Ministerul Educației s-a umplut de ridicol și a demonstrat că-i rupt de realitate

Deși acum sînt mai multe cazuri de infectare cu SARS-COV-2 în România față de luna martie, deși nu există încă un vaccin sau un tratament bătut în cuie pentru boala asta nenorocită, iar medicii merg tot pe bîjbîite, Guvernul României a decis să deschidă unitățile de învățămînt pe data de 14 septembrie.

Nu pentru că nu mai puteau să doarmă politicienii de grija copiilor care învățau online și sufereau pentru că duceau dorul interacțiunii fizice, ci pentru că este an electoral, iar părinții copiilor au drept de vot. În plus, cum s-ar fi justificat organizarea alegerilor în pandemie dacă nu se deschideau școlile? Electoratul putea să ajungă la concluzia că dacă-i periculos să mergi la școală, e periculos și să te prezinți la vot.

Ca să nu se spună că nu a făcut absolut nimic pentru elevi și profesori în pandemie, Ministerul Educației a publicat un ghid ca să-i învețe pe copii și pe dascălii lor ce trebuie să facă pentru a nu se îmbolnăvi la școală. Sînt zeci de indicații, de la cît ar trebui să fie distanța între bănci, pe unde trebuie să meargă elevii, pînă la ce trebuie să facă femeia de serviciu.

După ce am lecturat regulamentul, am avut impresia că trăiesc în Absurdistan.

În primul rînd, elevii trebuie să stea stană de piatră în bănci. N-au voie să interacționeze fizic, n-au voie să se joace cu mingea nici la orele de sport, n-au voie să facă schimb de obiecte, trebuie să respecte circuitele de deplasare pe holuri și, evident, să poarte masca de protecție. Pînă și la toaletă trebuie să se deplaseze în grupuri mici, supravegheate de profesori. 

Deși nu sînt baba Vanga, prevăd că în nici o școală din România nu se va întîmpla asta.

Elevii vor interacționa, nu se vor respecta circuitele, și nu, nu se va respecta nici regula cu masca. Și dacă nu mă credeți, uitați-vă pe stradă, pe terase, în mall-uri, în biserici, pe litoralul românesc și o să vedeți exact ce se va întîmpla în școli. Copiii nu sînt altceva decît oglinda adulților.

Cu privire la transportul școlar, elevii ar trebui să respecte distanța de minimum un metru și să poarte măști. Din experiența mea de jurnalist de teren vă spun că, în general, microbuzele folosite pentru transportul elevilor circulă arhipline. Eu nu cred că-n pandemie primarii vor dubla sau tripla cotele de combustibil pentru ca microbuzele să facă mai multe drumuri ca să-i aducă pe copii la școală. Apoi, după fiecare cursă, aceste microbuze vor trebui dezinfectate și aerisite și, din păcate, sînt zeci de școli în județ care n-au suficient personal pentru curățenie.

Regulamentul stabilește și aspecte legate de cazarea în internatele școlare. Cică paturile trebuie să stea la un metru distanță unele de altele. Întreb ce rost are să distanțezi saltelele? Elevii care împart camera vor mînca împreună, vor atinge aceleași suprafețe, vor face schimb de obiecte, se vor bate cu pernele, se vor certa și se vor împăca, se vor îmbrățișa și poate chiar săruta. Da, dacă unul dintre ei va avea SARS-COV-2, fără voia sa, va fi generos și va da mai departe colegilor de cameră.

Singura soluție pentru prevenirea răspîndirii virusului în cămine, pentru o perioadă limitată de timp, ar fi să se condiționeze primirea unui loc de cazare de rezultatul testului COVID-19.

Mai punctez aspectul acesta și gata. Ghidul spune „că la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare pe o perioada de 14 zile, de la data de debut al ultimului caz”. Regula este valabilă și pentru instituțiile academice. Altfel spus, legiuitorul n-a văzut nici o diferență între școala de la Țîmpoceni, care are 15-20 de copii și o singură sală de clasă, și Universitatea „Ștefan cel Mare”, care are un campus uriaș în care învață aproape 10.000 de studenți.

Înțeleg că deschiderea școlilor este o provocare pentru întreaga omenire și că nu există un manual de instrucțiuni care să garanteze succesul, dar citind regulamentul Ministerului Educației am impresia că cei care l-au făcut au uitat cum este să fii copil sau adolescent. Ori sînt rupți de realitate, ori s-au acoperit cu reguli absurde în eventualitatea unui eșec al deschiderii școlilor.

Oana Șlemco

Jurnalist

Fiţi sociabili!