Mihai Iacobescu

Cu ocazia Zilei Pompierilor, istoricul Mihai Iacobescu a primit diploma şi medalia de onoare din partea comandantului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, generalul Ion Burlui. Domnul Burlui a avut şi o explicaţie pentru gestul său, care merită apreciat: „Chiar dacă pe domnul profesor Mihai Iacobescu nu-l vedem în costum de pompier, nu-l vedem în cizme de cauciuc, dar a salvat valorile culturale ale judeţului şi a salvat judeţul şi poporul român prin ceea ce a scris, prin ceea ce a cercetat, prin ceea ce a lăsat şi lasă domnia sa”. Bună argumentaţia şi pe deplin meritate medalia şi diploma pentru „contribuţia adusă la apărarea vieţii, valorilor culturale, materiale şi de mediu din judeţul Suceava”.
Lista instituţiilor care ar trebui să-l premieze pe profesorul universitar doctor Mihai Iacobescu ar trebui să fie mai lungă. Domnul Iacobescu nu a fost doar un eminent şi curajos profesor de istorie la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, dar acesta a fost şi un factor de echilibru în cadrul Frontului Salvării Naţionale Suceava şi în Senatul abia înfiinţat al României. Mihai Iacobescu a avut onoarea de a face parte din restrînsul grup de persoane care a elaborat prima Constituţie postdecembristă a României. Chiar dacă a ieşit la pensie, domnul Iacobescu a rămas acelaşi neobosit cititor, scriitor şi povestitor de istorie.
Mulţumim pe această cale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru că ne-a oferit ocazia de a-i acorda şi noi un titlu domnului Iacobescu, cel de Jupân de Salon. Şi, de Ziua Pompierilor, la mulţi ani şi la cît mai multe intervenţii reuşite!

Fiţi sociabili!