Nu, nu va fi posibil

Judeţul dă lapte, brînză, carne şi ouă. Dă pentru turiştii care îl vizitează şi uneori mai dă şi pentru şefii de la Capitală, care îi aşteaptă pe sucevenii-subalterni să vină cu plocoane şi să le deschidă uşa cu capul. Suceava mai dă şi păstrăv afumat, afinată, plăcinte poale în brîu, mămăligă cu smîntînă şi hribi cu usturoi, tot pentru turişti şi pentru şefii de la Bucureşti. Judeţul nostru mai dă festivaluri de muzică populară pentru ai noştri, pentru turişti şi pentru puţinii şefi de la Capitală care vin prin comunele noastre, dar mai mult în campaniile electorale.
Era să-i uit pe ambasadori. Ambasadorii se bucură de roadele judeţului, laudă frumuseţile acestuia şi promit că vor face totul pentru a aduce investitori, după care pleacă. Evident, nu se întîmplă nimic. Suceava mai dă şi gaz metan, sare, ape minerale şi lemn, mult lemn. Dacă de la turişti îi ies nişte bani, de la şefii de la Bucureşti mai primeşte cîţiva lei din bugetul de stat, iar de la ambasadori se alege cu un zîmbet şi cu cîteva vorbe frumoase, Judeţul nu are de cîştigat nimic ca urmare a exploatării bogăţiilor solului şi subsolului.
Prezent la o şedinţă a aleşilor liberali, preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a pus din nou problema redevenţelor, din care judeţul nostru se alege cu praful de pe tobă. A afirmat domnul Flutur: „Azi ce redevenţe încasăm? Pe ceva terenuri şi servicii de ale noastre, dar pe resurse nimic. Eu vorbesc de Bucovina, unde 60% din judeţ e lemn şi citesc în ziare că profitul RNP este de 80%. Nu o regie naţională trebuie să aibă monopolul. Eu cerşesc bani pentru corectare torente şi pădurile sînt aici, iar profitul se concentrează la Bucureşti. Nu-i normal, nu-i moral. Austriecii, 143 de ani au găsit resursă să dea bani dezvoltării Bucovinei direct din lemnul de acolo. Noi centralizăm la Bucureşti şi gazul metan, apa minerală, iarba şi toate”.
Poziţia domnului Flutur este cît se poate de corectă. Însă, nu pot să nu-mi aduc aminte că Gheorghe Flutur a fost ministru în Guvernul Tăriceanu şi că acesta a avut o foarte mare influenţă la vîrful PDL pe vremea cînd acest partid se afla la guvernare. Iar atunci nu s-a întîmplat nimic în sensul enunţat astăzi de Gheorghe Flutur.
Dacă cu un sucevean influent nu s-a întîmplat nimic, cum s-ar întîmpla acum, cînd n-avem suceveni la vîrful politicii şi cînd ţara e condusă de sudişti? Oricum, ceea ce doreşte domnul Flutur nu va fi posibil, pentru că Bucureştiul, indiferent de cine se va afla la putere, nu este fraier să piardă nişte bani cu care are de plătit clientela politică băgată prin ministere şi prin agenţii, şi cu care are de făcut pomeni electorale. 
Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.
 

Fiţi sociabili!