Mihai Ardeleanu şi Ioan Ieţcu

„Etapa Anastasie Crimca. De numele acestui prelat se leagă înfiinţarea primului spital atestat într-o ţară românească. Şi aceasta este Moldova. Actul domnesc (al lui Gaspar Gratiani) din 16 mai 1619 consfinţeşte înfiinţarea unui spital cu trei camere şi 16 paturi situat lîngă Curtea Domnească din Suceava, zona străzii Petru Rareş. Fundaţiile i-au fost descoperite cu ocazia sistematizării zonei. Călătorii străini îl evocă în 1641 şi 1785, deci pînă la anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic”.

Aceste lucruri foarte interesante, pe care bănuim că puţină lume le ştie, apar în cartea „400 de ani de asistenţă medicală spitalicească în judeţul Suceava”, scrisă de medicii Mihai Ardeleanu şi Ioan Ieţcu. Printre capitolele care au fost aşezate între coperţi se numără „Medicina tradiţională în Ţara de Sus a Moldovei şi evoluţia spre medicina academică”, „De la empirism la evaluarea ştiinţifică a medicinei populare româneşti în Moldova şi Bucovina”, „Accesul sucevenilor şi cernăuţenilor la mijloacele de tratament cu factorii naturali din Bucovina la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea” şi „Activitatea de cercetare ştiinţifică medicală în Bucovina. Societatea Medicală « Isidor Bodea »”.

Cartea conţine o mulţime de informaţii, unele necunoscute marelui public, pentru care cei doi au avut ce umbla. Noroc că au primit o mînă de ajutor, după cum spunea domnul Ardeleanu, din partea Bibliotecii „I. G. Sbiera” şi a Serviciului Arhivele Naţionale. Şi tot domnul Ardeleanu spunea că pe lîngă cele 100 de exemplare scoase cu ocazia Zilei Bucovinei vor urma şi altele, în curînd. Felicitări!   

Fiţi sociabili!