Marea cu sarea

Reporter: Iată-ne liniştiţi şi răsuflaţi uşuraţi după consumarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului privitor la corupţie. Nu vreau să discutăm rezultatele şi cred că nici dumneavoastră nu vreţi să le discutăm. Aş dori totuşi să discutăm ceva în sensul că să vă daţi cu părerea pentru ziarul nostru. Şi haideţi să începem cu referendumul, unde preşedintele a propus două întrebări la care românii şi în special bucovinenii au răspuns cu „da” sau „nu”.

Politician: Ca să-mi dau cu părerea pentru ziarul tău, eu zic că unii vorbesc despre cum acest referendum e doar consultativ, despre cum cică nu ar avea rezultate pentru că Parlamentul poate să nu ţină cont de el. Nu sînt de acord. Un referendum trimite un semnal, iar acesta trimite un semnal foarte important.

Reporter: Avînd în vedere acest rezultat la care nu s-a aşteptat nimeni, ce fel de semnal foarte important trimite el? Şi ca să vă daţi cu părerea cît mai exact, cui trimite el acest semnal foarte important şi cum îl trimite? Prin poştă sau prin e-mail?

Politician: Acest referendum e mai important astăzi decît oricînd. După doi ani de abuzuri şi excese românii au avut şansa de a arăta ce cred despre PSD şi ofensiva împotriva justiţiei.

Reporter: Şi acum, după ce s-a terminat referendumul aşa cum s-a terminat, aţi aflat ce cred românii despre PSD şi ofensiva împotriva justiţiei?

Politician: Eu în continuare cred că românii au votat pentru o Românie, dar mai ales pentru o Românie europeană, o Românie justă, o Românie dreaptă, o Românie aşa cum şi-o doresc românii, nu aşa cum şi-o doresc pesediştii.

Reporter: Observ că vă daţi cu părerea foarte exact cu privire la referendum şi aş dori să vă rog să vă daţi cu părerea la fel de exact şi cu privire la alegerile europarlamentare care s-au încheiat, slavă Domnului.

Politician: Cu cea mai mare plăcere îmi dau cu părerea şi despre aceste alegeri europarlamentare. Bannerele PSD au fost cu sigla partidului, steluţele UE şi mesajul „Patrioţi în Europa. România merită mai mult!”; PNL a avut două tipuri: cu o fetiţă care îşi ţine degetele în formă de inimă, sigla partidului şi mesajul „România în primul rînd”, cu galben, albastru şi verde, şi cu Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan, cu mesajul „E timpul! România în primul rînd”; bannerele ALDE au fost cu alb şi albastru, sigla partidului, Varujan Vosganian şi Călin Popescu Tăriceanu foarte tînăr şi mesajul „România. Respectată în Europa”.

Reporter: Şi despre rezultate ce spuneţi?

Politician: Despre rezultate am aflat că românii sînt proeuropeni, dar din nefericire nu chiar toţi. Sînt unii care s-au adunat într-o grupare PSD. Ei nu sînt chiar aşa proeuropeni.

Reporter: Credeţi că toţi românii sau numai pesediştii sînt antieuropeni?

Politician: Cred că trebuie să mergem la adevărata cauză a naţionalismului prost înţeles. Viaţa noastă a devenit mai bună. Avem locuri de muncă mai multe. Avem oportunităţi. Constatăm totuşi un fenomen îngrijorător. Euroscepticismul. Îţi spun de ce euroscepticismul e în creştere. Vrei să-ţi spun sau nu vrei să-ţi spun? Că te cam uiţi pe pereţi cînd îmi dau cu părerea.

Reporter: Sigur că vreau să-mi spuneţi, că de asta v-am rugat să vă daţi cu părerea.

Politician: Euroscepticismul e în creştere din cauza unor politicieni cum sînt cei din PSD, care promit marea cu sarea, pe urmă nu fac nimic şi trebuie să caute un vinovat. Vinovatul de serviciu, din păcate, de multe ori e UE.

Reporter: Chiar nu-mi vine să cred. Asta rezultă din rezultatele alegerilor europarlamentare sau rezultă din părerea dumneavoastră?

Politician: PSD a venit la putere şi a promis spitale regionale. Acum nu se mai vorbeşte despre ele. E aproape de sfîrşitul mandatului lor. Nu mai vorbesc despre ele. Au promis autostrăzi. Nu le-au realizat. Au promis oamenilor mai mulţi bani şi au crescut salariile, între timp inflaţia a mîncat toţi acei bani. Iată o minciună. Şi acum umblă peste tot şi încearcă să explice că vinovat e Iohannis şi UE. Păi nu le e ruşine?

Reporter: Păi eu nu i-am auzit că le este ruşine.

Politician: Ca să vezi! Dacă nu votau românii cum au votat la referendum, eu nu-mi mai dădeam cu părerea la ziarul tău, ci la nişte ziare europene.

 

Reporter: În ce limbă vă dădeaţi cu părerea? Şi dumneavoastră nu vă este ruşine cînd guvernarea dumneavoastră s-a materializat în concedieri, reduceri de salarii, impozitări de pensii, închideri de şcoli şi spitale şi s-a evidenţiat prin construirea de terenuri sportive în pantă pentru comunităţi cu media de vîrstă de peste 65 de ani ca şi de parcuri în păduri?

Politician: Cred că te referi la guvernarea PDL, nu la noi, liberalii, ceea ce nu-i frumos pentru tine. Şi nu-i frumos că mă provoci cu întrebări tendenţioase şi antieuropene.

Reporter: Vă provoc şi eu cu ce pot, ca să-mi răspundeţi precis la întrebările mele. Fiindcă nici pînă acuma nu mi-aţi răspuns ce părere aveţi despre rezultatele la alegerile europarlamentare şi la referendum.

Politician: Eu am o părere bună despre aducerea lui Radu Mazăre într-o închisoare românească şi tot aşa am o părere bună despre vizita Papei Francisc în România. În schimb, nu am o părere bună despre acest PSD care a molipsit ţara şi i-a molipsit pe alegători de ciumă roşie. Şi nu am o părere bună nici despre CNA. Auzi ce obrăznicie din partea CNA, fiindcă a dat ordin Dragnea la CNA să ignore referendumul. Este jalnic.

Fiţi sociabili!