McCartney e bine, Zeppelin nu

Nici n-a apucat bine să lanseze albumul „Egypt Station”, că Paul McCartney s-a și văzut acolo unde nu mai fusese de exact 36 (!!!) de ani: pe locul I în clasamentul de 200 de albume al revistei Billboard. Chestia s-a produs în patru zile, cîte trecuseră de la lansarea albumului într-un loc cît se poate de neobișnuit (stația de metrou Grand Central din New York, acolo unde printre cele cîteva sute de invitați am văzut-o în public și pe Meryl Streep) și apariția revistei. Lucrul cu adevărat notabil este că precedentul loc I la albume contabilizat de Paul datează de… acum 36 de ani! „Egypt Station” a urcat pe locul I și în alte țări: Canada, Germania, Australia, Scoția, iar în Anglia doar pînă pe locul III.

Paul se declară absolut fericit și promite un turneu de promovare a acestuia cum altul n-a mai fost. Cert e că după ce și-a anunțat turneul european cu începere din 3 decembrie, a fost nevoit să-l mai întindă la capătul de început, înainte de Cracovia (unde am să-l văd eu pe 3 decembrie) apărînd în program Paris, pe 28, și Copenhaga, pe 30 decembrie. Între altele, aproape toată luna noiembrie e umplută cu concerte în Japonia, iar ultimul din Europa are loc pe 16 decembrie, desigur la O2 din Londra.

Led Zeppelin se confruntă cu o neașteptată reluare a procesului în care Page și Plant sînt acuzați că „Stairway to Heaven” ar fi un plagiat după piesa „Taurus” a chitaristului grupului Spirit, Randy Wolfe, mai cunoscut sub pseudonimul Randy California. Inițial, în 2016, jurații hotărîseră că nu e vorba de plagiat, ci de niște secvențe asemănătoare, provenite în ambele piese dintr-un filon tradițional comun.

 

Fiţi sociabili!