Noroc sau știință? Sau altceva?

Cînd admirăm cîte un mare campion, căutăm ca la fiecare nouă victorie a sa să descoperim care sînt calitățile care fac diferența între el și adversari. Cel mai adesea scoatem în evidență tehnica, forța, inspirația de moment sau imaginația, atunci cînd realizările sînt deosebite.

Bunăoară la unul ca Ronaldo, în nenumărate situații am admirat fie viteza excepțională, fie șutul de o forță nebună ori lovitura de cap la care de regulă mingea pare șutată din voleu! Toate astea se bazează, desigur, pe niște calități native de excepție, cultivate și îmbunătățite prin antrenamente numeroase și intense, marea performanță fiind vecină cu munca în mină în privința efortului necesar spre a o atinge. Uitați-vă, de pildă, la Nadal sau la Simona Halep: are cineva senzația că au ajuns la nivelul la care se află chiulind de la antrenamente? Sau dimpotrivă: că au muncit mii și mii de ore?

Lăsînd retorica la o parte, trebuie să luăm în calcul și alte elemente pe lîngă știința în specialitate fiind necesară, adesea, și o doză considerabilă de noroc. Cu mențiunea că acesta, norocul, e infinit mai vizibil și mai eficient tot la marii campioni, nu la amărășteni, deoarece dacă ai doar noroc și nu și știință, nu poți trece de faza amatorismului.

Săptămînă trecută, cel mai bun și mai spectaculos jucător din istoria snooker-ului, Ronnie O’Sullivan, a cîștigat un turneu important, după ce în finală a fost condus spre final cu un frame, 9 – 8, adversarul avînd nevoie de încă un frame spre a cîștiga. Celălalt era aproape gata, mai avînd nevoie de o bilă. Pe care, dintr-o poziție excelentă, a ratat-o. Ronnie, care își luase gîndul de la victorie, conform obiceiului său, se scobea în nas! A revenit la masă oarecum nedumerit, a cîștigat, a egalat. La 9 – 9, adversarul era la bile, avea o lovitură ușoară, a executat-o perfect, dar apoi a mai intrat o bilă într-un buzunar. Fault și, desigur, rîndul lui Ronnie, care se scobea în nas! A intrat, a cîștigat frame-ul, meciul, trofeul și căruța de bani. A doua zi, adversarul său a pierdut în turul I într-un alt turneu, la… nimeni! Fiindcă după așa o chestie nu-ți poți reveni. Iar Ronnie a declarat că în toată cariera lui n-a avut niciodată asemenea baftă, pe care nu și-o poate explica. Nici noi, cei care-l iubim și care l-am văzut lovit de ghinion de sute, poate mii, de ori.

Fiţi sociabili!