Modelul chinezesc nu prinde la Suceava

După ani şi ani de zile de discuţii, în sfîrşit municipalitatea s-a gîndit să mai construiască un pod peste rîul Suceava, cel de-al treilea, după podul de la Iţcani şi cel de la bazar, construite probabil pe vremea lui Apolodor din Damasc. Abia la jumătatea lunii aprilie a acestui an s-a început construcţia podului din zona fostei „Termica”, iar termenul de execuţie este de 16 luni. Primarul Ion Lungu spune că, dacă va da Dumnezeu, construcţia ar putea fi gata mai repede. Asta ar fi o adevărată minune. Vreau să subliniez că podul este unul normal, nu din sticlă.

Îndată se fac 11 ani, dacă nu s-au făcut deja, de cînd au început lucrările la ruta ocolitoare a Sucevei, o şosea lungă de 12 kilometri. Dacă dă Dumnezeu, şoseaua de centură va fi dată spre folosinţă în integralitatea ei luna viitoare. Vreau să subliniez că şoseaua nu este din sticlă.

Pe acest fond, vine următoarea postare a prorectorului universităţii sucevene, Mihai Dimian: „După aglomerația de mașini și oameni din zona Cetății de la Motor Fest, Festivalul Medieval si urmează Rock Castle, nu am nici o îndoială că un pod pietonal (parţial de sticlă) de 700 m din Centrul Sucevei la Statuia lui Ștefan este perfect justificat, ar rezolva multe probleme de trafic și flux uman și ar oferi o legătură naturală între zona centrală și cetate/muzeul satului (fiind, la rîndul lui, un alt punct de atracție al orașului). P.S. Un exemplu din China!”. Textul este însoţit de o fotografie cu un pod din sticlă suspendat din China.

În condiţiile în care lucrările la cel de-al treilea pod abia au început, iar şoseaua de centură încă nu este gata, dar şi ţinînd cont de faptul că Suceava nu are nici o legătură cu proiectanţi şi firme de construcţii din China, să se calculeze în cîţi zeci de ani s-ar putea face podul din sticlă care să lege centrul Sucevei de Cetatea de Scaun. Prorectorul Dimian vede prea multe filme şi este prea interesat de proiectele de dezvoltare din lumea largă. Sau doar îi place să glumească.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM şi radiotop.ro

Fiţi sociabili!