Nea Ion, japonezu’

De prin Asia, mai exact de la japonezi și chinezi provine bazaconia aia cu înțelepciunea care vine odată cu vîrsta. Conform acestei teorii, cu cît încărunțești și te lasă toate alea, cu atît ești mai deștept și mai capabil să îi conduci pe ceilalți, bineînțeles dacă ești totodată în stare să treci peste propriile probleme care vin, culmea!, tot odată cu vîrsta. În principiu, mai ales la cap. Fiindcă fiecare dintre noi nu se poate să nu fi văzut, adesea în propria familie, feluriți bătrîni de ambele sexe care par complet desprinși de realitate, care nu se mai pot aduna nici cît să priceapă o chestie simplă, care uită de la mînă pîn’ la gură fel de fel de chestii. În asemenea condiții, evident că vîrsta înaintată aduce, în loc de înțelepciunea evocată, ba o scleroză, ba nițică senilitate, ba fel de fel de psihoze.

Cum ziceam, prin Japonia, consiliile de administrație ale celor mai mari și mai tari companii de toate felurile, de la electronice pînă la automobile și de la motociclete pînă la vapoare, au în vîrful suprem cîte un înțelept care se apropie de suta de ani sau chiar o bate. Performanțele economice vorbesc de la sine despre competența și înțelepciunea acestora.

În partea astalaltă de lume, cum apuci să treci de 50, deja se găsește o mînă de frustrați care să te ia drept fosilă și să-ți sugereze să te cari: fie la pensie, fie… de tot! Culmea e că adesea chiar au dreptate, românul nefiind tocmai obișnuit cu munca pînă la adînci bătrînețe, nici cu perfecționarea continuă, indiferent de vîrstă.

Săptămîna trecută, la puțin timp după ce împlinise 80 de ani, Ion Țiriac a fost ales în fruntea Federației Române de Tenis. Dl. Țiriac nu pare, la cei 80 de ani, ca de 80. El se mișcă de parcă avea 80 încă de la 30, cînd cîștiga Roland Garros-ul la dublu. Acum se mișcă precum la 172. Cît privește înțelepciunea, aici da: cu siguranță că pe la 114 – 115 o să-i vină și asta, că pînă acum n-am observat-o…

Fiţi sociabili!