Mîrlănia stă cu greii la masă

Preşedintele s-a conformat unei decizii a Justiţiei şi a prezentat scuze  pentru că i-a spus unei deputate că ea „nu merită” să fie violată. Scuzele au fost prezentate săptămîna trecută, dar mîrlănia a fost comisă în 2003, pe vremea cînd preşedintele era deputat şi i-a spus unei colege: „Nu te-aş viola, pentru că nu o meriţi”. În 2014, în cadrul unui interviu, actualul preşedinte a explicat de ce nu ar viola-o pe deputată „Ea nu merită să fie violată, pentru că este foarte urîtă, nu este genul meu, nu aş viola-o niciodată. Nu sînt un violator, însă, dacă aş fi unul, nu aş viola-o, pentru că nu o merită”. Săptămîna trecută, Preşedinţia braziliană a transmis următorul comunicat: „În aplicarea ordinului judiciar, cer public scuze pentru cuvintele mele adresate deputatei federale Maria do Rosario Nunes”. În afară de prezentarea de scuze, Jair Bolsonaro a fost condamnat la plata unei indemnizaţii de 10.000 de reali (circa 2.000 de euro), care să se adauge unei amenzi a cărei valoare nu a fost făcută publică.

Aşadar, căruţa cu mîrlani nu s-a răsturnat numai în România, aceasta împrăştiind mîrlani prin toată lumea, de la un capăt la altul. Rămînînd la noi, trebuie să ne aducem aminte de plăcuţa de înmatriculare bătută în Suedia şi care a făcut carieră în România, despre acestea vorbind cu mult patos şi cu multă admiraţie inclusiv unii dintre cei cotaţi ca fiind intelectuali.

Nu trebuie să-l uităm pe deputatul Mitralieră cu ameninţările lui cu tot, pe doamna care striga „Ciocu’ mic, pentru că acuma sîntem noi la putere” şi nici pe cei care s-au apucat să îmbrîncească în stradă, în plină zi, parlamentari şi judecători.

De dată recentă, există scandalul dintre Gabriela Firea, care şi-a pus mîinile în şold, şi Traian Băsescu, care şi-a propus să fie la fel de bădăran ca pe vremea cînd invita jurnalistele să urce pe masă ori le confisca telefoanele mobile. Aici putem adăuga şi scrîşnelile preşedintelui Klaus Iohannis, care seamănă ură şi incită la violenţă.

Totuşi, în România, nici un deputat nu a ajuns să-i spună unei colege că „nu merită” violată. În România încă nu a ajuns modelul brazilian, dar dacă ar ajunge, oare ar observa cineva? Oare nu cumva în ţara noastră s-a ajuns atît de departe, încît o ieşire mîrlănească tip Bolsonaro ar fi trecută la şi altele?

Din nefericire, lucrurile nu se par să se aşeze, ci par să se degradeze şi mai mult. De ce? Pentru că mîrlănia continuă să stea la masă cu cei aleşi să ne conducă şi cu intelectualii, fără ca vreunul dintre ei să o trimită să cînte altă masă. Din contră, îi fac cinste şi o laudă.

Fiţi sociabili!