Noi, preşedintele (II)

Reporter: Cum am mai întrebat şi săptămîna trecută, vreau să aflu pentru cititorii noştri ce veţi face pentru cetăţenii acestei ţări după ce va fi învestit Guvernul Orban şi aşa mai departe. Şi, în plus, ce va face pentru popor candidatul dumneavoastră la preşedinţie pe care îl susţineţi în teritoriu?

Politician: Te cunosc eu! Tot aşa l-ai întrebat şi pe colegul meu de minoritate parlamentară, săptămîna trecută. Şi deci tot aşa îţi răspund: vrei promisiuni electorale sau promisiuni normale?

Reporter: Tot aşa vreau, ca săptămîna trecută: vreau şi aşa, şi aşa, dacă puteţi şi dacă sînteţi aşa de amabil.

Politician: Şi eu, la rîndul meu, te întreb, ca şi colegul meu de săptămîna trecută: cu care vrei să încep, în definitiv?

Reporter: Ca să nu mă repet şi dat fiind că ne aflăm deja în campania electorală, vă rog să faceţi în definitiv cîteva promisiuni în acest sens convenit mai înainte.

Politician: Primul meu obiectiv, ca să zic aşa, fiind şi membru în Comisia pentru agricultură şi silvicultură, am depus mai multe amendamente la proiectul de Lege 221/2017 pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013.

Reporter: Aşadar daţi amendamente la o lege care promite o viaţă mai bună pentru popor. Am înţeles bine?

Politician: Ai înţeles aşa şi aşa. De fapt eu am vrut să spun că atît Parlamentul cît şi preşedintele meu vrea ca modificările aduse Legii apiculturii să necesite o implicare largă a apicultorilor din toate regiunile ţării.

Reporter: Apicultura este un fel de agricultură sau un fel de cultură? Aş vrea să vă referiţi mai precis. Fiindcă uitaţi-vă cît tărăboi s-a iscat pe această temă în opina publică şi în comisiile parlamentare cu privire la nominalizarea ministrului nostru al culturii Bogdan Gheorgiu de pe meleagurile noastre.

Politician: Apicultura este, în opinia candidatului nostru la alegerile prezidenţiale, atît o formă de agricultură cît şi o formă de cultură, fiindcă candidatul nostru nu face discriminări şi vrea organizarea de alegeri anticipate şi fără penali în funcţii publice.

Reporter: Dar electoratul dumneavoastră apicol din teritoriu ce părere are despre această activitate de depunere de amendamente?

Politician:  Mai întîi vreau să mă refer la un lucru extrem de important şi anume la faptul că România are apicultori de mare calitate şi datorită acestui fapt ţara noastră se află pe locul IV în UE (şi pe locul 14 mondial) la producţia şi exportul de miere. În 2015 ne-am situat pe primul loc în Europa cu o producţie de 35 de mii de tone.

Reporter: Asta vrea să spună că prezidenţiabilul dumneavoastră Dan Barna va intra în turul doi pe România şi în turul IV pe Uniunea Europeană?

Politician: Asta preconizăm noi. Şi de asta insistăm să fie fără penali în funcţii publice.

Reporter: Candidatul dumneavoastră consideră că funcţia de preşedinte al ţării nu este o funcţie publică?

Politician: Nu ştiu la ce te referi sau ce vrei să insinuezi, dar vreau să adaug, ca să-ţi fie foarte clar, că de peste un an am discuţii cu apicultorii suceveni, bistriţeni şi din alte judeţe din ţară. Iar faptul că acest proiect este tergiversat de peste doi ani ne arată că Guvernul şi Parlamentul nu doresc să rezolve problema etichetării şi controlului calităţii produselor apicole, precum şi a sancţionării celor care încalcă legislaţia în domeniu.

Reporter: La care guvern vă referiţi? La Guvernul Dăncilă sau la Guvernul Orban?

Politician: Asta nu-i o întrebare deşteaptă sau inteligentă. Pune altă întrebare, dacă nu vrei să mă supăr pe tine.

Reporter: Mă scuzaţi, reformulez: la care guvern vă referiţi? La Guvernul Dăncilă sau la Guvernul Orban?

Politician: Aşa mai vii de-acasă, iar răspunsul meu trebuie să se lase aşteptat.

Reporter: Pînă cînd?

Politician: Pînă cînd nu vor mai exista penali în funcţii publice şi fără îndoială este nevoie să promovăm şi să susţinem cu bună credinţă un grad ridicat de informare şi conştientizare, precum şi să stimulăm în mod constructiv reglementarea relaţiilor apicultor-apicultor, apicultor-stat, apicultor-vecini, apicultori-marii cultivatori.

Reporter: Şi dacă, dintr-o regretabilă nebăgare de seamă vreo albină rătăcită în acest spaţiu aruncat în haos de Guvernul Dăncilă îl înţeapă pe candidatul dumneavoastră la prezidenţiale Dan Barna şi dumnealui n-o să mai poată intra în turul doi?

Politician: Tocmai pentru a preveni asta, fiind membru în Comisia pentru agricultură şi silvicultură, am depus mai multe amendamente la proiectul de Lege 221/2017 pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr. 383/2013.

Fiindcă numai aşa putem asigura reprezentativitatea majorităţii producătorilor locali, pentru a înlătura orice suspiciune privind favorizarea doar a unor grupuri de interese din Guvernul Dăncilă şi a preveni orice înţepătură asupra candidatului nostru. Fiindcă candidatul nostru nu face discriminări şi vrea organizarea de alegeri anticipate şi fără penali în funcţii publice.

Fiţi sociabili!