Noi, preşedintele (I)

Reporter: Pentru început, vreau să aflu pentru cititorii noştri ce veţi face pentru cetăţenii acestei ţări după ce va fi învestit Guvernul Orban şi aşa mai departe.

Politician: Vrei promisiuni electorale sau promisiuni normale?

Reporter: Vreau şi aşa, şi aşa, dacă puteţi şi dacă sînteţi aşa de amabil.

Politician: Cu care vrei să încep în definitiv?

Reporter: Dat fiind că ne aflăm deja în campania electorală, vă rog să faceţi în definitiv cîteva promisiuni în acest sens.

Politician: Primul meu obiectiv este reforma constituţională pentru ca rolul preşedintelui să fie mult mai activ în soluţionarea crizelor politice din România, precum cea din prezent şi din viitor.

Reporter: Vă puteţi referi mai concret ce veţi face pentru cetăţenii acestei ţări sau nu vă puteţi referi deocamdată?

Politician: Ba mă pot referi şi deci am să mă refer la Fără Penali în funcţii publice care am ajuns aici pentru că a ajuns să fie firesc să avem penali în funcţii publice.

Reporter: Şi acest lucru cum va schimba în bine viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri?

Politician: Chestia este că consecinţa o vedem în plecarea tinerilor peste hotare, fiindcă ei aleg să plece pentru că nu mai văd o direcţie sănătoasă a ţării noastre.

Reporter: Şi care ar fi direcţia sănătoasă a ţării noastre?

Politician:  Educaţia, reformarea sistemului de sănătate şi investiţiile în infrastructură pentru a lega regiunile istorice din România prin autostrăzi.

Reporter: Mai uşor cu promisiunile pe scări, că m-aţi derutat. Vreţi să le luăm pe rînd şi mai cătinel?

Politician: Le luăm pe rînd, cum vrei tu. Pînă la finalul mandatului meu de preşedinte, educaţia va primi 6% din PIB. Voi întoarce în Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigură suficient de mulţi bani pentru Educaţie sau mecanisme prin care finanţarea per elev nu reduce disparităţile de acces şi calitate a educaţiei, nu să le adîncească, aşa cum se întîmplă în prezent.

Reporter: Desigur, elevii se vor bucura de această promisiune. Dar părinţii lor ce vor spune?

Politician: Părinţii lor vor beneficia desigur de o nouă Lege a sănătăţii, pentru ca prevenţia şi medicina de familie să fie principalele linii de interacţiune a cetăţeanului cu sistemul medical.

Reporter: Credeţi că în prezent sănătatea părinţilor este zdruncinată sau în pericol de a fi zdruncinată din cauză că nu există o nouă Lege a sănătăţii?

Politician: Actuala Lege a sănătăţii este depăşită. În privinţa infrastructurii trebuie să începem investiţiile şi să facem autostrăzi. Obiectivul meu este să legăm toate regiunile istorice ale României prin autostrăzi. Ceea ce s-a întîmplat pînă acum nu mai poate continua.

Reporter: Mulţumesc pentru aceste promisiuni electorale. Puteţi face acum şi nişte promisiuni normale?

Politician: Acuma n-am timp, dar promit la toţi cetăţenii că, la următorul scrutin, lucrurile vor fi mult mai bine organizate în secţiile de vot din diaspora.

Reporter: Dacă nu aveţi timp, poate are timp domnul preşedinte în exerciţiu să facă dumnealui nişte promisiuni normale. Aveţi timp, domnule preşedinte?

Politician: Am şi timp, dar am şi promisiunea fermă de la doamna ministru al afacerilor externe că lucrurile vor fi mult, mult mai bine organizate de această dată în secţiile de vot din diaspora. Sper să fie aşa, pentru că altfel s-ar crea impresia în diasporă că nu se poate vota şi ar fi foarte păcat. Sînt voturi extrem de importante, orice vot e important.

Reporter: Care sînt importante? Voturile pentru dumneavoastră sau voturile pentru candidatul de mai înainte, care şi-a expus în public promisiunile sale electorale proprii?

Politician: Pe scurt, m-aş bucura foarte mult dacă mulţi români din diaspora ar alege să revină acasă.

Reporter: De ce să se întoarcă acasă, dacă vă pot vota foarte simplu din străinătate?

Politician: Pentru că este ţara noastră, este patria noastră. Ştiu că foarte mulţi au plecat fiindcă nu s-au mai descurcat în ţară sau au fost persecutaţi politic în timpul regimului comunist. Dar foarte mulţi români au plecat şi după Revoluţie, nemulţumiţi fiind de evoluţia lucrurilor în România.

Reporter: Această evoluţie de după Revoluţie vă include şi pe dumneavoastră?

Politician: Unii au plecat probabil fiindcă acasă nu şi-au găsit de lucru sau nu şi-au găsit de lucru ce şi-au dorit. Potrivit unor statistici peste 4 milioane de români trăiesc în afara ţării, o diasporă foarte mare. Este un potenţial enorm şi pentru România.

Reporter: Eu v-am întrebat altceva. Pentru românii din ţară ce promisiuni normale aveţi?

Politician: Dacă o bună parte dintre românii care au plecat din varii motive s-ar întoarce în ţară, ar fi o enormă bogăţie pentru România. Oameni care sînt bine calificaţi, oameni care cunosc lumea şi ar fi o evoluţie senzaţional de pozitivă pentru noi.

Reporter: Pentru care noi?

Politician: Pentru noi, preşedintele.

Fiţi sociabili!