Nu doar chitara lui Jimi

Sîmbătă, 1 august, după cum ne informează site-ul revistei Rolling Stone, s-a vîndut la o licitație ținută de Casa GWS din Statele Unite una din chitarele lui Jimi Hendrix. E vorba de o chitară (e treaba dumneavoastră dacă nu credeți!)… japoneză! Cunoscută sub denumirea de „sunburst”, piesa respectivă fusese preevaluată la aproximativ 55.000 de dolari, dar în cursul licitației a ajuns să se vîndă de aproape patru ori mai scump, adică pentru suma de 216.000 de dolari. Pentru o chitară pe care a ținut-o în mînă Jimi Hendrix, chiar nu mi se pare mult.

Ei, hai să vă spun cum am atins și eu nu una, ci… două chitare de-ale genialului, fenomenalului, uriașului Jimi. Pe prima, în ordine cronologică, am pus mîna în 1992, la Clubul Marqueedin Soho, Londra, aia fiind prima chitară cu care a cîntat Hendrix în Anglia. Era fixată pe un perete în interiorul clubului, iar stăpînul locului (directorul clubului, patronul sau ce-o fi fost el…) m-a invitat să o ating. Trebuie spus că eram într-o vizită în afara programului și că aveam în piept ecusonul de la BBC, care oricum face impresie.

Cea de-a doua chitară a lui Jimi se afla în posesia incredibilului chitarist Lance Lopez, în 2010, cînd a cîntat la… Thales, în Fălticeni, lucru pe care oameni grei din blues și rock refuză să îl creadă de atunci și pînă în ziua de azi! Ei bine, lui Lance i-am luat un interviu de vreo oră pentru Plus TV, iar în timpul înregistrării mi-a povestit cum cîștigase el concursul de chitară organizat de Fundația Jimi Hendrix, premiul fiind chiar o chitară de-a lui Jimi. Nu l-am lăsat pînă cînd n-a scos-o din bagaj și mi-a pus-o în brațe, iar apoi a și cîntat cîteva piese cu ea în concertul de acolo. La licitația despre care vorbeam, s-au mai vîndut și alte chestii, precum un inel de-al lui Elvis Presley din aur de 14 Karate (22.500$), o pereche de ghete purpurii de-ale lui Prince (13.000$) și o geacă de piele a lui Michael Jackson, cu 20.000$.

Dacă vă țin nervii și buzunarele, următoarea licitație are loc pe 9 septembrie (înscrierile au fost pînă pe 14 august), iar printre obiectele scoase la vînzare se numără chitare semnate de Carlos Santana, Robert Plant (!), Eric Clapton și Billy Gibbons. Și pe ei toți i-am văzut în concert, ceea ce mă face de-a dreptul fericit.

Fiţi sociabili!