Marele dezmăț

Pe pajiștea din curtea selectului club al diplomaților din Capitală a fost un adevărat dezmăț la mijlocul săptămînii trecute, dezmăț la care au participat din fața televizoarelor și cîțiva dintre sucevenii curioși să afle ce vrăji le mai promit guvernanții. N-a fost dezmăț în sensul că s-ar fi umblat fără mască, nu s-ar fi păstrat distanța ori s-ar fi băut și s-ar fi mîncat în neștire. Cuvîntul dezmăț se referă la promisiunile fără număr, fără număr, făcute fără nici cel mai mic simț al ridicolului de cei care cred că românii încă mai înghit pe nemestecate toate gogoșile făcute în ulei reîncălzit și cu care sînt îmbiați, în special, înainte și în timpul campaniilor electorale.

Cum poate crede cineva cu simțul rațiunii că un program de relansare economică extrem de stufos poate fi realizabil, cînd acesta are girul lui Klaus Iohannis, președintele României? În cei șase ani de mandat, modestul profesor de fizică din Sibiu nu a construit absolut nimic, acesta nefiind în stare să-și ducă pînă la capăt nici măcar leșinatul program ”România educată”.

Conform Planului Național de Investiții și Relansare Economică, în următorii 10 ani, județul nostru ar urma să se intersecteze cu proiecte ca Autostrada Ploiești – Suceava – Siret și modernizarea căii ferate Ploiești – Suceava – Dărmănești și Suceava – Cluj.

În ceea ce privește căile ferate, acestea sînt praf și pulbere, iar parcul feroviar este vai de mama lui, în 30 de ani lucrîndu-se intens la nenorocirea acestui sistem de transport. Mai multe curse au fost desființate, gări au fost închise, gări stau într-o rînă și trenurile au mai mereu întîrzieri, fie vară, fie iarnă.

În ceea ce privește autostrăzile, sucevenii au auzit de ele doar la televizor și le-au văzut pe viu doar dacă au mers pe la mare, pe la Pitești, pe undeva prin Vestul țării și prin străinătate.

La șoseaua de centură a Sucevei, care nu are mai multe de 12 kilometri, s-a lucrat vreo 12 ani și nici în prezent nu a fost încheiat procesul de predare – primire, chiar dacă pe aceasta se circulă de cîteva luni. Noul spital de la Fălticeni nu este deschis nici acum, chiar dacă ridicarea acestuia a început în urmă cu 30 de ani. Județul e plin de școli cu toalete în fundul curții, sala polivalentă a Sucevei există doar pe planșe și prin dosare prăfuite repartizate pe la diferite ministere, iar autobuzele electrice sînt pe drum, dar patinează și numai nu ajung.

Legislația stufoasă, incompetența, minciuna, lenea, corupția, cumătriile și lipa de decență blochează proiecte sau le întîrzie cu anii lumină.

Văzînd cum merg lucrurile de ani și ani de zile nu ai cum să crezi goangele prezentate pe post de proiect de renaștere a României la o șuetă organizată la iarbă verde. Dacă lucrurile au mers așa pînă acum sau mai bine zis nu au mers, atunci nu are cum să fie altfel dintr-odată, pentru că, așa cum spuneam, Klaus Iohannis nu a construit nimic în șase ani de mandat, iar politicienii care ne conduc sînt, în mare, aceiași sau cam ca aceiași din urmă cu 30, 20 și 10 ani.

Planul de renaștere a României nu reprezintă decît un document cu valoare electorală, care va fi pus în practică doar pe bucăți și numai în următoarele sute de ani.

Fiţi sociabili!