Ministru cu repetiţie

În cei 30 de ani de democraţie prost înţeleasă, Suceava a fost trecută la capitolul „şi alte judeţe”. Însă, numai atunci cînd a fost vorba ca Bucureştiul să pună oameni de la noi în guvern, că, în rest, Suceava a fost bună la dat lapte, carne, brînză, ouă, afinată, peşte la cobză şi tot ce mai are judeţul nostru de dat delegaţiilor din ţară şi din străinătate care ne-au vizitat mănăstirile dîndu-şi ochii peste cap de mulţumire. Şi a mai dat Suceava o grămadă de voturi partidelor care au promis în 30 de ani de democraţie prost înţeleasă că dacă vor ajunge la putere atunci ne vor umple butoaiele cu lapte şi miere.

Totuşi, dacă e să fim corecţi, Suceava se numără printre puţinele judeţe care au avut prim ministru. Numai că deputatul sucevean Eugen Bejinariu a fost premier doar două săptămîni, după ce Adrian Năstase îşi dăduse demisia pentru a candida la Preşedinţia România. Pînă atunci, vreme destul de îndelungată, domnul Bejinariu fusese şeful Secretariatului General al Guvernului, adică ministru. Ministru, însă al Agriculturii, a fost şi liderul PNL Suceava de ieri şi de astăzi, Gheorghe Flutur. Timid, timid de tot, au început să-şi facă apariţia şi secretarii de stat de la Suceava, adică un fel de miniştri adjuncţi. Probabil că cei mai mulţi i-a avut Suceava în cele trei guverne succesive ale PSD din ultimii ani, respectiv patru.

Schimbarea de putere a adus un nou ministru sucevean. La propunerea lui Gheorghe Flutur, Bogdan Gheorghiu a fost numit ministru al Culturii. Numai că, vai!, a picat Guvernul Orban la numai cîteva luni de la instalare. Însă, nu-i nimic, pentru că preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban să formeze noul guvern. Iar domnul Orban nu a schimbat nimic în componenţa acestuia. Aşa că domnul Gheorghiu va mai rămîne o tură ministru. Din cîte se observă, noul guvern va pica, pentru a se putea face anticipatele dorite de domnul Iohannis. Pentru asta, însă, va mai trebui să pice un guvern. Care e de presupus că va fi Guvernul Orban III, care e de presupus că va avea aceeaşi componenţă.

Aşadar, Bogdan Gheorghiu va fi ministru de trei ori. Deci, doi miniştri, Eugen Bejinariu şi Gheorghe Flutur, plus trei miniştri, toţi Bogdan Gheorghiu, înseamnă cinci miniştri. Să mai spunem noi, sucevenii, că Bucureştiul nu ne bagă în seamă.

Comentariu difuzat de Radio Top – 104 FM şi radiotop.ro.

Fiţi sociabili!