Molecula bucovineană

Reporter: Ați aflat deja, desigur, că fostul şef al Direcţiei de Protecţie Internă din Ministerul de Interne Gelu Oltean a fost arestat pentru 30 de zile, într-un dosar de trafic de droguri de mare risc.

Politician: Nu am aflat și nici nu mă interesează să aflu. Niște drogați pesediști, dacă-mi dai voie să-mi dau cu părerea.

Reporter: Ca să vă dezmint această părere, vă mai dau cîteva amănunte, poate vă reveniți la memorie și la interes: același număr de zile de arest a fost dispus și în cazul iubitei sale Vanessa Youness, fondatoarea unei clinici de wellness de lîngă București, și al cetățeanului englez Thomas Lishman.

Politician: Nu știu nici de cucoana asta și nici nu mă interesează. Și pe urmă, noi n-avem treabă cu clinicile de lîngă București, fiindcă noi avem spitalul nostru județean care a devenit primul pe județ de cînd învestește în el domnul președinte Flutur.

Reporter: Ca să continui pe această cale, vă mai aduc la cunoștință că Oltean ar fi organizat, împreună cu Vanessa Youness, ședințe de șamanism la clinica acesteia unde folosea un drog halucinogen.

Politician: La noi la județ nu se organizează niciodată ședințe de șamanism. La noi se organizează numai ședințe de consiliu local și ședințe de consiliu județean. Deci, nu-i cazul la noi.

Reporter: Iertați-mă că insist, dar despre Oltean se știa de multă vreme că a apucat-o pe calea șamanismului după ce descoperise prin Brazilia un vraci care îl slăbise la trup, îi regenerase potența sexuală și îi insuflase alte principii de viață.

Politician: De ce tot insiști? Unde vrei să ajungi cu insinuările astea?

Reporter: Nu vreau să ajung, dar întreb și eu, din lipsă se subiecte de senzație. Fiindcă drogul folosit de cei trei vraci se numește dimetiltriptamină și este considerat cel mai puternic drog psihedelic.

Politician: Și ce-i cu asta?

Reporter: De fapt, întreb pe cale de consecință, care-i cel mai puternic drog folosit la noi, în Bucovina?

Politician:  Ar trebui să știi deja că cel mai puternic drog psihedelic din Bucovina este afinata.

Reporter: Știam eu ceva, dar nu cred că afinata este un drog psihedelic adevărat. Fiindcă Gelu Oltean zice că Ayahuasca este un tratament de purificare a sufletului, a minții și a corpului, care schimbă pe oricine, și nu oricine are curajul să treacă prin asta. Ceea ce afinata bucovineană nu cred că poate face.

Politician: Te contrazic și-ți dau doar un exemplu sau două, chiar din ziar de la voi: momentele de petrecere cu ocazia trecerii în noul an au adus şi două cumplite accidente rutiere în judeţul nostru, un tînăr în vîrstă de 25 de ani şi o femeie de 36 de ani fiind omorîţi de maşini în timp ce sărbătoreau trecerea în 2020.

Reporter: Dar DMT, supranumit „molecula spiritului”, este substanţa pe care cercetătorii o studiază de 70 de ani, pentru a-i înţelege efectul. Drogul conţine Ayahuasca, un amestec șamanic folosit în anumite triburi amerindiene din Amazon şi nu numai.

Politician: Unde vrei să bați cu această afirmație plagiată din agențiile de știri de scandal de la noi?

Reporter: Aș vrea să-mi spuneți dacă și afinata bucovineană este supranumită molecula spiritului și de cînd o studiază cercetătorii pentru a-i înțelege efectul.

Politician: Nu știu precis cum mai este supranumită afinata bucovineană, dar cu siguranță că bucovinenii o studiază de două mii de ani pentru a-i înțelege efectul.

Reporter: Puteți să-mi mai dați și alte exemple despre efectul afinatei bucovinene asupra spiritului bucovinean?

Politician: Pot să-ți dau mii și milioane de exemple și am să încep cu ultimele manifestări ale spiritului bucovinean pe multiple planuri.

Reporter: Cum ar fi?

Politician: Pe 31 decembrie, puţin după ora 21.00, un şofer băut şi fără permis, din Şcheia, a lovit o maşină pe Aleea Lalelelor din Suceava. Poliţiştii chemaţi la faţa locului l-au pus pe şoferul în vîrstă de 63 de ani să sufle în fiolă, rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Consultînd baza de date, polițiștii au constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.

Reporter: Ce spune asta despre molecula spiritului bucovinean?

Politician: Da ce crezi că înseamnă 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat?

Reporter: Habar n-am ce înseamnă. Vreți să-mi explicați dumneavoastră?

Politician: Înseamnă de fapt 0,68 mg/l afinată pură în aerul expirat, ceea ce nu-i totuna cu acel amestec șamanic folosit în anumite triburi amerindiene din Amazon. Și vrei să-ți zic una, să mă ții minte?

Reporter: Cum să nu vreau? Vreau și chiar insist.

Politician: Ziceai mai devreme că Oltean a organizat, împreună cu Vanessa Youness, ședințe de șamanism la o clinică de wellness de lîngă București.

Reporter: Așa ziceam. Și ce vreți să spuneți cu asta?

Politician: Vreau să spun că noi sîntem bucovineni mîndri și cu frică de Dumnezeu și deci nu sîntem nici bucureșteni și nici olteni. Și noi cînd avem ceva de organizat organizăm gospodărește adevărate festivaluri folclorice unde tropăiesc mii și mii de bucovineni și nu ne încurcăm cu niște amărîte de ședințe de șamanism oltenesc. Iar asta, să-ți intre bine în cap, se datorește unei molecule adevărate, supranumite „molecula spiritului bucovinean”.

Fiţi sociabili!