor esențiale afacerilor. Definirea unor zone cu profil economic va încuraja antreprenorii locali și va atrage investitori. În acest fel vom reduce decalajul dintre salariile din Suceava și cele din restul țării. O economie locală puternică va genera oportunitate pentru absolvenții Universității Ștefan cel Mare. Mai mult, această instituție are nevoie de un mediu privat puternic pentru a-și continua dezvoltarea”.

În completarea celor scrise, domnul Cușnir vine cu declarații de presă de genul ”fără investiții, Suceava va continua să arunce povara fiscală asupra micilor întreprinzători”. Foarte frumos și ar fi foarte bine ca tot mai mulți locuitori ai municipiului Suceava să cîștige bine.

De-a lungul anilor pe la Suceava au trecut ambasadori, delegații guvernamentale din străinătate și reprezentanți ai diferitelor companii. S-a vorbit despre înființarea de parcuri industriale și despre atragerea de investitori, în special străini, prin acordarea de facilități. Au venit cîțiva investitori și s-au ridicat cîțiva investitori din rîndul localnicilor. S-au făcut o serie de lucruri, dar în special pe partea de comerț. Treptat, cele două zone industriale ale Sucevei s-au transformat în zone comerciale, una total, cea din Burdujeni, iar cealaltă parțial, cea din Șcheia.

Imediat după 1990, atunci cînd fabricile sucevene au căzut una după alta ca popicele, Suceava putea fi atractivă pentru investitori datorită forței de muncă ieftină și bine calificate. Cu toate acestea, investitorii n-au dat buzna în oraș cu valizele pline de bani și de planuri de acțiune. Cei care, totuși, și-au făcut apariția au făcut-o timid și cu gîndul de a învîrti banii pe termen scurt. Suceava este situată unde se atîrnă harta în cui, cum se spune, nu este legată de restul lumii cu autostrăzi, iar o bună bucată de vreme aeroportul de la Salcea a fost aeroport doar cu numele.

Între timp, forța de muncă s-a deprofesionalizat, s-a mutat în străinătate sau s-a pensionat. Cei care mai știu meserie au pretenții financiare mari. De aceea, investitorii, în special cei străini, s-au orientat către alte piețe. Vorbim despre crearea de noi locuri de muncă și încă bine plătite, dar pentru cine? Pentru cîțiva suceveni care știu meserie și pentru cîțiva meseriași plecați în străinătate și care și-ar dori să revină acasă, nu-și riscă banii companiile serioase. Singurul domeniu în care Suceava ar putea fi atractivă este cel al industriei IT datorită Universității ”Ștefan cel Mare”. Numai că pandemia de COVID nu dă semne că s-ar sfîrși mîine, ci, din contră, că va sta pe capul nostru o vreme îndelungată. De aceea, sînt slabe șanse ca în Suceava să înceapă să-și facă apariția investitori importanți, iar salariile oamenilor să crească, atingînd niveluri apropiate de cele din capitala țării.

În campania electorală de peste patru ani una dintre temele de campanie va fi cea legată de atragerea de investitori care să ofere locuri de muncă bine plătite.  

Fiţi sociabili!