Moarte marii performanțe!

Nu e un secret că în lumea marii performanțe se pătrunde extraordinar de greu și după ani de muncă față de care lucrul în minerit pare distracție. Ați văzut vreodată bătăturile din palmele canotoarelor ori ale gimnastelor, ca să înțelegeți exact despre ce vorbim aici?

Ei bine, într-o lume normală, tot chinul dus pînă la suferința fizică și psihică, toate renunțările, toate privațiunile (obligatorii spre a atinge culmile sportive) sînt apreciate sub toate formele, de la popularizare pe toate canalele posibile și de la o răsplată bănească adesea extrem de consistentă, pînă la acordarea de onoruri la cel mai înalt nivel (titluri onorifice, medalii, decorații, demnități). Într-o lume anormală (aici, primul sinonim perfect care îți vine automat este „românească”!) în loc de onoruri te alegi cu invidie, cu ură, cu sictir și chiar cu șuturi, nu de alta, dar ca să-ți bagi mințile-n cap și să nu mai îndrăznești să ieși din rînd.

Printre beneficiarii unui asemenea tratament „preferențial” se numără, în țara asta prost făcută, cel mai mare (adică cel mai titrat) antrenor din întreaga istorie a sportului. A tuturor sporturilor, ca să n-avem vorbe! Așadar, domnul Octavian Belu are în palmares 16 medalii olimpice de aur și un total de 279 de medalii la Olimpiade, Campionate Mondiale și Campionate Europene. În spiritul celor scrise mai sus, dl. Belu n-a putut deveni președintele Comitetului Olimpic Român, fiindcă s-a găsit un bivol mai cu moț, cu fix 0(zero) realizări și ca sportiv, și ca antrenor.

Dl. Belu, logic, s-a retras din viața publică. Și, desigur, de la lotul de gimnastică. Aaa, ați înțeles unde bat, da? Săptămîna trecută, pentru prima oară în vreo jumătate de secol, România s-a întors de la Europenele de gimnastică cu următorul bilanț: total medalii 0, din care de aur 0, de argint 0 și de bronz, iar ați ghicit!, 0.

Vorba cîntecului parafrazat aici: trăiască zero în care ne-am născut! Sau la care am revenit, ca la mama. Moarte performanței și mai ales celor care încearcă să o producă!

Fiţi sociabili!