Noaptea şobolanilor

Reporter: V-aţi sustras puţin de la guvernarea ţării prin parlament şi aţi ajuns acasă pe meleaguri natale alături de domnul Ponta de la fosta guvernare. Înţeleg de aici că domnul Ponta nu vă consideră nici baron, nici şobolan. Dumneavoastră cum vă consideraţi personal şi confidenţial?

Politician: Nici eu nu mă consider, deşi am diferite considerente la purtător şi multă experienţă de pesedist şobolan în zona de nord a ţării.

Reporter: Este adevărat că nu v-aţi gîndit niciodată să vă transformaţi în şobolan de partid? Circulă aşa o informaţie pe surse…

Politician: Dacă cineva mi-ar fi spus acum cîteva luni că voi face acest pas de şobolan, i-aş fi răspuns că nu se va întîmpla niciodată. Dar niciodată să nu spui niciodată, vorba unui mare şef de la deratizare.

Reporter: Totuşi, cum de v-aţi răzgîndit şi aţi făcut acest mare pas ca un adevărat salt de şobolan în arena politică românească?

Politician: Am luat această decizie şi pentru că la Suceava există o situaţie particulară în care toată lumea este la putere, PNL, PSD sau ALDE şi nimeni nu e în opoziţie ca şobolan.

Reporter: Cînd aţi făcut saltul ăsta de şobolan în arena politică, ce sentimente v-au străbătut?

Politician: Am făcut acest salt de şobolan din PSD cu sentimentul datoriei făcute faţă de acest partid. Cariera mea este oarecum similară cu cea a lui Victor Ponta.

Reporter: Cînd faceţi această asemănare vă referiţi la cariera de baron sau la cea de şobolan a lui Victor Ponta? Sau la cariera lui de penal?

Politician: Eu deocamdată nu sînt penal, nu am reuşit nici măcar să fiu baron local sau şobolan. Cu toate că puteam să fiu şi baron, şi şobolan şef, şi penal. Şi vă spun cu siguranţă că în 2012 puteam să cer unor şobolani să meargă pe sîrmă şi cu capul jos. Şi mergeau pentru că erau obişnuiţi. Dar nu am făcut-o pentru că eu cred în altceva. Cred într-o clasă politică deschisă, europeană, cu penali precum Victor Ponta şi precum cei pe care o să-i vedeţi în curînd în echipa noastră de şobolani.

Reporter: Ne puteţi dezvălui pe cine o să vedem în echipa dumneavoastră de şobolani?

Politician: Prea repede să-ţi spun aceste dezvăluiri, dar niciodată să nu spui niciodată, vorba unui mare şef de la deratizare.

Reporter: Pe mîna cui o să lăsaţi bunătate de partid PSD la Suceava?

Politician: Nu-ţi fă griji, că partidul rămîne pe mîini bune, cu actualul preşedinte interimar, senatorul baron Ioan Stan, despre care spun răspicat că cel mai probabil va fi ales preşedinte de şobolani, şi cu preşedintele executiv local de baroni Gavril Mîrza, care şi dînsul poartă în raniţă bastonul de şobolan.

 

Reporter: Cum s-a gîndit domnu Ponta să fie prezent la Suceava?

Politician: Dumnealui a ţinut să fie prezent la Suceava pentru lansarea noului proiect Pro România, deoarece tot din judeţul Suceava, în anul 2002, şi-a început cariera politică de penal. Ponta a spus că după trei ani în care a trebuit să răspundă unor acuzaţii, în momentul de faţă nu mai este penal, a redevenit un şobolan bun, motiv pentru care vrea să continue lucrurile lăsate neterminate în 2015. Ştii cum a zis? Că mi-e dor să-l citez.

Reporter: Cum a zis? Citaţi-l, vă rog, în exclusivitate.

Politician: „Din motive care ţin de conducerea PSD nu mai sunt membru al PSD, dar eu rămîn pro-şobolani. Sînt doar anti-Dragnea. Noul proiect politic pe care l-am iniţiat, Pro România, vrea să fie o alternativă pentru toţi şobolanii ca mine, şi anume cei care au votat PSD şi sînt dezamăgiţi de ceea ce se întîmplă. Cei care au considerat că PSD a avut cele mai bune guverne, Năstase şi Ponta, şi acum are cel mai hazliu Guvern de penali”.

Reporter: Aţi citat perfect, ca la carte. Acuma îmi daţi voie şi mie să vă citez ceva de la Dragnea, ca să mi-o luaţi în nume de rău?

Politician: Citează sănătos, după pofta inimii, vorba unui mare şef de la deratizare.

Reporter: Iată ce vă citez: „Nu vor reuşi să ia oameni din PSD, este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, pînă la urmă nu se dărîmă casa de la un şobolan sau doi şobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strînge voturi pentru a trece moţiunea de cenzură, dar eu vreau să punctez încă o dată. Miza finală nu este guvernarea, sînt dispuşi să sacrifice orice, inclusiv stabilitatea României, pentru ca acele legi să nu fie aprobate”.

Politician: Şi ce-i cu asta?

Reporter: Vreau să ştiu la ce se referă, mai precis, care legi, care case, care moţiuni, care guvernare. Mă puteţi lămuri dumneavoastră în calitate de cel mai nou şobolan local? Se referă cumva şi la casa ambasadei de la Ierusalim? Se referă cumva şi la plîngerea penală a lui Orban? Că-s derutat cum n-am mai fost niciodată.

Politician: Uite ce-i, ca să te lămureşti pe deplin: Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea plîngerii depuse de Ludovic Orban contra premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD Liviu Dragnea structurii de parchet competente, respectiv DIICOT. Sesizarea liderului PNL vizează posibilitatea încălcării Constituţiei prin semnarea memorandumului adoptat de Guvern, cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Totodată, este sesizat faptul că preşedintele nu a fost informat, premierul Viorica Dăncilă fiind acuzată de liberal de înaltă trădare. Dar pe noi de la Pro România nu ne interesează. Noi îi lăsăm să-şi rupă gîtul.

Reporter: Mie mi se pare ceva de noaptea minţii de şobolan tot ce-mi povestiţi.

Politician: Mie mi se pare de Noaptea Muzeelor.

Fiţi sociabili!