Noi, preşedintele (III)

Reporter: Nu vă supăraţi, fiindcă vă văd destul de supărat, ca să nu spun cătrănit…

Politician: Nu mă supăr. Spune ce ai de spus sau întreabă ce ai de întrebat. Fără supărare.

Reporter: Aş vrea să vă rog să faceţi o paralelă între două situaţii la zi, cum ar veni în limbajul nostru comun. Eu la zi cu ştirile proaspete şi dumneavoastră la zi cu politica guvernamentală proaspătă.

Politician: Spune, nu te sfii. Întreabă ce vrei.

Reporter: Aş dori să faceţi o paralelă între situaţia de la Preuteşti şi situaţia de la Bucureşti.

Politician: Care situaţie de la Preuteşti?

Reporter: Situaţia cu primarul şi cu cetăţeanul localnic.

Politician: N-am cunoştinţă despre această situaţie. Vrei să-mi spui tu care-i situaţia?

Reporter: Situaţia este că Ion Vasiliu, primarul comunei Preuteşti, a fost bătut de un localnic.

Politician: M-am prins. Paralela este că tot aşa, la Bucureşti, Ludovic Orban a bătut-o pe Viorica Dăncilă. Politic vorbind, ca să nu se înţeleagă greşit.

Reporter: Fiindcă ţin la acurateţe şi la deontologie, vă mai aduc cîteva precizări necesare. Şi nu-i nevoie să vă repeziţi cu paralela între Orban şi Dăncilă, fiindcă incidentul de la Preuteşti s-a petrecut abia ieri, în jurul orei 11.00, după votul din Parlament, în timp ce primarul se afla la şcoala din Leucuşeşti, acolo unde urmărea evoluţia lucrărilor de renovare a unităţii de învăţămînt.

Politician:  Tu de fapt vrei să spui sau să sugerezi că Iohannis va intra în turul doi cu Viorica Dăncilă? Să-ţi fie ruşine!

Reporter: Eu nu vreau să spun sau să sugerez nimic în acest sens electoral, fiindcă nu ştiu şi nu mă pricep. Dar vă întreb şi eu ca prostul: de ce n-a fost nici o dezbatere în această campanie electorală?

Politician: Ce dezbatere să mai fie, dacă tot Iohannis iese preşedinte?

Reporter: Văd că vreţi să mă abateţi de la subiectul interviului şi de aceea revin cu precizarea că bărbatul care aflase de prezenţa primarului în şcoală a venit special pentru a-l întîlni.

Politician: Pentru ce să-l întîlnească?

Reporter: Pentru a-i reproşa lui Ion Vasiliu că nu i-a tras apă curentă în gospodărie şi imediat l-a lovit puternic cu pumnul în zona feţei.

Politician: Ştiu că te referi de fapt la Ludovic Orban şi nu-i frumos să sugerezi asemenea paralele. Dar să ştii că Ludovic Orban cînd a intrat noaptea în Guvern a găsit visteria goală. Şi nu a lovit pe nimeni cu pumnul în zona feţei, pentru că la Guvern nu se afla nimeni.

Reporter: Întrebarea care se pune este ce căuta Ludovic Orban noaptea în Guvernul lui şi de ce s-a dus direct la visterie şi nu s-a dus în altă parte? De pildă, la învăţămînt, la cultură, la transporturi, la fonduri europene?

Politician: Ai spus Guvernul lui? Aici greşeşti fără noimă. În primul rînd, fiindcă Guvernul nu-i al lui Orban, ci al lui Iohannis. În al doilea rînd, visteria era goală şi asta trebuia comunicat populaţiei, ca să se ştie la opinia publică.

Reporter: Staţi aşa, nu mă aburiţi cu subiecte colaterale, în detrimentul corectei informări a cititorilor noştri. Eu insist să faceţi paralela între aceste situaţii la zi, aşa cum aţi promis.

Politician: Ce-am promis? Eu n-am promis nimic. Doar am zis că nu vor scădea pensiile şi salariile. Vrei să sugerezi cumva că Klaus Iohannis i-a reproşat lui Ludovic Orban că nu i-a tras apă curentă în gospodărie şi imediat l-a lovit puternic cu pumnul în zona feţei?

Reporter: N-aţi înţeles nimic din întrebare şi continuaţi să-mi răspundeţi aiurea. Şi ca să vă aduc cu picioarele în realitatea imediată, vă mai spun că, imediat, agresorul s-a urcat în maşina cu care venise şi a plecat de la faţa locului. Iar primarul a sunat la 112 şi a solicitat sprijinul Poliţiei. Iar oamenii legii au reuşit să-l prindă rapid pe agresor şi au tras pe dreapta maşina condusă de acesta.

Politician: Nu s-a întîmplat aşa cum zici tu. În realitate, Ludovic Orban a bătut-o pe Viorica Dăncilă şi i-a luat Guvernul şi l-a tras pe dreapta. Politic vorbind, ca să nu se înţeleagă greşit.

L-a preluat Guvernul pentru Iohannis, ca să fu mai exact. Şi îţi repet, ca să-ţi intre bine în cap: politic vorbind, ca să nu se înţeleagă greşit.

Reporter: Şi atunci cine a sunat la 112? Cine s-a urcat în maşina cu care venise şi a plecat de la faţa locului?

Politician: De maşină nu ştiu, nici cine s-a urcat într-însa nu ştiu. La 112 a sunat cineva din Caracal, iar de la faţa locului a plecat Viorica Dăncilă.

Reporter: Şi ca să continuăm paralela, vă mai semnalez că la testarea cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă o valoare dublă în sînge.

Politician: Şi cu cine vrei să-ţi fac paralela?

Reporter: Cu cele două situaţii: cu situaţia de la Bucureşti şi cu situaţia de la Preuteşti.

Politician: Bine, m-am prins ce vrei tu de fapt de la mine.

Reporter: Mă bucur. Pot să notez?

Politician: Notează aşa: la Preuteşti o fi cum o fi, că-i la ţară, la voi. La Bucureşti, în schimb, a rezultat o valoare dublă la sută pentru Iohannis.

Fiţi sociabili!