Monica Terteliu

„Hepatita C este asimptomatică, nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, însă afectează cu timpul funcțiile ficatului și degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficiență hepatică și poate duce la deces. Boala se manifestă prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, greață sau icter ușor. Hepatita C este o boală care se transmite de la o persoană la alta prin contaminarea cu sîngele infectat (…)”.

Mesajul a fost transmis în timpul unei conferinţe de presă de șefa secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava, Monica Terteliu.

Poate că după citirea acestui mesaj sucevenii vor profita de faptul că la ambulatoriul Secției de Boli Infecțioase, persoanele cu vîrsta de peste 40 de ani își pot efectua gratuit teste rapide pentru depistarea hepatitei C. Monica Terteliu a arătat că testele se fac zilnic, de luni pînă vineri, în intervalul orar 08.00-15.00, dintr-o picătură de sînge luată din deget. Rezultatul se obține în aproximativ cinci minute, iar în cazul în care acesta este pozitiv pacientul este orientat spre teste suplimentare și începerea tratamentului.

Testarea rapidă gratuită a început cu personalul din spital și cu persoane care s-au adresat Secției de Boli infecțioase. Din aproape 100 de persoane testate, doar una a fost descoperită pozitivă. Spitalul de Urgență Suceava a primit 5.000 de teste rapide. De la momentul transmiterii mesajului, adică de joi, 20 februarie, au trecut cîteva zile, dar trebuie să mai fi rămas cîteva mii de teste. Aşa că se poate încerca.

Fiţi sociabili!