Nu ne vindem ţara! O facem cadou

Dragi jupâni cititori, vă propun un nou, multicolor cocteil. „Acela care-i născut pentru ca să asculte umil de alţii îi ascultă chiar şi de pe tron.” (Vauvenargues). Mă tem că acela – falsul lider, supusul încoronat – pleacă mai abitir urechea la bîrfele supuşilor atunci cînd ajunge pe tronul puterii.

„În viaţă există două lucruri pe care poţi să te bazezi: plăcerile cărnii şi plăcerile cărţilor”. „Unde-mi este oastea ţării!? La Râm, la Genova, la muncă!? Dar parcă oastea mi-era – în vremea lui Nicu Vodă cel Plumbuit – la Braşov, la „Steagul Roşu”, la „Tractorul””. (Ştefan cel Mare – complet derutat – într-un posibil remake actual după filmul „Fraţii Jderi”).

Recomandarea grijulie dată de un ginere soacrei care suna disperată la uşa lui, pe o ploaie torenţială: „- Mamă soacră, de ce stai în ploaie, vrei să răceşti? Du-te repede acasă!”. Soţia: „Iar ai băut!?” Soţul: „Lasă-mă în pace, nu sînt destul de pedepsit că te văd dublu, dublă?”. „Nu ne vindem ţara! O vom da cadou”. (Posibil slogan 90-ist… vizionar). „Bărbatul şi femeia se caută în vălmăşagul imens al vieţii omeneşti. Un bărbat din milioanele de bărbaţi doreşte pe o singură femeie din milioanele de femei. Unul singur şi una singură! Adam şi Eva! Căutarea reciprocă, inconştientă şi irezistibilă e însuşi rostul vieţii omului. O viaţă omenească nu ajunge, însă, pentru a prilejui întîlnirea bărbatului cu femeia. Spaţiul şi timpul sînt piedici pe care sufletul strîns în obezile materiale numai treptat le poate învinge. Apoi, chiar cînd le-a învins, intervin obstacolele convenţiilor sociale care de multe ori sînt mai puternice decît puterile oricărui om”. (Liviu Rebreanu – „Adam şi Eva”). „Şi totuşi, orele de singurătate, clipele de nefericire, crizele din viaţă, visele şi reveriile, depresia, situaţiile limită, obsesiile, muzica, îndrăgostirea, toate ne spun altceva. Tot ce te scoate din rutina vieţii tale „reale” îţi arată că, trăind fără reflecţie despre tine însuţi, te duci de fapt în jos pe un tobogan de senzaţii, satisfacţii, imagini, bîrfe, obiecte, minciună şi strălucire, tot mai departe de nucleul viu al fiinţei tale. Eşti un simplu consumator care se consumă în primul rînd pe el însuşi. Şi vei rămîne mereu aşa dacă viaţa nu se hotărăşte o dată să te dea cu capul de pragul de sus”. (Mircea Cărtărescu – „De ce iubim femeile”). „Preşedintele a fost rugat să comenteze atacurile actriţei Brigitte Bardot la adresa sa, în problema eutanasierii cîinilor maidanezi. „Cred că e vorba de doamna aceea care era foarte frumoasă în timpul regilor Franţei”, a răspuns Traian Băsescu”. (Presa). Gentil, marinarul, nimic de zis!

Studiile ne arată că bărbaţii care îşi sărută soţiile dimineaţa trăiesc cu cinci ani mai mult decît aceia care nu fac acest lucru. Explicaţia este dată, în esenţa, de diminuarea stresului. Un sărut mediu are ca efect arderea a pînă la trei calorii, în timp ce un sărut pasional poate arde pînă la 26 de calorii. Mai mult: un sărut pasional ridică atît de mult pulsul (pînă la 100 de bătăi de inimă pe minut) şi are ca efect eliberarea unei cantităţi atît de ridicate de hormoni, încît scurtează speranţa de viaţă cu aproape un minut. Aşadar, dacă vreţi să nu le transformaţi în „văduva veselă”, pupaţi-vă nevestele, dar cu moderaţie (dacă mai era nevoie să o spun!?).

Curiozitate : există o ştiinţă care studiază sărutul. Iar această ştiinţă se numeşte filematologie. În acelaşi context, o glumă. Amantul încearcă să o consoleze pe proaspăta văduvă sărutînd-o cu foc. – Trebuie să avem puţin respect, se revoltă ea. În seara asta, te rog, încet şi trist şi… pînă la final! „Pe drumeagul din cătun/ Veneau ieri un rus şi-un tun/ Tunul rus/ Şi rusul tun!”. (Inegalabilul Păstorel la intrarea Armatei Roşii în România).Tot regretatul hedonist, privind una dintre numeroasele statui monumentale ale „soldatului sovietic eliberator” ce au urîţit parcurile multora din oraşele noastre decenii la rînd: „Soldat rus, soldat rus/ Te-au ridicat atît de sus,/ Ca să te vadă popoarele…/ Sau fiindcă-ţi put picioarele?”. Şi, în final… „Femeile strică toate poveştile frumoase de dragoste, dorind ca dragostea să fie veşnică”. (O. Wilde).

 

 

 

 

Fiţi sociabili!